Tehnologiile emergente schimbă radical soarta locurilor de muncă
Potrivit companiei americane de servicii profesionale și brokeraj de asigurări Marsh & McLennan, în 2022 existau în lume peste 4 milioane de roboți industriali. Din punct de vedere al eficienței, pragul respectiv este, fără îndoială, o mare realizare. Dar imaginea unei mașini neobosite și continuu exacte, care face totul mult mai repede, ridică o întrebare justă pentru fiecare dintre noi: va fi, la un moment dat, și jobul meu automatizat? Întrebarea este îndreptățită, mai ales pentru cei care au o slujbă de birou, dacă lucrează pe o linie de producție și îndeplinesc repetitiv aceeași sarcină simplă.
Ce spun analizele, statisticile, previziunile specialiștilor la nivel mondial? Am adunat o serie de concluzii care se dovedesc tulburătoare: plângem cu un ochi, rădem cu celălalt!
Pe termen mediu, se avansează ideea că aproximativ 30% din locurile de muncă vor fi înlocuite de automatizări, în special cele plictisitoare și repetitive. Riscăm să pierdem 375 de milioane de locuri de muncă în întreaga lume până în 2030! Între 14 și 80 de milioane de locuri de muncă din SUA riscă să fie automatizate pe termen scurt și mediu. The Brookings Institution (SUA) a estimat că 36 de milioane de lucrători își vor pierde job-urile din cauza inteligenței artificiale (AI), însă Forumul Economic Mondial spune că mașinile vor crea alte 58 de milioane de noi locuri de muncă.
Să ne uităm mai întâi la cifre și apoi să vedem ce opțiuni există. Conform Finances Online, automatizarea va înlocui 85 de milioane de locuri de muncă la nivel global până în 2025. Forbes opinează că până la 73 de milioane de locuri de muncă ar putea fi pierdute în SUA din cauza automatizării. În cazul Germaniei, 17 milioane de locuri de muncă vor fi pierdute, iar situația e dramatică în China, ce va fi afectată de pierderea a 236 de milioane de locuri de muncă.
The Economist precizează că un volum de peste 60% din joburile angajate în prepararea și servirea alimentelor prezintă cel mai mare risc de automatizare. Alte locuri de muncă supuse automatizării includ construcțiile, cu puțin sub 60% dintre locurile de muncă din acest domeniu fiind „condamnate” la pieire. Amenințări serioase planează și în cazul slujbelor axate pe curățenie și conducere asistată de mijloace de deplasare. Sectoare încă mai la adăpost par a fi cele de energie și IT, în care doar 20,7% din companii înlocuiseră în ianuarie 2022 cel puțin o poziție umană cu câte un robot.
Dar roboții nu induc doar un prezumtiv șomaj, ci oferă și perspective. International Federation of Robotics susține că piața globală a roboților medicali este de așteptat să atingă 12,6 miliarde USD până în 2023. Odată cu creșterea vânzărilor de roboți medicali, este așteptată și o creștere a cererii de muncitori calificați pentru a opera roboții.
PwC consideră că vom asista la o creștere de 26% a PIB-ului în China și o alta, de 14%, în America de Nord până în 2030. Cele două țări vor cumula un total de 10,7 trilioane de dolari, adică aproape 70% din creșterea globală a economiei bazată pe automatizare, estimată la 15,7 trilioane de dolari până în 2030.
Analiza PwC, care adună date din 29 de țări, trage serioase semnale de alarmă. Împărțit în trei valuri de impact, ar trebui să ne așteptăm ca șomajul generat de AI să lovească mai întâi femeile din sectorul serviciilor financiare, unde automatizarea poate ajunge până la 30%.
Studiul mai arată că în timp ce până în 2030 sectorul financiar se va stabiliza, după acest termen ar urma să fie afectați bărbații cu locuri de muncă legate de transport, cu o rată de înlocuire de până la 50%. Persoanele cu niveluri de educație mai scăzute vor fi primele „victime”, în timp ce angajații cu studii superioare tind să se adapteze mai ușor la schimbările tehnologice.
Site-ul britanic de știri tehnologice The Register relevă faptul că Europa va simți și ea dureros impactul automatizării asupra locurilor de muncă. Până în 2040, regiunea va pierde 12 milioane de locuri de muncă. Domeniile cele mai afectate în principal vor fi cele din zona de entertainment, ospitalitate, servicii alimentare și retail.
Parerea ta conteaza:
(0/5, 0 voturi)