Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Trei decenii de evoluție a industriei IT&C: Perspectiva Thoughtworks

22 Iunie 2023



Cu ocazia aniversării a 30 de ani de activitate în domeniul consultanței avansate pentru dezvoltarea soluțiilor software, compania globală Thoughtworks își reafirmă expertiza în inovația tehnologică și se bazează pe fundația de succes a proiectelor derulate până astăzi pentru a pune în valoare cele mai recente tendințe din lumea IT. Prezentă în România din 2021, prin cele trei sedii din București, Cluj-Napoca și Iași care au în practică o experiență îndelungată în dezvoltarea de produse software, compania își asumă rolul de pionier în evoluția (și chiar revoluția) digitală, fiind implicată în segmente extrem de dinamice, de la digitalizarea proceselor industriale până la integrarea aplicațiilor de inteligență artificială în activitatea marilor companii. Şerban Ţîr, managing director Thoughtworks România, oferă o perspectivă amplă asupra evoluției în timp a industriei IT&C și anticipează câteva dintre jaloanele care îi vor defini viitorul.



Cum arată astăzi industria IT&C, la 30 de ani de la lansarea Thoughtworks?

Multe lucruri s-au schimbat în toată această perioadă. Tehnologia a cunoscut o dezvoltare accelerată, iar cea mai evidentă schimbare este apariția noilor tehnologii. Cu 30 de ani în urmă, un computer personal, fără de care nu ne putem imagina astăzi lumea, era mai degrabă un lux decât un instrument de lucru. Nici măcar Google și Facebook nu existau, vorbim deci despre un peisaj total diferit față de cel de astăzi. În acești 30 de ani, tehnologia a fost democratizată și tot mai mulți oameni au acces la cea mai nouă tehnologie. În prezent, nu ne putem imagina o lume fără tehnologie și tot mai multe activități de zi cu zi se bazează sau sunt direct conectate la aceasta. Thoughtworks a fost un pionier în tehnologie și a contribuit la adoptarea acesteia. Suntem încă la vârful industriei IT&C, mereu inovând și venind cu noi soluții bazate pe tehnologie.

Cum și-a pus amprenta Thoghworks asupra industriei IT&C și procesului de transformare digitală a lumii?
Thoughtworks a inventat și a inovat mult în întreaga industrie IT&C în cei 30 de ani de activitate. Suntem pasionați de tehnologie. O construim, o cercetăm și o testăm, o facem accesibilă prin open source, scriem despre ea și ne propunem constant să o îmbunătățim - pentru toată lumea. Misiunea noastră este să promovăm excelența software și să revoluționăm domeniul IT. Doar pentru a enumera câteva domenii în care Thoughtworks a avut o mare contribuție aș puncta:
– Testare automată și CI/CD (Cruise Control & Selenium);
– Microservicii;
– Data Mesh;
– Fiind pionier în Metodologia Agile Development, mulți membri Thoughtworks au făcut parte din grupul care a semnat Manifestul Agile, iar Rebecca Parsons, CTO Thoughtworks, a fost președintele acestei inițiative.

Cum reușește Thoughtworks să asiste companiile în identificarea tehnologiilor adecvate obiectivelor lor strategice din aparenta avalanșă de soluții și servicii IT disponibile pe piață?
Thoughtworks este un partener de încredere pentru clienții săi, iar din această perspectivă rămânem foarte aproape de clienții noștri, oferind o mare varietate de servicii: pe lângă parteneriatele pe termen lung, oferim și „Descoperiri” pe termen scurt și „Sesiuni Storming” menite să-i ajute pe clienții noștri să găsească cele mai potrivite tehnologii și cea mai bună abordare de utilizare pentru acestea. Dacă decid să treacă la faza de implementare tot cu noi, este, desigur, alegerea lor. Procesele de descoperire sunt ceva foarte apreciat în cadrul portofoliului de servicii Thoughtworks.

Care sunt principalele provocări cu care se confruntă în prezent industria IT&C și cum pot fi acestea gestionate cu ajutorul soluțiilor Thoughtworks?
Industria IT&C este foarte dinamică și continuă să inoveze. Noile tehnologii sunt mereu la îndemână și trebuie să fim constant pregătiți pentru ce urmează, să învățăm și să ne adaptăm continuu. Schimbarea imprevizibilă și permanentă necesită totuși noi niveluri de agilitate în business. Una dintre principalele provocări ale industriei IT&C este lipsa digitalizării proceselor din întreprinderile mari care continuă să se bazeze pe procese vechi. Pentru a obține adaptabilitate, scalare și evoluție accelerată, întreprinderile trebuie să modernizeze și să plaseze digitalul în centrul operațiunilor lor. O soluție pentru această problemă este Enterprise Digitization, o Linie de Servicii specială în Thoughtworks, foarte apreciată de clienții noștri. Această soluție ajută companiile să accelereze calea către inovare și să realizeze mai repede beneficiile de afaceri. De la experiențe îmbunătățite ale clienților și retenția lor până la creșterea vânzărilor și reducerea costurilor, acest serviciu ajută companiile să evalueze și să se concentreze pe ceea ce le va permite să își atingă obiectivele organizaționale.
O altă provocare este lipsa utilizării datelor de către companii. De obicei, marile corporații colectează date, cantități mari, despre clienți, dar nu le folosesc - chiar dacă își dau seama că aceste date sunt foarte valoroase și avem multe exemple aici. Iată unde are sens să fie folosită puterea reală a inteligenței artificiale și știința datelor.
Lipsa talentelor înalt calificate este, de asemenea, o dificultate pentru industrie. Oamenii cu înaltă calificare sunt foarte greu de găsit. În plus, uneori, din cauza disfuncționalităților interne, chiar dacă corporațiile reușesc să angajeze oameni pricepuți, nu reușesc să profite de întregul potențial al acestora, să le ofere un ecosistem de lucru în care să își aducă contribuția de valoare. Aici este locul în care Eficacitatea Ingineriei poate ajuta la activarea acestor persoane.

Unde se află România pe harta tech și cum își poate îmbunătăți poziția? Care sunt perspectivele industriei IT&C în țara noastră?
Când vorbim despre România pe harta tehnologiei, o putem privi din două perspective. În primul rând, există companii private care oferă servicii – și în ultima perioadă chiar produse software – companiilor internaționale. Acesta este un mediu extrem de competitiv, care plasează România într-una dintre pozițiile de lider ca furnizor de software.
În al doilea rând, putem vorbi despre România și din perspectiva consumatorului de produse software. Acum, aceasta este o altă poveste, pentru că, din păcate, companiile publice, majoritatea, dar nu numai, se bazează adesea pe așa-numitele produse software „la raft”, care de celemaimulte ori nu rezolvă problema sau nevoia companiilor.

Cât de deschise sunt companiile din România în fața inovației tehnologice? Înce mod poate Thoughtworks să le asiste în dezvoltarea operațiunilor?
Thoughtworks are o expunere limitată pe piața din România, lucrăm în principal cu companii internaționale. Totuși, din ceea ce vedem, cea mai mare problemă nu este deschiderea către inovația IT&C, ci disponibilitatea de a investi în astfel de soluții. Companiile prezente pe piața locală trebuie să înțeleagă importanța soluțiilor complexe și să prioritizeze integrarea tehnologiei în operațiunile lor. Deși costul inițial al unor soluții tehnologice poate fi mare, acestea pot eficientiza procesele, iar pe termen mediu și lung se dovedesc a fi profitabile.

Care sunt tehnologiile care au dovedit că pot ajuta business-urile să fie mai competitive și să se dezvolte?
Mai devreme am vorbit despre trei provocări în domeniile IT&C. Cred cu tărie că soluțiile pe care le-am menționat pentru aceste provocări pot servi drept motoare pentru dezvoltarea ulterioară a afacerilor: digitalizarea întreprinderilor, utilizarea corectă a inteligenței artificiale și chiar a științei datelor și a eficienței ingineriei.

Sistemele care integrează tehnologii bazate pe inteligența artificială au cunoscut o dezvoltare accelerată. Care este impactul AI asupra industriei IT&C și cum ar trebui să abordeze companiile această evoluție tehnologică?
Majoritatea companiilor IT au început deja să investească în AI. Acesta este un pariu pe care toată lumea l-a făcut, dar la un nivel diferit: unele companii își limitează investiția doar la crearea unor prototipuri de soluții sau la cercetarea implementării celor existente, în timp ce altele l-au luat foarte în serios și au creat sau au început să lucreze la soluții complexe menite să creeze un impact consistent în viitorul apropiat. Chat GPT este probabil cel mai bun exemplu de până acum, dar nu există nicio îndoială că vom vedea mai multe în curând.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite