Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Simpozionul Internațional Prioritățile Chimiei pentru Dezvoltare Durabilă PRIOCHEM 2023: a XIX-a ediție a unui eveniment de tradiție

19 Octombrie 2023



Ecosistemul de cercetare, atât la nivel național cât și internațional, se află sub semnul colaborării continue, având drept țintă finală transferul în societate a rezultatelor cercetării și creșterea calității vieții, cu respectarea principiilor de dezvoltare durabilă. Sub aceste auspicii, între 11 și 13 octombrie 2023, Simpozionul internațional „Prioritățile chimiei pentru dezvoltare durabilă - PRIOCHEM” și-a derulat cea de a XIX-a ediție, la sediul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie – ICECHIM București. Simpozionul PRIOCHEM 2023 reprezintă mai mult decât un simplu eveniment științific, fiind o materializare a idealurilor promovate de inițiativa Spațiului european de cercetare: împreună, cercetători români și străini, către o lume mai durabilă și mai armonioasă.

Eveniment științific de înaltă ținută, desfășurat sub egida și cu sprijinul financiar al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, co-organizat împreună cu Societatea de Chimie din România și Fundația C.D. Nenițescu, a reunit peste o sută de lucrări prezentate atât de cercetători aflați la începutul carierei, cât și de cercetători cu experiență remarcabilă, precum și de zece personalități recunoscute la nivel internațional, invitate pentru a împărtăși din experiența acumulată prin intermediul sesiunilor plenare.

Cercetare – dezvoltare - inovare autohtonă: O piatră de temelie a creșterii europene
Eforturile de cercetare – dezvoltare și inovare din România s-au dovedit recent a fi un exponent valoros pentru extinderea cunoașterii științifice în domenii de specializare inteligentă diverse precum: dezvoltarea de noi materiale și tehnologii pentru reducerea impactului asupra mediului și a resurselor critice; dezvoltarea de materiale compozite inteligente și bioinspirate pentru îmbunătățirea calității vieții; sisteme, metode și procedee biotehnologice moderne pentru obținerea de bioproduse eficiente; exploatarea integrală, în cascadă, a resurselor regenerabile; politici de prevenire și combatere a efectelor schimbărilor climatice și pentru dezvoltarea energiei durabile și, nu în ultimul rând, în sensul încurajării dezvoltării în ansamblu prin promovarea inovației care duce la actualizarea paradigmelor tehnico-economice, iar PRIOCHEM 2023 a fost gazda unor astfel de contribuții remarcabile ale comunității de cercetare-dezvoltare-inovare pe toate palierele enumerate.



Cu ocazia Simpozionului Internațional PRIOCHEM 2023 instituții de cercetare românești și de peste granițe au prezentat rezultate inovatoare pe teme precum chimia verde, materiale inteligente, energie regenerabilă, bioeconomie circulară, biorafinare, aditivi funcționali și conservarea patrimoniului cultural. Astfel, PRIOCHEM 2023 a pus în lumină, încă o dată, dedicarea României față de promovarea excelenței științifice și a dovedit că cercetarea românească, alături de cea din Europa, joacă un rol vital în avansarea științei la nivel mondial.

PRIOCHEM: O platformă de dezbatere a abordărilor pentru dezvoltare durabilă
PRIOCHEM 2023 a fost o ocazie unică pentru a dezbate abordări conceptuale la nivel de ecosistem pentru dezvoltare durabilă. Sesiunile plenare precum și evenimentele satelit nu s-au limitat doar la aspecte academice, ci au depășit aceste granițe și au invitat diverși actori din domeniul economic și reprezentanți ai societății civile să se implice într-un efort colaborativ.
Unul dintre aspectele cheie discutate la PRIOCHEM 2023 a fost importanța integrării unor modele de guvernanță performantă a capitalului intelectual al organizațiilor de cercetare-dezvoltare și infrastructurilor de cercetare în contextul demersului de cercetare, pentru a reduce barierele de comunicare a rezultatelor obținute, pentru a facilita transferul de tehnologie către industrie și mediul de afaceri, și pentru a comunica importanța socială a competențelor și „produselor” oferite. Această orientare solicită implicarea tuturor părților interesate – inclusiv autorități publice și entități private, în definirea unor strategii clare pentru gestionarea și diseminarea rezultatelor generate de cercetare și inovare, completate de dezvoltarea de competențe dedicate în cadrul organizațiilor și instituțiilor vizate, asigurându-se astfel exploatarea în mod eficient a cunoștințelor științifice cu beneficii pentru întreaga societate.
Promovarea culturii antreprenoriale a fost un alt punct focal al PRIOCHEM 2023. Practicile, procesele și abilitățile antreprenoriale nu ar trebui să se limiteze doar la start-up-uri. În contextul dezvoltării durabile, aceste abilități sunt neprețuite pentru toți agenții de inovare din ecosistem. Fie că este vorba de sectorul public, mediul academic sau cel de afaceri, promovarea unei culturi antreprenoriale le permite ceretătorilor să abordeze provocările legate de piață și societate și să profite de oportunități în cadrul de referință al programului Horizon Europe și nu numai.

PRIOCHEM 2023 a facilitat în mod activ dezvoltarea cunoștințelor pe orizontală și pe verticală, bazată pe exemple de bune practici. Schimbul de idei și experiențe a demonstrat că această abordare nu este un concept abstract, ci o realitate concretă. În speță, au fost abordate cu această ocazie Comunicările oficiale ale Comisiei Europene referitoare la sporirea gradului de sensibilizare și de know-how al cercetătorilor cu privire la procesele de standardizare europeană și internațională pentru a asigura acces la piețe globale și regionale mari pentru noi produse și servicii inovatoare, secondate de metodologii testate și validate în diferite sectoare și ecosisteme, cuprinse în noile coduri de bună practică pentru gestionarea portofoliului de proprietate intelectuală.



Rolul PRIOCHEM 2023 în Programul 5.10 Știință și Societate din cadrul PNCDI IV

Simpozionul Internațional PRIOCHEM nu este un eveniment științific izolat; acesta face parte din Planul Național de CDI IV, Programul 5.10 Știință și Societate, susținut de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, menit să implice partenerii din cercetare și inovare în procesul de creare a valorii sociale și economice pe baza cunoștințelor științifice aplicate. Acest program vizează conectarea diferitelor domenii și sectoare, eliminarea barierelor geografice și mobilitatea datelor de cercetare, a cunoștințelor și a rezultatelor de cercetare în produse, servicii, soluții tehnologice și politici durabile care să aducă beneficii societății.
Accentul pus de PRIOCHEM 2023 pe aplicarea cunoștințelor, gestionarea portofoliului de proprietate industrială și promovarea culturii antreprenoriale subliniază angajamentul organizatorilor față de valorificarea superioară a cunoștințelor științifice pentru soluționarea problemelor din lumea reală.

Într-o lume a schimbărilor rapide, în care provocările complexe necesită soluții multivalente, Simpozionul Internațional PRIOCHEM reprezintă o concentrare entuziastă de idei, în sensul transformării cercetării abstracte în soluții practice, a reflectării unor perspective academice asupra chestiunilor sociale și a stimulării creșterii economice prin inovare.
În final, se cuvine a mulțumi atât partenerilor media care au fost alături de noi pe parcursul simpozionului (Market Watch și Enformation), cât și sponsorilor care au contribuit la buna desfășurare a evenimentului (NanoTeam și Avantor).
Ne bucură și ne motivează faptul că acest eveniment ilustrează puterea colaborării și a împărtășirii cunoștințelor, trecând dincolo de barierele tradiționale și imaginând un viitor în care știința și societatea lucrează sinergic în beneficiul tuturor. De asemenea, vă invităm să urmăriți înregistrările celor trei zile ale simpozionului pe canalul de YouTube al ICECHIM (https://www.youtube.com/@INCDCP-ICECHIM/featured), și, nu în ultimul rând, vă așteptam în 2024, la un eveniment aniversar, cea de-a XX-a ediție a Simpozionului Internațional „Prioritățile Chimiei pentru o Dezvoltare Durabilă - PRIOCHEM”.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite