Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

GENEVA: Salonul visurilor oricărui inventator

14 Decembrie 2023



• Salonul Mondial de Invenţii de la Geneva - Olimpiada nedeclarată a inventatorilor

Geneva a devenit în mod natural capitala mondială a invenţiilor, odată cu înfiinţarea Organizaţiei Mondiale de Proprietate Intelectuală, în anul 1967. Salonul Mondial de Invenţii Geneva a fost înfiinţat în 1972 la iniţiativă tânărului, pe atunci, Jean Luc Vincent, prin parteneriatul firmei organizatorului privat cu Organizaţia Mondială de Proprietate Intelectuală, cu Guvernul cantonal Geneva şi cu Primăria oraşului Geneva. Evenimentele anuale desfăşurate în primăvară, au atras mii de inventatori şi cercetători de pe tot globul, precum şi un public numeros, pasionat de inovare sau de afaceri.

Am fost de fiecare dată impresionat de numărul mare de copii care soseau în salonul organizat pe Aeroportul Geneva, într-un hangar uriaş (Halle7) construit pentru avioanele cele mai mari, fie însoţiţi de profesori, fie de părinţi. Majoritatea veneau în calitate de vizitatori, de la şcoli locale sau din alte oraşe ale Elveţiei, copleşindu-ne cu curiozitatea lor nestăvilită pentru înţelegerea exponatelor noaste… Echipe întregi de tineri soseau din ţări îndepărtate, în care proiectele lor din viitor erau apreciate şi susţinute, pentru a demonstra creativitatea naţională, la această olimpiadă a imaginaţiei tehnice şi ingeniozităţii. Echipa noastră era printre cele de dimensiuni medii, expunând 30-50 de lucrări selecţionate de reprezentaţii guvernului României ANCS/MC, la care se adăugau inventatori români independenţi veniţi din ţară sau din alte colţuri ale lumii, dar reuniţi sub tricolorul românesc.
Îmi amintesc cu bucurie de întâlnirile cu concetăţeni veniţi din Cipru, Italia, Spania, Franţa sau Germania sau alte ţări apusene, special pentru a susţine echipa României, organizată şi mobilizată ireproşabil de doamna dr. ing. expert internaţional Camelia Marinescu, a cărei implicare la nivelul organizatorilor era foarte apreciată, atât de preşedintele Salonului Internaţional şi de Juriul Internaţional, cât şi de către şefii delegaţiilor internaţionale sosiţi din toată lumea.


Un eveniment memorabil al fiecărei ediţii este Ziua Naţională a României, serbată în standul naţional atât prin atribuirea diplomelor şi medaliilor delegaţiilor străine către inventatorii români, cât şi prin degustările de produse tradiţionale româneşti transportate cu mare grijă pentru a-şi menţine prospeţimea şi aromele unice. Menţionez tradiţia degustării de „Vinuri Universitare”, instituită cu sprijinul consacrat al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din București, o bună ocazie de prezentare a rezultatelor cercetării desfăşurate în Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Pietroasa, celebră prin Tezaurul Cloşca cu Puii de Aur, dar şi prin noul Tezaur pe care îl completează în fiecare an.
Am remarcat cu încântare unitatea şi dedicarea tuturor membrilor delegaţiei României pentru obţinerea celor mai bune rezultate la această Olimpiadă nedeclarată, cât şi perseverenţa guvernanţilor din acea perioadă de a menţine această tradiţie, indiferent de culoarea lor politică. După 2019… s-a instalat tăcerea.
Prima mea participare la Salon a fost în 2008, şi a fost prilejuită de selecţionarea invenţiei realizate cu maestrul Justin Capră: un vehicul electric-hibrid tip triciclu, prevăzut cu dispozitiv automat pentru înclinare în curbe. Prototipul a fost iniţial prezentat la Salonul Internaţional de Invenţii INVENTIKA 2008 organizat în Bucureşti şi s-a bucurat de mult succes.

