Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Conferința ICoRSE 2023 duce mai departe tradiția conectării la tendințele internaționale în domeniul mecatronicii

19 Octombrie 2023



Bazându-se pe experiența anilor precedenți, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronică şi Tehnica Măsurării (INCDMTM) din București a organizat cea de a treia ediție a conferinței „International Conference of Reliable Systems Engineering – ICoRSE”. Având în spate o tradiție de mai bine de 50 de ani în domeniul mecanicii de precizie și o vastă experiență în domeniul mecatronicii - știința inovatoare aflată la intersecția a trei domenii fundamentale inginerești: mecanica fină, electronica și informatica -, INCDMTM, care funcționează în coordonarea Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a vizat, ca prin seria de conferințe ICoRSE, să aducă în prim-plan rezultatele științifice de vârf din domeniu și să conecteze mediul de cercetare din România, atât cel academic, cât și cel privat, cu Aria de cercetare europeană și cu tendințele din domeniul mecatronicii și din domenii conexe, manifestate pe plan mondial.

Și în acest an, conferința ICoRSE s-a bucurat de o prezență numeroasă a unor profesori și cercetători străini cu vizibilitate şi recunoaştere internaţională, printre care se remarcă în mod deosebit cei trei lectori invitați. Este vorba de prof. Ion Stiharu, de la Universitatea „Concordia” din Montreal, Canada, prof. Adinel Gavrus, de la Institutul Național de Științe Aplicate (INSA) din Rennes, Franța, respectiv prof. Şahin Yildirim, de la Universitatea „Erciyes” din Kayseri, Turcia. O altă prezență de marcă a fost cea a prof. Rochdi El Abdi, de la Universitatea din Rennes, din Franța, care este și co-chairman-ul conferinței.

Grație marii diversități de subdomenii înglobate mecatronicii sau tangente cu ea, precum mecatronica biomedicală, nanotehnologiile, știința materialelor și altele, gama de lucrări prezentate în cadrul conferinței a fost foarte variată, fiecare dintre acestea fiind inclusă în cadrul mai larg al uneia dintre cele trei secțiuni: Mecatronică, robotică și inteligență artificială, moderată de prof. Bogdan Grămescu, decan al Facultății de Inginerie Mecanică și Mecatronică, din cadrul Universității Naționale de Știință și Tehnologie „Politehnica” București; Mecatronică și materiale, secțiune moderată de dna. Liliana-Laura Bădiță-Voicu, reputat expert în tribologie, din cadrul INCDMTM, respectiv Mecatronică și senzori, actuatori, tehnici de măsurare și de procesare a datelor, secțiune care l-a avut drept moderator pe prof. Rochdi El Abdi.

Pe lângă o serie de contribuții de factură predominant teoretică, s-au remarcat și numeroase lucrări cu imediată aplicabilitate practică. Este vorba de lucrarea prof. Stiharu, care a descris un material nou, prietenos cu mediul înconjurător și folosit pentru tratarea rănilor; articolul prof. Gavrus, privind o centrală eoliană cu turbină elicoidală, cu axă verticală de rotație, cu o arhitectură unică și inovatoare; o lucrare bazată pe un studiu comandat de un important operator de telefonie mobilă din Franța, în vederea identificării gradului de uzură a cablurilor de fibră optică în funcție de factorii ambianți; respectiv un studiu privind influența geometriei și a materialelor folosite în îmbinări de piese printate 3D, inclusiv polimeri, în scopul optimizării funcționării acestora, cu aplicabilitate în diverse domenii precum construcția pieselor de autoturisme sau aeronave.



Conferința a inclus și o sesiune de postere dedicată lucrărilor din Ucraina care nu au putut fi prezentate, nici în acest an, din motive obiective, reunind prețioase contribuții din partea cercetătorilor de la Universitatea Națională Tehnică „Institutul Politehnic Harkov”, din orașul omonim, respectiv din partea Universității Naționale de Economie Urbană “O.M. Beketov”.

Lucrările științifice prezentate la conferință au fost incluse într-un volum specializat, realizat în parteneriat cu editura elvețiană „Springer“, care se regăsește în baza de date internațională „Scopus“ și se află în proces deevaluare în vederea indexării de către Clarivate, cea mai prestigioasă organizație internațională din sfera publicării rezultatelor cercetării, având foarte mari șanse în acest sens, dat fiind că volumele celor două ediții anterioare au beneficiat de această acoperire.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite