Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> Altele >> Stiri si comunicate

Raport PwC: Piața globală de M&A și-a continuat declinul în prima jumătate a anului pe fondul incertitudinilor economice. În România, sectorul rămâne efervescent

04 Iulie 2023Piața globală de fuziuni și achiziții (M&A) și-a continuat declinul în prima jumătate a anului, înregistrând o scădere cu 8% în volum și cu 15% în valoare față de nivelurile din perioada iulie - decembrie 2022, ca urmare a factorilor macroeconomici nefavorabili, dar și a reducerii numărului de mega tranzacții (cele de peste un miliard dolari), potrivit raportului PwC Global M&A Industry Trends, realizat la jumătatea anului 2023. Scăderea a fost și mai accentuată comparativ cu primul semestru din 2022, de 14% în volum și 40% în valoare, dar și așa, piața rămâne peste nivelurile pre pandemice.”În România, piața de fuziuni și achiziții continuă să fie destul de activă în multe sectoare, în special în sectorul energie, IT&C și al serviciilor profesionale, cu un interes ridicat atât din partea fondurilor de investiții cât și a companiilor care vor să facă achiziții strategice. Bani există în piață și tranzacțiile vor continua, dar, după cum vedem și la nivel global, era megadeal-urilor a intrat într-un con de umbră, fiind vizat acum mai mult segmentul de companii de talie medie, profitabile, care servesc obiectivelor strategice de dezvoltare și creștere ale investitorilor”, a declarat Cornelia Bumbăcea, Partener, PwC România.

În cazul mega tranzacțiilor, cu o valoare mai mare de un miliard dolari, scăderea a fost aproape de două ori mai mare. Față de recordul atins în 2021, numărul tranzacțiilor de peste un miliard de dolari a scăzut cu 58%. Și la nivel global, în prima jumătate a anului, sectorul tehnologiei, media și telecomunicațiilor (TMT) a fost cel mai activ, generând aproximativ 28% din volumul tranzacțiilor. În ceea ce privește valoarea, sectorul energiei, utilităților și resurselor (EU&R) a condus detașat, cu 23% din valoarea totală a tranzacțiilor.

”Fuziunile și achizițiile sunt un motor de creștere din ce în ce mai mai important, iar liderii companiilor consideră că tranzacțiile sunt un instrument cheie pentru a-și repoziționa și eficientiza afacerile și a obține rezultate durabile. Nu există nicio îndoială că actualele condiții macroeconomice vor continua să influențeze activitatea de fuziuni și achiziții, iar stabilizarea inflației și a ratelor dobânzilor se va reflecta în evaluări și va impulsiona creșterea numărului tranzacțiilor”, a declarat George Ureche, Director și Leader M&A, PwC România.

Evoluția pe regiuni
În Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA), volumul tranzacțiilor a scăzut cu 12% în prima jumătate a anului 2023 comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022, dar a rămas peste nivelurile din 2019. În același timp, valoarea tranzacțiilor a scăzut cu 34% comparativ cu prima jumătate a anului 2022.

În regiunea Asia-Pacific, volumul tranzacțiilor a scăzut cu aproximativ 14% față de primul semestru din 2022 pe fondul scăderii activității de fuziuni și achiziții în China, Australia și Coreea de Sud. În Americi, numărul tranzacțiilor a scăzut cu 5% față de aceeași perioadă din 2022, iar valoarea a fost cu 35% mai mică.

Principalii jucători din prima jumătate a anului
Anul acesta, investitorii strategici au stabilit ritmul tranzacțiilor mari, corporațiile realizand două treimi din mega tranzacțiile anunțate, în timp ce fondurile de investiții s-au concentrat mai mult pe transformarea companiilor din portofoliu, pe achiziții pentru consolidarea poziției pe anumite piețe, precum și pe tranzacții cu societăți publice/listate.

Sectoarele în care se înregistrează cel mai ridicat nivel de mega tranzacții sunt cel farmaceutic/sănătate și al energiei, utilităților și resurselor, fiind asociate cu tendințe precum inovarea tehnologică, digitalizarea, ESG și tranziția energetică.

Tendințele până la sfârșitul anului: Fuziunile și achizițiile cu companii medii domina
Într-o lume a schimbărilor rapide, directorii executivi trebuie să adopte o strategie îndrăzneață de fuziuni și achiziții care să le permită să se mențină în fața concurenței, dar îndrăzneț nu înseamnă neapărat mare. Fuziunile și achizițiile pot transforma modelele de afaceri în multe forme, se arată în raport.

Fuziunile și achizițiile cu companii medii vor fi dominante și vor genera o mare parte din totalul tranzacții în a doua jumătate a anului. Vedetele vor fi însă tranzacțiile realizate de companiile mari, cu lichiditate, care le permite realizarea de tranzacții mai mari, transformaționale.

Evaluările mai scăzute ale companiilor publice vor crea de asemenea oportunități de trecere de la public la privat.Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite