Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ATEN: integrare superioară a resurselor IT, în pas cu revoluția AI

14 Decembrie 2023



Trăim fenomenul proliferării inteligenței artificiale (AI) pe scară largă, în toate domeniile de activitate, cu accentul pus pe transformările pozitive aduse la nivelul accelerării dezvoltării afacerilor, creşterii competitivităţii economice, dar și a îmbunătățirii calității vieții în ansamblul său. ATEN International - unul dintre principalii actori mondiali la nivelul soluțiilor de conectivitate AV/IT și a celor de management a infrastructurii - a înțeles perfect care sunt beneficiile și impactul uriaș generate de valul AI și concentrează expertiză consistentă și relevantă în direcția facilitării integrării și valorizării resurselor IT înraport cu această tehnologie revoluționară. Interviul cu Bogdan Mihalcea, Country Manager ATEN România, este o incursiune în dinamica acestui proces de conectare a companiei pe care o reprezintă la provocările și oportunitățile AI, dar și o ocazie de a descoperi evoluția subsidiarei din București pe parcursul acestui an.



Cum privește ATEN fenomenul AI și schimbările calitative aduse de această tehnologie vedetă?

Omenirea traversează etapa în care adopţia la scară largă a AI-ului va reprezenta următoarea mare revoluţie industrială. Aşa cum motorul cu aburi a adus o transformare esenţială a tot ce însemna industrie la începutul secolului XIX, în mod similar se estimează că AI-ul va revoluţiona la nivel global modul în care trăim, muncim şi interacţionăm. În cadrul ATEN vedem modul gradual în care adopţia AI se va petrece la scară extinsă şi efectele benefice ale acestei tehnologii. La fel cum prin intermediul unui smart phone apelăm din ce în ce mai des la un asistent personal, tot aşa sarcinile repetitive, consumatoare de timp, cele care scad eficienţa muncii vor ajunge să fie preluate şi gestionate de boţi, de algoritmi de sisteme (AI) care ne vor ajuta să devenim mai eficienţi şi mai organizaţi, oferindu-ne spaţiu să ne implicăm în sfera lucrurilor care contează cu adevărat, în cele în care putem aduce plus valoare. Acesta este marele atu pe care AI-ul îl va aduce în activităţile curente, atât în mediul privat, cât şi în cel public.
Cu siguranţă AI-ul este un subiect fierbinte, toată lumea vorbeşte despre el şi încearcă să-l integreze în activitatea uzuală, privind cu teamă sau cu entuziasm modul în care ne va schimba viaţa. Există un mare interes în jurul acestei tehnologii, multe firme şi persoane au înţeles care sunt avantajele utilizării sale. ATEN International, ținând cont de specificul soluțiilor sale, facilitează înțelegerea și concretizarea modului în care un singur sistem, care înglobează din ce în ce mai mult AI, poate face mai prietenos și mai eficient mediul în care se dezvoltă afacerile.

Focus pe educarea pieței și pe soluții complete de digitalizare
În ce stadiu de sincronizare cu AI-ul vă aflați în prezent? Cum gândiți procesul pe termen mai lung?
Capabilităţile ATEN şi ale partenerilor, de a integra absolut tot în ecosistemul de resurse IT solicitat de beneficiarii noștri, sunt într-o fază incipientă. Dacă până acum am avut instalatori sau integratori specializați în AV, în climatizare, în iluminat, în jaluzele, în meeting room-uri, ş.a.m.d,, acum faptul că ecosistemul şi AI-ul pot controla toate sistemele creează o presiune pe aceşti integratori specializaţi pentru a fi capabili şi a avea know-how-ul IT necesar pentru a-şi aduce sistemele lor izolate în ecosistemul IT mai amplu, controlat de către operatorii umani, în prima fază, şi ulterior de către inteligența artificială. În faţa acestei provocări efortul ATEN se concentrează în direcţia educării pieţei, prin cursuri şi materiale explicative care deschid perspectivele clienţilor finali în ceea ce priveşte oportunităţile şi beneficiile adopţiei AI şi variantele existente în această direcţie. Feedback-ul primit este spectaculos, toţi îşi doresc să poată controla dintr-o singură consolă întreg ecosistemul IT propriu.
Odată ce piaţă a fost educată şi a acceptat calea, următorul pas va fi să interconectăm piesele acestui puzzle IT şi împreună cu integratorii să putem implementa soluţia efectivă, completă în raport cu ceea ce îşi doresc clienţii. Vom face la sediul nostru demo-uri şi training-uri pentru fiecare ecosistem complet şi vom avea liste cu integratori specializaţi pe fiecare verticală industrială. Dacă un spital, de exemplu, va solicita o soluţie completă de digitalizare a locaţiei, vom fi în stare să-i prezentăm soluţiile de echipamente medicale ce pot fi integrate în ecosistemul nostru şi integratorul specializat, pe cel care conectează echipamentele medicale existente deja şi oferă acces doctorilor pe device-uri pentru monitorizarea acestor soluții specializate. De asemenea, vom recomanda un integrator care să asigure climatizarea, altul care să acopere partea de iluminat ş.a.m.d., constelând în funcţie de nucleul ATEN, care asigură interfaţarea cu modulele care se adăugă din partea integratorilor tradiţionali agreaţi de către noi, cărora le-am transferat iniţial cunoştinţele noastre. Acţionăm practic ca un manager de proiect care are în coordonare diverși specialişti. Iar modelul prezentat poate fi extrapolat în orice domeniu: clădiri de birouri, energie, defence etc.



Cererea iminentă şi masivă de AI în toate aplicaţiile pune o presiune uriaşă pe organizaţii în direcţia necesităţii modernizării şi compatibilizării infrastructurii, a echipamentelor de comunicaţii… Cum resimțiți această dinamică, cum se adaptează ATEN la ritmul schimbărilor accelerate?

Firmele, ecosistemul de parteneri trec printr-o serie de transformări de adaptare la noua dinamică, la vortexul tehnologic care presează ATEN România să accelereze trans-
ferul de know-how şi să onoreze cererile din ce în ce mai numeroase şi mai complexe. Există în piaţă mulţi clienţi refuzaţi din cauza imposibilităţii de a oferi la cheie soluţia care înglobează toate componentele solicitate. ATEN încearcă să identifice, să selecteze şi să formeze diverşii furnizorii de soluţii compatibili sub umbrela sa, pe diverse verticale industriale, astfel încât să-i putem recomanda pe cei potriviți când apare în piaţă o cerere de soluţie complexă. Pe lângă integratori mai este un alt layer mai adânc pe care îl dezvoltăm mult mai bine, reprezentat de alte branduri de echipamente, alţi furnizori și vendori care produc efectiv echipamentele respective. Stabilim în acest sens colaborari strategice cu producători de echipamente specializate pe diferite domenii complementare, putând astfel să ne bazăm și pe alţi parteneri, alături de integratorii tradiționali din IT.
Efortul nostru, subliniez încă o dată, se concentrează în principal pe educarea pieţei: arătăm că ATEN este în centrul ecosistemului IT şi are soluţiile care permit utilizatorilor să vadă lucrurile unificat la nivel de management, iar mai departe, generând cererea şi profitând de presiunea pusă de clienţii finali, putem aborda mult mai eficient şi mai rapid integratorii tradiţionali, să-i aducem la noi, să le transferăm know-how-ul nostru şi practic să îi lansăm în producţie.

Suport pentru managementul eficient și sigur al infrastructurii
Gartner atrage atenţia că „democratizarea accesului la AI a făcut totodată mai urgentă și clară necesitatea managementului încrederii, riscurilor și securității în AI. Fără un cadru adecvat, modelele AI pot genera rapid efecte negative care scapă de sub control, eclipsând orice performanță pozitivă și câștigurile societale pe care AI le facilitează.” În ce mod susţine ATEN protejarea afacerilor şi a instituţiilor faţă de ameninţările care vin la pachet cu AI?
Evident că tot ce înseamnă tehnologie AI trebuie monitorizată pentru a nu scăpa de sub control. Cu cât vom implementa mai mult AI în procesele noastre, cu atât va creşte nevoia de supervizare, de supraveghere. Aici este rolul important pe care îl joacă şi îl va avea ATEN: controlul şi managementul sistemelor, a puterii de calcul, a serverelor în care există inteligență artificială înglobată. Ori pentru a fi capabil să faci un management eficient al tuturor resurselor AI e nevoie de suportul unei companii specializate, care să elimine riscurile, astfel încât niciun moment sistemele şi infrastructurile critice să nu devină vulnerabile, să poată fi evitate derapajele şi pierderile susbstanțiale. Practic, tot ce înseamnă echipamente care îţi permit să vizualizezi de la distanţă, muncind la birou sau acasă, ce se întâmplă cu resursele IT existente la nivelul business-ului pe care îl dezvolţi, poate fi furnizat de către ATEN. Vorbim de transmiţătoare, transmitter-receivere, video matrix (care permit preluarea informaţiilor şi afişarea pe un video wall), sisteme de control automatizat: apeşi pe un buton şi un întreg scenariu porneşte în jurul tău: lumini, climatizare, display-uri de tot felul… Tot ce e în jurul tău poate fi controlat de la un singur post de lucru, nemaivorbind de sisteme care supervizează activităţile celor care activează într-o companie. Ecosistemul nostru este foarte permisiv şi complex şi permite punerea în funcţiune a oricărui tip de scenariu digital, fără limite la nivelul concretizării. Sintetizând, ATEN asigură interfaţa dintre operatorii umani şi/sau asistaţi de inteligenţă artificială şi o mare cantitate de resurse IT şi non-IT. Aceasta este nevoia de digitalizare pe care compania o satisface la modul concret şi absolut.

Care sunt în acest an produsele inovatoare lansate de ATEN care înglobează și AI?
Este important să menționez faptul că ATEN nu este furnizor de echipamente end-point. Compania noastră permite un control eficient al resurselor, în mod evident securizat, user-friendly, performant energetic şi nu numai. Soluţiile AI pe care le integrăm la rândul nostru în echipamentele noastre satisfac momentan nişte nevoi punctuale. De exemplu, mixerele noastre audio permit transformarea vocii martorilor interogaţi de tribunalele din alte ţări în cadrul unor procese live, protejându-le astfel identitatea. Urmează să integrăm AI la o scară mai largă în managementul resurselor. Un alt exemplu concret: pentru sălile de şedinţe sau conferinţe cu participanţi prezenţi fizic, dar şi de la distanţă, care nu vorbesc aceeaşi limbă, am dezvoltat uactiveem care permite înţelegerea oricărei limbi, transformarea speech-to-text şi afişarea sub formă de subtitrări a discursul live, astfel încât să fie înţeles de către toată lumea. Mai mult decât atât, avem un sistem care face text-to-speech, astfel încât experiența live într-o astfel de conferinţă să fie extrem de plăcută, eliminând barierele de limbă şi de înţelegere. Mai există un nivel superior aflat în stadiu de dezvoltare, prin care sistemul care înglobează AI înţelege ce spune un vorbitor şi ne ajută, afişând imagini/informaţii reprezentative în raport cu conţinutul verbal existent.
AI-ul ATEN se concentrează în sfera sălilor de meeting şi al aplicaţiilor care depăşesc acest cadru, urmând să îl extindem către zona de management resurse, management servere. Avem în această perioadă solicitări de la un operator de sisteme generatoare de energie verde, care doreşte un sistem care în mod automat să facă o analiză a tuturor serverelor, de ordinul sutelor sau chiar miilor, iar când apare o dereglare, la nivelul parametrilor pe care îi monitorizăm şi îi analizăm, să declanşeze o alarmă care să permită luarea de măsuri și normalizarea situaţiei. Sistemul a fost deja testat, iar clientul plăcut impresionat, mai ales în contextul în care timpul de reacţie este foarte bun, de câteva fracţiuni de secundă…

Portofoliu larg de soluții, redescoperite de utilizatori șiparteneri

ATEN şi-a câştigat notorietatea în special datorită soluţiilor de control distant de tip KVM, soluţiilor ProAv şi a celor Green Energy. Cum aţi evoluat pe aceste zone în 2023?
Portofoliul ATEN are o acoperire largă. Plecăm de la PRO-AV, cu echipamente şi soluţii extrem de complexe. Trecem prin KVM, care a reprezentat flagship-ul nostru încă de la înființarea companiei (în 1979) şi principalul echipament vândut. Suntem de foarte mulţi ani numărul 1 în ceea ce priveşte KVM, transformat în cu totul alt echipament decât era în urmă cu 40 de ani, datorită celor peste 600 de patente pe care le avem în domeniu. KVM-urile ATEN nu numai că asigură un control excelent, dar sunt capabile şi să înţeleagă ce se întâmplă pe fiecare server supervizat, fiind practic la un alt nivel faţă de concurenţă. Am dezvoltat noul segment de energie verde, integrat în ecosistemul nostru pentru a permite interfaţarea KVM-ului cu tehnologii de optimizare energetică. În completare vin echipamente de control care fac posibile conectarea şi introducerea în ecosistemul nostru a oricărui alt sistem de orice fel. În plus, avem componenta de tip consumer, cu echipamente care, la scară mică aduc beneficii utilizatorilor finali atunci când au de gestionat un număr mai mare de resurse IT.
Am lansat în 2023 multe noutăţi, versiuni noi de echipamente care încorporează funcţionalităţi inovative şi generează beneficii superioare valoric. Evidenţiam acest mixer care integrează inteligență artificială, avem echipamente dedicate domeniului energiei verzi, am primit chiar şi premii care recompensează şi validează calitatea acestora la nivel de funcționalitate şi design, fără a menţiona şi patentele internaţionale.
Ce mă bucură în mod deosebit în acest an a fost modul în care utilizatorii finali şi partenerii noştri de integrare au răspuns sau au reacționat atunci când le-am prezentat aplicaţii practice ale implementărilor noastre. Sunt uimiţi şi încântaţi de cât de multă valoare poate aduce managementul IT în simbioză cu tehnologiile tradiţionale. Am oferit la ultimele întâlniri cu partenerii de integrare câteva studii de caz relevante legate de spitale, de şcoli, de administraţia publică, din industria de apărare şi cea de transporturi. Nu știau că ATEN poate oferi atât de multe pe partea de control la distanță al serverelor şi al oricărui echipament (fie el router, sistem de iluminat, climatizare etc.), dar au aflat că putem avea impact la nivel de orașe digitale, zonă în care putem controla sistemele de iluminat, pe cele de supraveghere, au descoperit că putem aduce tot fluxul informaţional reprezentat de date-video-audio într-o sală de control, afişate pe un video wall, şi analizate în mod automat de echipamentele noastre sau de cele oferite de alţi vendori, fie de către operatori umani care au decizia finală. Oferim acces facil la multe resurse aflate în sfera sistemului public şi un nou mod de a funcţiona în oraşul digital al viitorului, prin intermediul unei multitudini de senzori şi echipamente automatizate, care, în ultimă instanţă, fac viaţa oricărui cetăţean mai uşoară.



Impact crescut pe verticale industriale relevante
Trecând de la oraşul digital la spitalul digital al viitorului, aveți o poveste recentă de succes… Am aflat despre finalizarea reușită a unui proiect dedicat îmbunătățirii serviciilor medicale acordate celor mai mici pacienți din ţara noastră.
Am reuşit să contribuim, prin intermediul unuia dintre cei mai importanţi integratori ai noştri, la funcţionarea state-of-the-art a celui mai modern şi performant spital de copii din România şi din Sud-Estul Europei. Dorinţa instituţiei a fost de a integra cât mai multă tehnologie care să permită monitorizarea cazurilor critice, în aşa fel încât medicii să poată înţelege în timp real toţi parametrii vitali ai pacienţilor şi să intervină în regim de urgenţă în situaţiile care necesită astfel de intervenții. Am reuşit implementarea unui ecosistem care a devenit model şi noul standard pentru alte spitale din România, care doresc să-l replice pentru a asigura modernizarea şi eficientizarea activităţii lor.
Complexitatea soluţiei constă în capacitatea de a eficientiza sistemul medical într-un grad foarte ridicat, nemaivăzut până acum. Majoritatea echipamentelor medicale din acest spital sunt conectate la sisteme IT şi pot fi monitorizate în așa fel încât, uitându-se pe tabletă, este foarte uşor pentru un medic să aibă oricând la dispoziţie, de la distanţă, semnele vitale ale unui pacient. Acestea pot fi, de asemenea, văzute de cei care au grijă de pacienţi, pe video wall-urile aflate pe holul spitalului. Tot conţinutul audio-video poate fi analizat în timp real sau transferat. Dacă, de exemplu, doctorul doreşte să se consulte cu un alt profesionist în domeniu, direcţionează/partajează fluxul informaţional disponibil. Sunt posibile totodată şi intervenţii la distanță (remote), doctorii putând opera prin intermediul unor braţe robotizate sau prin alte metode, având însă în timp real toate informaţiile de care au nevoie pentru a lua cele mai bune decizii. Imaginile transmise de echipamentele noastre sunt necompresate, nu suferă niciun fel de pierderi prin compresie-decompresie, astfel încât analiza radiografiilor permite vederea oricarui detaliu, a oricărui punct. Extrapolând, şi în industria aviaţiei oferim această facilitate extraordinară pentru turnurile de control, care pot recepţiona şi vedea pe monitor ce se întâmplă pe radar la nivel de puncte, fiecare dintre acestea putând reprezenta un obiect în mişcare şi un posibil pericol. Imaginile primite nu au niciun fel de pierdere, nu există bruiaje sau distorsiuni ale realului. Acest lucru este important şi în industria de apărare şi în multe alte domenii critice, care pot fi protejate, securizate prin echipamentele ATEN, care nu au pierderi de semnal audio-video.



ATEN este un actor activ în ţara noastră şi în zona educaţională. Cum v-aţi crescut implicarea pe această verticală?
Zona educaţională publică este mai lentă în adopţia noilor tehnologii, existând şi o serie de obstacole la nivel decizional, bugetar, birocratic… atunci când au loc investiţii în IT. În schimb ne adresăm cu succes şcolilor şi instituţiilor din sfera privată. Cele care folosesc în mod curent table digitale pot transfera sau partaja conţinut de pe dispozitivele elevilor sau studenţilor și au nevoie de echipamente care facilitează fluxul şi managementul audio-video. Am furnizat soluţii de video-wall-uri în multe şcoli private. Trendul modernizării actului educaţional prin tehnologie benefică e dat de sectorul privat, iar cel public este dornic să preia modelul şi să facă investiţii, oportunităţile în următorii ani fiind uriaşe. Important este că avem acele studii de caz și povești de succes relevante şi funcţionale în sectorul privat, care vor facilita replicarea soluţiilor noastre în învăţământul de stat şi reducerea discriminării educaţionale prin tehnologie. În România există foarte multe minţi strălucite care pot fi ajutate prin tehnologie să-şi exprime şi să-şi atingă potenţialul maxim.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite