Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

Succes răsunător pentru Muzeul Național de Artă din Timișoara și directorul lui

02 Februarie 2024La finalul expoziției Constantin Brâncuși și după un an cu mari succese, Universitatea de Vest din Timișoara dorește să sublinieze rolul important pe care l-a jucat în ecuația reușitei domnul Filip Petcu, directorul Muzeului Național de Artă al Timișoarei și cadru didactic la Facultatea de Arte și Design din UVT.Sub presiunea timpului, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, directorul muzeului timișorean a demarat și dus la bun sfârșit o serie complexă de investiții fără de care expozițiile Brâncuși, Victor Brauner și Paul Neagu n-ar fi putut avea loc, pentru motivul simplu că muzeul nu era pregătit să primească opere de asemenea valoare în condiții de securitate. În absența acestor investiții, lucrările pe care le-am admirat de-a lungul unui an de zile n-ar fi putut fi expuse la Timișoara. Muzeul a fost dotat cu un sistem performant de detecție și alarmare la incendii, primind astfel autorizația ISU; a fost montată o rețea sofisticată de supraveghere cu camere de luat vederi; au fost amplasate instalații moderne de climatizare și monitorizare microclimatică; a fost instalat un sistem de iluminat muzeal la nivel mondial; s-a asigurat dotarea cu un grup electrogen care să preia funcționarea muzeului în eventualitatea unor căderi de tensiune. Aceste investiții și numeroase altele au permis ridicarea muzeului la un nivel tehnic pe care nicio altă instituție culturală de artă din România nu-l atinge în acest moment.

Pentru realizarea acestor condiții, dinamismul și profesionalismul colegului nostru au fost indispensabile, pe fondul unei alocări financiare corespunzătoare din partea CJ Timiș. Remarcăm de asemenea faptul că echipa sa de colaboratori, sub-dimensionată și extrem de solicitată de-a lungul întregului an, a reușit să organizeze, simultan, o serie de alte expoziții care au diversificat oferta culturală și au pus în valoare opera unor artiști locali de prim rang sau artefacte cu care orice muzeu din lume s-ar mândri: vestigii ale ceramicii Cucuteni, proiectele Baroque Reloaded, I-Human, Neo-avangarda timișoreană, Romul Nuțiu, Suzana Fântânariu, Parallels, proiect realizat în parteneriat cu Galeria Matica Srpska din Novi Sad etc.

Totodată, vizitatorii au putut admira interioarele Palatului Baroc într-o ambianță coloristică și scenografică excepționale, integral regândite, precum și un laborator de restaurare vizitabil și vizibil din exterior. A fost amenajat un spațiu de educație plastică pentru copii, deosebit de solicitat încă din prima zi a inaugurării, pentru a menționa alte câteva investiții, gestionate simultan cu fluxul impresionant de vizitatori, neobișnuit în peisajul cultural național.

Pentru toate aceste reușite majore și în numele UVT, îl felicit călduros pe directorul Filip Petcu și-l asigur pe mai departe de susținerea deplină a instituției noastre.

Prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea
Rectorul Universității de Vest din Timișoara
Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite