Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

România contribuie la dezvoltarea celei mai mari infrastructuri de cercetare atmosferică distribuită din lume

26 Aprilie 2023



Comisia Europeană a luat o decizie mult așteptată de a înființa infrastructura de cercetare pentru aerosoli, nori și gaze minore (ACTRIS) ca un consorțiu european pentru infrastructuri de cercetare (ERIC). Șaptesprezece (17) țări pun în comun resurse pentru a deschide accesul la o gamă largă de tehnologii, servicii și resurse în domeniul științei atmosferice. Decizia și statutul ERIC vor fi curând publicate în Jurnalul Oficial al UE.

Facilitățile ACTRIS alcătuiesc cea mai mare infrastructură de cercetare atmosferică distribuită din lume. Monitorizarea variabilității spațiale și temporale a constituenților atmosferici cu durată scurtă de viață (aerosoli, nori și gaze minore) la 80 de platforme de observare din Europa și nu numai, de-a lungul a peste un deceniu, a oferit informații fără precedent asupra eficacității politicilor de reducere a emisiilor în Europa, și a evidențiat totodată complexul mecanism de feedback care acționează asupra sistemului climatic. În fiecare an, peste 5000 de utilizatori distribuiți în aproximativ 50 de țări din lume folosesc datele ACTRIS pentru cercetările lor, generând predicții atmosferice de acuratețe ridicată, atât avertizări pe termen scurt privind condițiile meteorologice și evenimentele periculoase pentru sănătate, cât și evaluări pe termen lung privind schimbările climatice. ACTRIS oferă utilizatorilor săi acces deschis la instrumente, expertiză, oportunități de formare și servicii de gestionare a datelor FAIR. Toate serviciile ACTRIS sunt accesibile prin http://www.actris.eu.



Datorită statutului de ERIC, ACTRIS este acum recunoscut legal ca o infrastructură europeană de cercetare, cu o structură juridică stabilă. Finlanda va găzdui Sediul Statutar și va gestiona coordonarea generală a ACTRIS, iar Italia va gestiona accesul la serviciile ACTRIS. Datele și serviciile au utilizare științifică, tehnologică și orientată spre inovare. Facilitățile naționale ACTRIS sunt distribuite în cele 17 țări ale ACTRIS ERIC: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Țările de Jos, Norvegia, Polonia, România, Spania, Suedia, Elveția. Grecia și Regatul Unit și-au exprimat interesul de a se alătura în etapele ulterioare. Prin angajamentul lor, membrii demonstrează că cercetarea atmosferică și a calității aerului este o prioritate națională pentru cel puțin următorii cinci ani, susținând astfel excelența științifică în întreaga Europă.

România este unul dintre statele membre fondatoare ale ACTRIS ERIC. Consorțiul românesc, ACTRIS-România, care reunește institute de cercetare și universități, precum Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică (INOE), Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB), Universitatea ”Al. I. Cuza” din Iași (UAIC), Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați (UGAL) și Institutul Național pentru Cercetări Aerospațiale ”Elie Carafoli” (INCAS), a făcut progrese semnificative în construcția infrastructurii necesare, în mare parte prin accesarea fondurilor structurale prin Programul Operațional Competitivitate.



ACTRIS este o infrastructură mare de cercetare, cu un volum financiar substanțial, iar operațiunile sale sunt finanțate de țările sale membre. Investiția totală a țărilor participante în faza de proiectare, pregătire și implementare este de aproximativ 700 M€, din care o mare parte este reprezentată de investiția pentru modernizarea instalațiilor naționale existente sau construirea altora noi. Costurile totale estimate de implementare a celor opt Facilități Centrale pe o perioadă de 5 ani este de aproximativ 100 M€, iar din 2025 costurile anuale estimate de funcționare ale Facilităților Centrale sunt de aproximativ 16 M€.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite