Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

România, la vânare de vânt

17 Noiembrie 2023



Deși lumea stă azi pe un butoi de pulbere, cu lideri slabi, indeciși, bătrâni și bicisnici, deși războaiele se extind într-o geografie tot mai polarizată, cu granițe ferfeniță, mințile sănătos luminate caută căi de avans și progres, îndeamnă la atenție sporită și soluții de atingere a aspirațiilor post-digitale, pun la punct strategii de atragere și angajare a talentelor IT de top și explorează algoritmii de operaționalizare responsabilă a inteligenței artificiale.
La începutul acestei luni, la Barcelona, în cadrul Simpozionului Gartner XPO 2023, „greii” tehnologiei s-au reunit să discute aplicat despre prioritățile agendei executive pentru 2024 a decidenților din zona de tehnologie, care să ducă înainte societatea, în ciuda conjuncturii globale bulversante.

S-a dezbătut cu aplomb problema recrutării la scară globală de talente IT, chestiune care devine o chezășie fundamentală a progresului în domeniu, în condițiile în care se schimbă continuu condițiile de pe piață, mentalitățile, pretențiile, mediul de business. Creierele cu adevărat valoroase sunt constant puține, s-au scumpit dramatic, iar vânarea și cooptarea lor a devenit tot mai problematică, în contextul în care stilul de muncă la distanță oferă țintelor tot mai multe oportunități de alegere.

Într-o intervenție interesantă, Mbula Schoen, reputat analist Gartner, a subliniat lipsa de informații bazate pe date despre piața muncii din IT și despre ceea ce caută candidații, accentuând câteva soluții de eliminare a irosirii eforturilor de recrutare. Au fost formulate cinci „strategii” cu șanse valabile de atragere a talentelor de top pentru ocuparea pozițiilor deschise.

Un recent sondaj al Gartner legat de talentele IT a constatat realitatea protivit căreia concurența în domeniu rămâne acerbă, 48% dintre candidați raportând că au primit trei sau mai multe oferte în timpul ultimei căutari a unui alt loc de muncă și că respectivii candidați nu sunt nici pe departe dedicați locului de muncă pe care tocmai l-au acceptat. Mulți dintre aceștia urmăresc cu atenție ofertele noi și sunt gata să facă un switch la momentul oportun. Explicabil, dacă nu cumva chiar ciudat, în ultimele 12 luni, jumătate dintre candidați au acceptat o ofertă și apoi s-au retras înainte de a începe, ceea ce demonstrează un grad record și îngrijorător de volatilitate și confuzie.

Ce recomandări au fost făcute? În primul rând, s-a pus problema de a studia și accesa grupul foarte mare de candidați pasivi pentru pozițiile de top din industria IT. Această masă de buni specialiști, într-o continuă dinamică, trebuie observată profesionist, cântărită și studiată pe seama unor tehnici care există. Cunoașterea aprofundată a „mișcărilor” din piață, de genul „on the move” este utilă și necesară.

În al doilea rând, s-a sugerat faptul că trebuie regândite și descrise inspirat, amănunțit, postările care privesc aceste locuri de muncă în IT, care să ofere informații reale și mai ales convingătoare cu privire la condițiile colaborării (salarii, bonusuri, stil de lucru în office și remote, implicare socială corporatistă, posibilități de avansare și recunoaștere, relații globale ale companiei etc.).

Mai mult, se cere o mare atenție atunci când se construiește, se comunică și se descrie brandul organizației IT – unul cu o imagine credibilă, echilibrată și cu note de originalitate și inovație, avansând propuneri de valoare pentru angajații proprii.

În al patrulea rând, se profilează a fi necesară o reală considerare a nevoilor candidaților la începutul procesului de angajare, lucruri ce țin de diplomație, empatie și spirit pro-activ.

Nu în ultimul rând, pe lângă implementarea mai multor modele flexibile de lucru, se cer propuneri care să încurajeze gândirea fără frontiere, inițiativele personale bine bazate, a ideilor originale, out-of-the box.
Ce se întămplă în România pe această linie? Trist de revăzut, în condițiile în care suntem martorii unui „canotaj” toxic, împotriva curentului, practic de guvernații noștri, care – în răspărul ideilor de susținere a sectorului IT – au tăiat recent din facilități și au pus noi pietre fiscale în bocancii industriei.

Deși suportăm cu greu lamentările retorice, care nu ne ajută la nimic, nu pot fi date la o parte realitățile dramatice cu care ne confruntăm. Da, România înregistrează unul dintre cele mai grave exoduri de creiere dinlume. În ultimii 10-15 ani, 20% din forța de muncă a emigrat și suntem înscriși în liniedreaptă spre o criză iminentă, fără soluții la orizont.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite