Instrumente de avangardă în lupta împotriva atacurilor cibernetice
Veeam Software, unul dintre jucătorii internaționali de top în protecția și recuperarea datelor, a lansat de curând Veeam Data Platform (VDP), o soluție avansată de backup securizat și recuperare rapidă și fiabilă a datelor. Platforma integrează cele mai performante aplicații din portofoliul companiei, structurate în trei pachete de servicii la nivel enterprise – Foundation, Advanced și Premium –, având la bază soluția Veeam Backup & Replication v12, care adoptă peste 500 de funcții și optimizări noi, inclusiv backup de stocare direct-to-object, imuabilitate de încredere, reziliență cibernetică avansată și protecție evoluată pentru cloudul hibrid. După cum subliniază Dan Popa, Manager Regional pentru Europa de Sud-Est în cadrul Veeam Software, performanța și flexibilitatea soluțiilor Veeam răspund pe deplin creșterii semnificative a importanței protecției și recuperării datelor în strategia companiilor, ca urmare a celor mai recente evoluții globale, de la transformările digitale accelerate de pandemia COVID-19, până la situațiile geopolitice care generează presiuni mai intense în acest domeniu. Astfel, Veeam Software mizează pe plan național și regional pe dezvoltarea portofoliului de produse și clienți, dar și a activităților de vânzări, marketing, asistență tehnică și financiară derulate de companie în cadrul centrului din România.
Care sunt avantajele suplimentare asigurate de Veeam Data Platform în raport cu produsele oferite până acum? În ce fel se poziționează această platformă pe piața globală a soluțiilor de securizare și recuperare a datelor?
Atacurile cibernetice au devenit amenințarea numărul unu pentru organizații și au obligat companiile să-și revizuiască radical strategiile de protecție a datelor. Obiectivul nostru este să ne asigurăm că datele sunt protejate și testate în siguranță, astfel încât acestea să poată fi stocate și recuperate în caz de criză, fără pierderi. Tocmai de aceea, noua noastră platformă oferă o soluție avansată de restaurare a datelor, Instant Recovery, diferită față de un proces tradițional prin faptul că nu mai trebuie să aștepți transferul din backup: datele sunt accesate direct din locația de backup. Apoi, pe măsură ce atacurile devin tot mai creative și ingenioase, vedem o nevoie tot mai mare de a automatiza procesele de recuperare în caz de dezastru, iar platforma VDP are, de pildă, facilitatea de a genera automat documentație pentru audit, dar și abilitatea de a iniția un plan de dezastru cu apăsarea unui singur buton. Astfel, Veeam oferă cele mai rapide opțiuni din industrie pentru recuperarea datelor, permițându-le clienților să revină în scurt timp la operațiunile de zi cu zi, fără a reintroduce acele amenințări în mediul lor de lucru.
Capabilitățile avansate ale Veeam Data Platform reflectă tendințele relevate de raportul Veeam Data Protection Trends (VDPT) 2023, care subliniază creșterea substanțială a atacurilor de tip ransomware: din răspunsurile celor 4.200 de organizații care au participat la acest studiu reiese că 85% dintre companii au suferit cel puțin un atac ransomware în ultimul an. La nivelul regiunii EMEA circa 18% dintre clienți au raportat 4 sau mai multe atacuri, drept urmare nu se mai pune problema dacă sau când ar putea avea loc o astfel de acțiune ostilă, ci de câte ori!
Sintetizând, Veeam Data Platform aduce clienților noștri mai multă liniște. Aceștia pot fi încrezători că datele lor valoroase sunt în siguranță și pot avea certitudinea că recuperarea datelor se va face rapid și fără erori, cu întreruperi minimale ale activității, reușind astfel să-și mențină continuitatea afacerilor.
Cât de importante sunt evoluțiile recente din domeniul clouduluihibrid în configurarea facilităților oferite de Veeam Data Platform?
Este evident că multe companii se îndreaptă cu încredere în direcția stocării datelor în cloud, iar Veeam Software are capabilitatea de a le oferi o soluție excelentă, indiferent de mediul în care clienții aleg să-și păstreze datele. Fie că vorbim despre un centru on-premise, cu o singură gazdă cloud sau mai multe (private și/sau publice), indiferent de cum și unde se vor muta datele, noi le gestionăm pe acestea și toate aplicațiile necesare dintr-o singură locație, acesta este argumentul nostru de superioritate. Cloudul hibrid este o soluție excelentă pentru a asigura recuperarea facilă a datelor companiei și flexibilitatea operațiunilor. De altfel, raportul VDPT 2023 evidențiază o creștere anuală cu 7% a recuperărilor găzduite în cloud, ceea ce le aduce la un nivel apropiat de recuperările on-premise: dacă în 2022 au fost luate în calcul recuperări în cloud la un nivel de 39%, pentru anul în curs această valoare este estimată la 46%, iar restul de 54% este reprezentat de recuperări on-premises. Dar chiar și pentru aceste organizații, majoritatea datelor sursă vor proveni din backup-uri găzduite în cloud.
Anul trecut s-a observat o utilizare aproape uniformă între stocarea în centrele de date (34%) și în cloud (36%), cu intenția de a folosi în continuare centrele de date la un nivel de 28%, în timp ce Recuperarea în caz de Dezastru (DR) bazată pe cloud a crescut semnificativ la 53%. Cu o proporție similară, anul 2023 a dezvăluit că 24% folosesc mai multe centre de date și 47% folosesc o infrastructură secundară de cloud, în timp ce 19% plănuiesc să utilizeze centre de date și 55% să utilizeze infrastructuri cloud până în 2025.
Veeam oferă mai multe dimensiuni de stocare imutabilă atât în cloud, cât și on-premises, pe baza designului rețelei utilizatorului. Această flexibilitate scade, de asemenea, costurile operaționale și crește nivelul de securitate prin utilizarea platformelor de stocare existente.
Platforma VDP oferă cele trei cerințe cheie pentru a menține afacerile în funcțiune: securitatea datelor, recuperarea datelor și libertatea de a face backup și de a utiliza datele de oriunde, fără blocarea platformei sau a cloud-ului. Strategia IT de astăzi este hibridă și multi-cloud, de aceea Veeam oferă servicii de backup și recuperare special concepute pentru întregul centru de date al organizației, cu acoperire nativă pentru procese de lucru Infrastructure as a Service (IaaS), Platform as a Service (PaaS) și Software as a Service (SaaS), unificate pentru un management centralizat, certificare și portabilitate extinsă a datelor.
Având în vedere creșterea semnificativă a activităților Veeam România în ultimii trei ani, cum anticipați evoluția operațiunilor pe termen scurt și mediu?
Anticipăm același ritm de creștere cel puțin pe termen scurt și mediu. Față de anul 2020, când pandemia COVID-19 a declanșat o proces de înnoire tehnologică (susținut între altele de migrația către lucrul la distanță) care a avut un impact consistent asupra serviciilor pe care le oferim, am înregistrat o dublare a afacerilor derulate de Veeam în România. De altfel, Veeam Software protejează la nivel global aproape o jumătate de milion de clienți, iar portofoliul cuprinde 81% dintre companiile din Fortune 500 și 70% din cele prezente în Forbes Global 2000.
Suntem convinși că piața va menține oportunități de creștere și extindere a nivelului nostru de afaceri. 91% dintre clienții noștri își reînnoiesc soluția pe care o oferim, cel mai mare nivel din industrie. Conform evaluării International Data Corporation valabilă pentru prima jumătate a anului 2022, Veeam are o cotă de piață aproape dublă față de al doilea jucător din domeniu: 20,8%, față de 12,8%. Mai mult decât atât, în România, aproximativ două treimi din totalul veniturilor provin de la clienți noi și doar o treime din retenția celor aflați deja în portofoliul nostru, o situație cu totul opusă față de cea din segmentul tradițional (legacy).
După ce soluțiile companiei au fost adoptate deja majoritar de segmentul financiar-bancar, care sunt industriile pentru care Veeam România anticipează evoluții substanțiale?
Pe piața locală, începând din 2020, multe companii au accelerat procesul de digitalizare în domenii diverse: telecom, finanțe-bănci, utilități, chiar și zona sectorului public. Drept urmare, am asistat la o modernizare a centrelor de date și o trecere notabilă de la soluții de găzduire on-premise la zona de multi-cloud, cu o creștere și o dispersie accelerată a datelor în mai multe zone; toate acestea pun presiune pe suplețea operațională și direcționează eforturile în direcția unei platforme automatizate pentru simplificarea procesului de recuperare a datelor. Multe dintre aceste entități au înțeles cel mai rapid noile nevoi, astfel că au dezvoltat tehnologii de ultimă oră pe care își doresc să le protejeze cu o soluție modernă și contează foarte mult pe posibilitățile pe care le oferă cloudul hibrid.
Există posibilitatea ca sectorul public să devină un actor major în achiziția soluțiilor de protecție a datelor?
Este de mare interes pentru noi și vom avea proiecte majore împreună cu sectorul public. În prezent, în special două domenii au un mare potențial în acest sector, cel al sănătății și cel al educației. Observăm deja proiecte foarte interesante în domeniul sănătății și educației în regiune, în special în țări precum Polonia și Republica Cehă, și ne așteptăm ca acest lucru să fie reprodus și aici în timp util. În plus, accesarea fondurilor PNRR deschid oportunități în două direcții, axa de digitalizare și cea de energie verde (care are în spate multă infrastructură IT). Poate mai mult decât în cazul altor segmente de activitate, sectorul public poate profita pe deplin de avantajele soluțiilor Veeam Software, de la posibilitatea configurării unei structuri flexibile de costuri până la stabilitatea și reziliența aplicațiilor de protejare și recuperare a datelor. Orice breșă de securitate în sectorul public poate deveni dramatică, nu este locul unde să poți pune lacătul pe ușă și să pleci acasă.
Care sunt perspectivele centrului Veeam România care asigură servicii pentru regiunea EMEA? Va continua creșterea numărului de angajați?
Suntem o companie în continuă creștere, care își propune să atragă cele mai bune talente din domeniu și din piață. Peisajul tehnologic trece printr-o transformare, iar noi, ca organizație, suntem bine echipați să ne schimbăm odată cu el, investind într-un viitor mai sigur, mai automatizat și mai sustenabil pentru afaceri. Filiala din România a Veeam Software este cel mai mare hub Veeam din Europa, iar piața globală de protecție a datelor continuă să crească, lucru care se reflectă în dinamica personalului local: de la 2 angajați la începuturile operațiunilor Veeam în România, în 2015, am ajuns în prezent la o echipă de 1000 de persoane și urmărim să angajăm încă circa 100 de colegi în acest an. Este o echipă multinațională extrem de competitivă, alcătuită din 23 de naționalități și care oferă asistență dedicată în 18 limbi, un argument imbatabil mai ales pentru sectorul public din regiune, care nu are întotdeauna abilități conversaționale dezvoltate în limba engleză.
Tags: securitate, solutii securitate, Veeam Software, recuperare date, protectie date, Veeam Data Platform
Parerea ta conteaza:
(0/5, 0 voturi)