Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Noile tehnologii privesc viitorul cu ochi oblici

01 August 2023



Tot auzim despre China de azi lucruri șocante. Putem vorbi despre regimul autocrat de la Beijing, care strivește fără milă orice dizidență (de mai mulţi ani autorităţile chineze sunt acuzate că au lichidat sau închis masiv protestatari răzleți și mai ales membri ai comunității uigure şi ai altor minorităţi predominant musulmane în lagăre de reeducare), despre „leninismul digital” aplicat în societate, monitorizarea și scoringul intruziv alocat supușilor, despre diminuarea PIB-ului (6,3% în trimestrul doi din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, un ritm mult mai lent decât estimau analiştii), despre spionajul industrial, despre ambițiile sale de a ocupa Taiwanul sau partis-pris-ul din off cu Rusia.
Dar cu adevărat înspăimântătoare nu sunt toate cele de mai sus, deși avem pielea de găină aflându-le, ci avansul fulminant pe care China l-a luat în domeniul tehnologiilor emergente, care schimbă lumea pe zi ce trece. Prea puțini decidenți au răbdarea și timpul de a se apleca și a înțelege noua paradigmă, felul în care acest stat comunist rupe gura blocului de țări democratice în domenii-cheie, bazate pe soluții IT & Telco.

Ce arată, de fapt, realitatea de azi?
Institutul Australian de Politică Strategică (ASPI) constata recent că statul chinez este țara-lider în 37 din cele 44 de tehnologii evaluate, producând adesea de cinci ori mai multă cercetare cu impact ridicat decât cel mai apropiat concurent al său, SUA! Aceasta înseamnă că doar 7 (șapte) dintre cele 44 de tehnologii analizate sunt în prezent conduse de SUA, singurul competitor relevant pentru marele stat asiatic. Din cele zece tehnologii AI și IT&C examinate, China domină în șapte, a concluzionat studiul ASPI!

Studiul respectiv se bazează pe o analiză a primelor 10% cele mai citate lucrări din fiecare domeniu de cercetare publicate între 2018 și 2022 – un total de 2,2 milioane de lucrări. China este lider la nivel global în domeniul senzorilor fotonici (43% din primele 10% din cercetarea cu impact mare din lume, de 3,41 ori cât SUA), comunicații cuantice (31%, de 1,89 ori mai mult ca SUA), comunicații optice avansate (38%, de 2,95 ori peste SUA) și criptografia post-cuantică (31%, de 2,3 mai mult decât SUA). Luate împreună, această stare de fapt relevă limpede riscul ca toate comunicațiile chineze să surclaseze liniștit eforturile tuturor serviciilor de informații occidentale.
Iată trei domenii tehnologice cheie în care China domină în lucrările de cercetare de mare impact:
— În comunicațiile avansate prin radiofrecvență, inclusiv 5G și 6G, (nu există încă public tehnologia 6G) China ocupă locul 1, cu o pondere de 29,65%, față de 9,50% pentru SUA și 5,2% pentru Marea Britanie.
— În comunicațiile optice avansate, China ocupă locul 1, cu 37,69%, față de 12,76% pentru SUA.
— În algoritmii de inteligență artificială (AI) și acceleratoarele hardware, China ocupă locul 1, cu 36,62%, față de 13,26% pentru SUA.
Raportul ASPI desemnează răspicat ca lider China în aceste tehnologii „cu risc ridicat”, ceea ce înseamnă că statul asiatic se poziționează cu mult înaintea celui mai apropiat concurent, SUA, și că găzduiește majoritatea organismelor de cercetare de top din lume în acest domeniu.

Comunicațiile cuantice sunt un alt domeniu de forță pentru China. The University of Science and Technology of China (USTC) este instituția de top pe acest profil, indiferent de parametrii de calitate, iar un total de opt din cele 20 de instituții de top pe acest profil au sediul în China, în vreme ce Universitatea Tsinghua din Beijing și Universitatea Tehnologică Delft (Olanda) ocupă locurile al doilea și al treilea.
Ca o concluzie, ASPI avertizează că cercetarea avansată a Chinei, la intersecția domeniilor senzorilor fotonici, a comunicațiilor cuantice, a comunicațiilor optice și a criptografiei post-cuantice ar putea submina grav rețeaua globală de informații „Five Eyes” condusă de SUA, o alianță de informații care cuprinde Australia, Canada, Noua Zeelandă, Regatul Unit și Statele Unite, toate țări-parte la Acordul multilateral UKUSA, de cooperare comună în domeniul informațiilor.
Va fi foarte greu, dacă nu imposibil pentru SUA și UE să țină piept acestui avans uriaș al Chinei, care tace și face. Uniunea Europeană e și mai departe de realitate. Cuun aparat birocratic nesăbuit și proiecte mai degrabă „romantice” și populiste, dar și cu dizidențe intolerabile de genul Ungariei, comunitatea nu are răgaz și resurse să se dedice efectiv stimulării progresului tehnologic, de vreme ce plouă cu priorități la toate capitolele.
Despre România este și mai greu de spus ceva. Ne angajăm să facem multe, semnăm și facem paradă prin asumări publice de programe locale și europene, dar facem atât de puțin. Creierele luminate și oamenii valabili părăsesc țara sistematic, iar cercetarea reală suferă în tăcere. În domeniu, ca investiţii, suntem ultimii între ţările analizate, alocând mai puţin decât Bulgaria şi chiar Belarus, cot la cot cu Senegal, Mauritius, Argentina, Uruguay, Cuba şi alţi „zmei” ai cercetării. Şi în ceea ce priveşte numărul de cercetători la milionul de locuitori, tot pe ultimul loc suntem, sub 1.000 la un million!
Aici, cu greu am deschis ochii oficial, de exemplu, în zona Inteligenței Artifciale, despre care se vorbește local, la nivelul omului de rând, ca despre extratereștri! Abia în februarie a.c. a fost înfiinţat Comitetul Român pentru Inteligență Artificială, în condițiile în care Slovenia, de exemplu, a pus la punct un prim astfel de centru de cercetare în 2019!
La nivel de conducere politică, la vârf, pe noi nu ne muncesc îngrijorările. Prioritare sunt, la întâmplare, demisiile ministrului Budăi (hăi, hăi), numirea doamnei Antitero (scuze, Intotero) sau salvarea pensiilor speciale. Cercetarea și tehnologiile vin la coadă, căci mâine-poimâine vin alegerile și unii sau alții fac iar ciocul mic la guvernare!



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite