Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ICPE-CA și Oracle colaborează pentru a accelera digitalizarea în cercetarea din România

18 Decembrie 2023



Cea de-a 13-a ediție a ATELIERULUI INTERNAȚIONAL DE COMPATIBILITATE ELECTROMAGNETICĂ - CEM 2022, organizat și găzduit de ICPE-CA în septembrie 2022 la Suceava, a oferit oportunitatea de a începe o colaborare între ICPE-CA și Oracle, generată de sponsorizarea evenimentului științific de către Oracle. Colaborarea dintre ICPE-CA și Oracle a continuat prin dezvoltarea unei aplicații prototip (2AIR - APEX Artificial Intelligence Research), care ar putea servi drept prim pas în dezvoltarea unei platforme mai largi și mai complexe, menită să simplifice și să digitalizeze în continuare procesul decizional în domeniul CDI și care asigură, de asemenea, respectarea cerințelor impuse de legislația relevantă.



Contextul specific al anului 2022 pentru domeniul CDI este descris de apelurile lansate de UE pentru programe precum Fondul European de Apărare, Orizont Europa, Europa digitală, adoptarea legislației naționale privind agenda strategică națională CDI, Strategia de specializare inteligentă și PNCDI IV, intrarea în vigoare a Directivei UE 2022/2555 privind măsurile pentru un nivel comun ridicat de securitate cibernetică în Uniune, legislația națională privind adoptarea tehnologiei cloud de către instituțiile din sectorul public și legislația privind datele deschise. Pe baza acestora, am considerat că începerea unei colaborări între ICPE-CA și Oracle ar putea contribui în viitor la o evocare națională și internațională mai mare și extinsă a rezultatelor CDI atât în mediul academic, în universități și în institutele de cercetare, cât și la nivelul operatorilor economici sau altor părți interesate.

Modelul de concept 2AIR
Proiectul pilot a pornit de la ideea creării unei baze de date cu informații neclasificate și publice care, în urma unei interogări de cuvinte cheie, să genereze un raport pentru managementul ICPE-CA util în procesul decizional privind activitatea CDI, participarea la proiecte cu finanțare națională/internațională, în mod independent sau în cadrul consorțiilor, în conformitate cu strategiile europene și naționale în domeniu și, de asemenea, să constituie un element în setul de date cu valoare ridicată în conformitate cu Legea nr. 179/2022 privind datele deschise și reutilizarea informațiilor din sectorul public.

Structurată pe 3 module principale, baza de date astfel creată include:
1. Rezumate de cercetare de la conferințele ICPE-CA;
2. Legislația națională în domeniul CDI, respectiv Strategia Națională de Cercetare, Inovare și Specializare Inteligentă (SNCISI) și Planul Național de Cercetare, Dezvoltare și Inovare PNCDI IV;
3. Regulamentele UE (Orizont Europa, Europa digitală etc.).

Echipa ICPE-CA a efectuat analiza procesului și a furnizat cerințele de proiectare pentru această etapă de concept.



Echipa Oracle a dezvoltat apoi o aplicaţie prototip (dovadă de concept) pe baza informaţiilor furnizate de echipa ICPE-CA, inclusiv formatul logic principal al textelor relevante pentru proiecte din modulele 2 şi 3 menţionate mai sus.

Prototipul este creat pe Oracle Cloud Infrastructure, utilizând Oracle Autonomous Database, APEX și OCI Document Understanding, după cum urmează:

Oracle Cloud Infrastructure (OCI) Document Understanding
este un serviciu de inteligență artificială în cloud care le permite utilizatorilor să extragă text, tabele și alte date esențiale din diverse documente. Cu OCI Document Understanding, utilizatorii pot să automatizeze activitățile incomode de procesare a documentelor companiei folosind modele IA preintegrate, precum și să personalizeze extragerea documentelor conform cerințelor specifice.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Cornel Florea
Foarte interesant, edificator si relevant in acelasi timp, pentru digitalizarea domeniul cercetarii din Romania. Felicitari!
16 Ianuarie 2024, 09:05:22