Prototipul OBLIO 3C a fost transportat la Geneva, unde a devenit vedeta Salonului, mulţi vizitatori solicitând să testeze personal modul de funcţionare. Medalia de Aur oferită de Juriul Internaţional al Salonului a fost însoţită de IFIA ECO-Prize, atribuit de IFIA (Forumul Internaţional al Asociaţiilor Naţionale de Inventatori), o remarcabilă apreciere.



Au urmat alte participări care mi-au oferit ocazia de a cunoaşte domeniile de cercetare şi realizările unor personalităţi în domenii foarte diferite: fiecare poster este o lecţie despre preocupările echipelor de inventatori… şi o concluzie este aproape mereu vizibilă: vremea inventatorilor singuratici se pare că a trecut. Echipele multidisciplinare realizează produse şi tehnologii rafinate şi ingenioase.



Un astfel de exemplu îl constituie performanta echipei din Institutul Privat de Biotehnologie SANIMED Internaţional, coordonat de domnul Cătălin Robertino Hideg, de a fi obţinut un brevet european cu titlul „BIORESONANT DRESSING FOR RAPID HEALING OF WOUNDS, PROCESS FOR OBTAINING THE SAME AND USE THEREOF”. Brevetul a fost reprezentat cu succes în fața Oficiului European de Brevete de către Agenţia ROMINVENT SA prin doamna expert internaţional Cosmina-Catrinel Fierescu.
Brevetul de invenţie european are numărul EP 3.104.815 B1, iar data de publicare a menţiunii de atribuire a acestuia este 09.01.2019, în Bulletin 2019/02. Cererea de brevet internaţional a fost înregistrată în Romania la OSIM, sub numărul PCT/RO2014/000016, fiind una dintre cele10-20 de cereri care sunt înregistrate anual de către solicitanţi din România. Cererea are publicarea internaţională WO 2015/174873 A2 (19.11.2015 Gazette 2015/46), cu data de prioritate 04.06.2014 - de la care este valabil brevetul.
Brevetul a sintetizat rezultatele cercetărilor desfăşurate în Sanimed Internaţional Impex în colaborare cu Universitatea Politehnică Bucureşti - Facultatea de Electronică şi alţi parteneri specializaţi în biorezonanță, şi a adus un răspuns solicitării doctorului Pavel Chirilă de a ajuta la vindecarea escarelor pacienţilor acestuia din clinica din Voluntari. Discuţia cu doctorul Pavel Chirilă şi vizita la bolnavii acestuia, greu încercaţi de suferinţa unor boli terminale dar şi de durerea şi complicaţiile provocate de escare, l-au motivat pe domnul Cătălin Robertino Hideg să realizeze un produs unic la nivel mondial, dovedit de atribuirea brevetului european EP 3.104.815 B1. Din păcate produsul revoluţionar nu a intrat încă în producţia de serie, din cauze legate de birocraţie (desfiinţarea SVIAM) şi a piedicilor întâmpinate în certificarea liniei de fabricaţie a pansamentelor pe bază de colagen, care ar fi avut un ascendent asupra produselor similare de pe piaţa internaţională.
Aprecierea internaţională a acestui produs revoluţionar a adus titularului brevetului, Sanimed Internaţional Impex, şi autorilor acestuia - Hideg Cătălin Robertino, Negruţă Mircea şi Velcea Marian - mai multe premii la saloanele internaţionale de invenţii desfăşurate în ţară şi în afara ţării, dintre care amintim:
1. Medalia de Aur a Salonului Internaţional de Inovare Tehnologică EUREKA -BRUSSELS 2014
2. Medalia de Aur a Asociaţiei Inventatorilor din Croaţia ARCA 2014
3. Medalia de Aur a Juriului Internaţional al Salonului Internaţional de Invenţii Geneva 2019
4. Invention Award - Hong Kong Federation of Invention and Innovation - Geneva 2019





Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite