Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ERP in Romania – concept si piata

20 Noiembrie 2006




In afara de cateva companii internationale mari de soft (SAP, Oracle, Microsoft) care si-au creat o retea puternica de parteneri, furnizorii locali ofera atat produsul, cat si implementarea sa. Exista si companii locale care au o retea de parteneri (Siveco, BIT Software, CriSoft, etc), dar cea mai mare parte a veniturilor provin din vanzari directe. In viitor, existenta unei retele teritoriale de parteneri va reprezenta cheia dezvoltarii acestor companii. Exista o legatura stransa intre marimea clientilor si furnizorilor de soft si servicii ERP, de aceea companiile de soft si integratorii mari domina din punct de vedere al veniturilor si cotelor de piata. Desi segmentul mediu este bine reprezentat, acesti furnizori au o baza numeroasa de clienti.


Sectoarele industrial si energetic au reprezentat si primele zone unde s-a dezvoltat o piata de ERP, cu o cerere relativ mare si numerosi furnizori de astfel de aplicatii, atat locali cat si internationali. In aceste doua sectoare au fost si cele mai mari implementari din Romania pana in prezent, care au determinat si schimbarea cotelor de piata pentru furnizorii de ERP – astfel, SAP, numarul 1 mondial, si-a castigat pozitia de lider si in Romania.


Totusi, si ceilalti furnizori internationali au profitat de o piata in dezvoltare si si-au dezvoltat activitatea locala. Datorita specificului fiecarui sector economic, a aparut o polarizare a solutiilor ERP folosite si a furnizorilor alesi. Asa cum am spus deja, cele mai mari proiecte din industrie si utilitati au avut SAP ca solutie aleasa; Oracle are practic un monopol pana in prezent in sectoarele bancar si de telecomunicatii, in timp ce alti furnizori internationali (Microsoft, Epicor – Scala, QAD, Infor) isi disputa segmentul mediu al pietei din industrie, comert sau servicii.


Din punctul de vedere al importantei sectoarelor verticale in piata de ERP, utilitatile au avut ponderea cea mai mare in 2005, fiind urmate de industrie, comert si servicii – practic sunt singurele sectoare unde putem vorbi de o piata ERP, deoarece in sectorul financiar (banci si asigurari), telecom, sector public sau transport, au fost numai cateva implementari, existand relativ putini clienti si furnizori de soft si servicii ERP.


Furnizorii locali de produse soft ERP


Segmentul mediu si mic al pietei este acoperit in special de furnizorii locali de ERP – acestia sunt fie companii 100% romanesti, fie au actionari straini, dar s-au infiintat si si-au desfasurat activitatea pe piata romaneasca. Din topul primilor 15 furnizori de soft ERP, sase jucatori se incadreaza in descrierea de mai sus, repectiv Wizrom, TotalSoft, CriSoft, TransarT, BIT Software si EBS.


Din punctul de vedere al cotei de piata, cele sase companii au detinut 16% din piata de soft in 2005, in timp ce ponderea lor a fost de doar 8%, ceea ce arata inca o data dificultatea cu care sunt vandute si acceptate serviciile, in special in zona intreprinderilor mici si mijlocii.


In acest sens, modelul de stabilire a pretului pentru soft si pentru servicii poate diferi destul de mult pe piata romaneasca, unele companii incluzand in pretul licentelor si o parte din costul serviciilor de implementare.


Din categoria furnizorilor locali face parte si Siveco, care se adreseaza in special clientilor mari – este singurul vendor local de solutii integrate ERP care a reusit semnarea unor contracte de mai multe milioane de euro pentru implementarea solutiei proprii.


De ce un studiu ERP Romania 2006



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite