Cum pregătim compania pentru marketingul digital al următorilor 10 ani?

Ne focusăm pe o strategie de conținut digital. Aceasta este o etapă artistică, creativă și destul de complexă a marketingului, care va fi adaptată în funcție de audiență, de strategia de brand, de scopul plănuit, de platformele și instrumentele folosite.
Ne restabilim principiile organizaționale. În condițiile actuale de marketing, organizația ar trebui structurată luând în considerare cel puțin trei direcții: flexibilitate și agilitate, procese optimizate, orientare spre performanță.
Manageriem și măsurăm perfomanța marketingului digital (în timp real). Marketingul digital ar trebui creat în așa manieră încât să ne fie la îndemână rezultatele tuturor acțiunilor. Deși multe companii se bazează pe cifre, abordarea trebuie să fie mai amplă, centrată și pe partea calitativă. Există multe metode și instrumente de măsurare, în funcție de tipul acțiunii întreprinse. Putem discuta de costul pe client, numărul de interacțiuni (like-uri, distribuiri, recomandări), număr de căutări organice, timpul petrecut pe site, sursa traficului, rata de conversie etc.. Important este să setăm de la bun început modalitatea de măsurare, înainte de lansarea unei campanii online.
În concluzie, orice companie care își dorește să rămână competitivă pe piață va avea în vedere elaborarea unui proces amplu de creare a unei strategii de marketing digital, relevantă pentru următorii cinci, zece ani, ce va fi actualizată în permanență. O deosebită atenție se vor acorda modelelor de gândire, organizaționale, care trec oricum prin schimbări enorme, de la strategie și operațiuni la management. Dacă ne concentrăm din nou asupra a ceea ce menționează Philip Kotler, atunci am putea spune că e momentul pentru marketing 5.0, al tehnologiei folosite în serviciul omului.n

Parerea ta conteaza:



