Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Inteligența artificială generativă crește tensiunea viitorului

20 Octombrie 2023



Inteligența artificială generativă este o categorie aparte de sisteme AI care aprinde tot mai repede speranțele și polemicile. Dacă sistemele AI asigură în general capacitatea unor mașini de a imita funcții umane, cum ar fi raționamentul, învățarea, planificarea, analizarea și chiar abilitatea de a decide, inteligența artificială generativă, ca subset provocator al soluțiilor generale, nu doar interpretează informațiile, ci și creează conținut original, combinând puterea învățării automate, a învățării profunde și a inteligenței artificiale pentru a produce text, video, audio, coduri și imagini.

Oamenii au creat inteligența artificială în siajul unor dezvoltări greu de imaginat ale tehnologiilor pentru a-și ușura viața, pentru a spori eficiența acțiunilor lor repetitive, cronofage și suspuse erorilor, pentru a răspunde în manieră tot mai profitabilă provocărilor din societate. Gestionarii unor volume uriașe de date și dezvoltatorii IT au antrenat și antrenează modelele de inteligență artificială generativă prin furnizarea de date și feedback, sistemele lor „învațând” să analizeze rapid informațiile disponibile, recunoscând tipare și dezvoltând perspective pentru a crea rezultate noi, originale.
Spre deosebire de sistemele AI tradiționale, bazate pe date preexistente pentru a face predicții sau decizii, AI generativă poate modela oportunități noi, explorând astfel teritorii „virgine” din diverse domenii și industrii, de la artă, politică, asistență medicală și finanțe, până la marketing și divertisment.

Dacă vorbim despre beneficiile induse, argumentele pro sunt foarte solide. Cu ajutorul acestor sisteme, se pot elimina în mare măsură greșelile umane, sincopele generate de indolență și lene, obținându-se rezultate mult mai rapide și mai precise. Aceste sisteme pot reduce sarcinile manuale și recurente, permițând firmelor să-și maximizeze resursele. Prin înlocuirea forței de muncă umane redundante cu soluții AI, companiile pot economisi timp și bani, obținând în același timp rezultate de înaltă calitate. Mai mult, noile sisteme pot ajuta organizațiile să obțină informații relavante desprepreferințeleși așteptărileclienților, permițându-le să-și ajusteze strategiile în consecință.

Altfel spus, orice sistem AI de acest gen bine antrenat poate fi privit ca un „creier suplimentar” care poate participa la un brainstorming constructiv, devenind o sursă infailibilă de inspirație atunci când există o mare nevoie pentru a stimula inovația.

În fapt, inteligența artificială generativă are potențialul de a revoluționa multe domenii și industrii în viitor. AI generativă a făcut deja progrese semnificative în generarea de artă, muzică și literatură. În viitor, am putea vedea mai mult conținut generat de AI în industria divertismentului, inclusiv filme, emisiuni TV și jocuri video.

Aceste sisteme ar putea fi folosite pentru a dezvolta noi tratamente și medicamente prin analizarea unor seturi mari de date de informații medicale. De asemenea, ar putea fi utilizate pentru a genera planuri de tratament personalizate pentru pacienți, pentru a crea clădiri și infrastructură mai eficiente și mai durabile.

În domeniul educației, sistemele AI generative ar putea fi folosite pentru a crea experiențe de învățare personalizate pentru elevi, pe baza nevoilor lor individuale, iar în domeniul financiar previziunile și recomandările generate ar putea fi utilizate pentru a lua decizii de investiții mai informate, cu riscuri minime.

Avantaje notabile ar putea fi consemnate și în zona de securitate cibernetică, sistemele respective putând fi folosite pentru a dezvolta măsuri mai eficiente de prevenire și protecție, prin identificarea potențialelor amenințări și vulnerabilități.

În timp ce sistemele AI generative au un potențial enorm, există și câteva preocupări etice în jurul dezvoltării și utilizării lor. Fața întunecată a spectrului de inteligență artificială generativă îl reprezintă categoria deep fakes - colecția periculoasă, tot mai bogată, de informații consolidate, videoclipuri și imagini contrafăcute, folosite pentru a crea medii false aparent realiste, rău intenționate, cu impact devastator.

Modelele AI generative sunt la fel de imparțiale ca datele pe care sunt antrenate. Dacă datele de antrenament sunt părtinitoare, modelul generativ poate, de asemenea, să perpetueze acest partizanat, cu efecte discriminatorii în diverse aplicații, cum ar fi deciziile de angajare sau de împrumut.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite