Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

M100 – proiect național pentru neutralitate climatică

14 Februarie 2024



Comisia Europeană, consolidându-și rolul de forță transformatoare și inovatoare, într-o încercare ambițioasă de a promova tranziția verde, și-a asumat Misiunea pentru 100 de orașe neutre climatic și inteligente până în 2030, cunoscută și ca Misiunea Orașelor. Această inițiativă face parte din Orizont Europa, programul emblematic al UE pentru cercetare și inovare pentru 2021-2027, și reprezintă un pas decisiv către realizarea viziunii Pactului Verde European pentru un viitor sustenabil. În centrul strategiei României de a îndeplini obiectivele Misiunii UE se află M100, hubul național proiectat pentru a sprijini și amplifica eforturile celor trei orașe românești (Cluj-Napoca, Suceava și București – Sectorul 2) alese să reprezinte Misiunea Orașelor, hub lansat oficial pe 18 decembrie 2023.



Misiunea UE - 100 de orașe neutre climatic și inteligente până în 2030

Această misiune de pionierat își propune să transforme peisajele urbane în centre de inovare și reziliență ecologică, subliniind rolul vital pe care îl joacă orașele în combaterea schimbărilor climatice. Cele 100 de orașe alese prin competiție deschisă, reprezintă o selecție diversă din toate cele 27 de state membre și, dincolo de rolul acestora de a atinge neutralitatea climatică până în 2030, vor acționa ca pionieri, stabilind un precedent pentru centrele urbane din întreaga Europă care vor putea beneficia de experiența acestora în propriile procese spre neutralitate climatică. Misiunea a avut parte de o finanțare robustă de 360 de milioane de euro pentru 2022-2023, dedicată primilor pași către neutralitatea climatică.
Ursula von der Leyen, Președinta Comisiei, rezuma esența acestei inițiative, afirmând: „Tranziția verde își face drum în toată Europa chiar acum. Dar există întotdeauna nevoie de pionieri, care își stabilesc obiective și mai înalte. Aceste orașe ne arată calea către un viitor mai sănătos. Îi vom sprijini în acest demers! Să începem lucrul de azi.”

Orașele care reprezintă România în Misiunea Orașelor
Angajamentul României față de obiectivul Misiunii UE este exemplificat de trei dintre orașele care au fost selecționate în urma competiției: Cluj-Napoca, Suceava și București - Sectorul 2. Fiecare oraș, unic în provocările și oportunitățile sale, împărtășește scopul comun de a face tranziția către neutralitatea climatică și dezvoltarea urbană inteligentă până în 2030.
Cluj-Napoca, adesea văzut ca un far al inovației în România, a pornit deja în această călătorie ambițioasă, iar la scurt timp de la intrarea în misiune se numără printre orașele europene cu cea mai bună evoluție. Primarul Emil Boc vorbește cu mândrie despre obiectivul orașului de a-și reduce amprenta de carbon cu 15% până la sfârșitul deceniului. Cluj Napoca este un oraș unde plantarea a peste 100.000 de copaci s-a transformat dintr-o promisiune într-un plan în acțiune, unde îmbunătățirile infrastructurii sunt făcute continuu pentru a spori mobilitatea pietonală și unde transportul public este revoluționat pentru a fi mai ecologic.
Suceava, cu istoria și patrimoniul său cultural bogat, integrează acțiunea climatică în țesătura sa urbană, lucrând la măsuri pentru a îmbunătăți eficiența energetică și a reduce emisiile. Prin Misiunea Orașelor, Suceava are oportunitatea să-și demonstreze angajamentul pentru sustenabilitate și inovație pe scena europeană și să profite de beneficiile statului de oraș ales în Misiunea Orașelor.
București - Sectorul 2, o parte integrantă a Capitalei României, se află de asemenea în avangarda acestui val transformativ. Sectorul 2 se angajează în această provocare, valorificând susținerea și oportunitățile oferite de apartenența la rețeaua de 100 orașe europene pentru a dezvolta un Contract Climatic al orașului. Acest contract va propune un plan strategic care cuprinde toate sectoarele-cheie, având ca scop o abordare holistică și coerentă pentru a-și atinge aspirațiile de neutralitate climatică.



M100: Hubul Național al României pentru Transformarea Urbană

În centrul strategiei României de a îndeplini obiectivele Misiunii UE se află M100, hubul național proiectat pentru a sprijini și amplifica eforturile celor trei orașe românești în cadrul Misiunii Orașelor și pentru a susține alte orașe care vor să-și accelereze procesele spre neutralitate climatică. M100 simbolizează angajamentul pentru o viziune mai largă – una care se extinde dincolo de limitele acestor orașe și care își propune să creeze o undă de sustenabilitate și inovare pe întreg teritoriul țării.
M100 s-a născut din recunoașterea faptului că orașele sunt nodul unde lupta pentru neutralitatea climatică va fi câștigată sau pierdută. M100 e un spațiu virtual, o confluență de idei, expertiză și ambiție, unde sectoarele public și privat se întâlnesc cu societatea civilă și cetățenii pentru a co-crea un viitor sustenabil. Înființat de Ministerul Cercetării, Inovației și Digitalizării, M100 este coordonat de Ovidiu Cîmpean, secretat de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), iar secretariatul este asigurat de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI). M100 servește drept mărturie a dedicării României față de obiectivele generale ale UE de neutralitate climatică.
M100 a fost lansat oficial în decembrie 2023, la Cluj-Napoca, în prezența reprezentanților Ambasadei României în Regatul Norvegiei, ai Cancelariei Primului Ministru, ai Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, ai Ministerului Energiei, ai Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, ai Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și ai UEFISCDI (foto grup), care au semnat o declarație comună de susținere a Hub-ului.



Pe lângă suportul oferit celor trei orașe din Misiunea Orașelor, M100 își propune să extindă suportul și către alte orașe din România care vor să atingă neutralitatea climatică, încurajând astfel un parcurs colectiv și coerent către un orizont mai verde.
Abordarea M100 este intersectorială, căutând să interconecteze diverse discipline și să integreze diferite forme de cercetare și inovare bazate pe nevoile reale ale orașelor românești. Este o misiune care nu doar inspiră, ci implică activ societatea în metamorfoza către un ecosistem climatic neutru.
Misiunea M100 este de a potența, de a promova și de a face cunoscută publicului larg transformarea sistemică a orașelor, încurajând schimbul de practici între municipalități, implicarea cât mai multor actori și cât mai diverși în procesele de furnizare de soluții și în transferul de cunoaștere. Recunoscând rolul central al zonelor urbane în atingerea neutralității climatice până în 2050, M100 va sprijini dezvoltarea în cadrul orașelor de strategii de decarbonizare pentru energie, transport, clădiri, industrie și agricultură. Viziunea M100 este ca acest proces, de tranzitie verde, să fie multi-nivel, co-creativ și adaptat nevoilor unice ale fiecărui oraș.

Următorii pași pentru M100
Dezvoltarea M100 are obiective și etape clare:
• Suport pentru Orașele Selectate: M100 va oferi asistență personalizată pentru București - Sectorul 2, Suceava și Cluj-Napoca. Acest lucru include facilitarea accesului la fonduri europene și ghidarea dezvoltării Contractelor Climatice ale Orașelor, care cuprind planuri cuprinzătoare pentru neutralitatea climatică.
• Misiunea Oglindă pentru Sporirea Impactului: Extinzându-și aspirațiile, M100 va susține de asemenea un număr adițional de 10 orașe românești pentru a atinge neutralitatea climatică până în 2035, creând efectiv o Misiune Oglindă care reflectă obiectivele UE și valorifică instrumentele sale pentru beneficiul național.
• Angajament și Expertiză: M100 va funcționa ca un hub experimental, oferind expertiză și o platformă colaborativă pentru toate orașele angajate să atingă țintele climatice, asigurându-se că niciun oraș nu este lăsat în urmă.
• Parteneriat și Guvernanță: Ghidat de principiile parteneriatului, transparenței și guvernanței participative, M100 va ajuta la sincronizarea eforturilor naționale cu misiunea generală a UE, cultivând un ecosistem de inovație și sustenabilitate.

Interviu cu Ovidiu Cîmpean, Coordonatorul M100, Secretar de Stat, MIPE

Cum și de ce a apărut M100? Și de ce e special acest proiect?
M100 a fost gândit ca un catalizator pentru a conduce România la îndeplinirea obiectivelor ambițioase climatice ale UE. A fost răspunsul național prin care ne-am asigurat că vom ajuta cele trei orașe care au fost selectate în Misiunea UE și că vom transfera cunoașterea produsă și către alte orașe, pe care vrem să le sprijinim activ să implementeze măsuri care să le ajute să-și reducă amprenta de carbon. Obiectivul noastru principal e de a facilita transformarea orașelor, atât a celor trei, dar și a celor zece pe care le vom selecta, dar și a altor orașe românești în modele de sustenabilitate. Proiectul e special pe de o parte pentru că reprezintă un angajament politic și are susținere, iar pe de altă parte pentru că va oferi ajutor valoros și pragmatic: sub formă de expertiză, acces la finanțare și planificare strategică. Avem în M100 toate ingredientele necesare pentru a fi un proiect valoros.



Care sunt principalele provocări pe care le prevedeți în călătoria către neutralitatea climatică?

Una dintre principalele provocări este alinierea perspectivelor diverse șicapacităților tuturor părților și actorilorinteresați. Neutralitatea climaticăeo țintă complexă și are nevoiecamulți factori să conlucreze și să sealinieze, dar, cel mai important, e nevoie ca unele paradigme să se schimbe. Iar uneori rezistența la schimbare poate să fie mare. O altă provocare pe care o intuiesc este asigurarea că tranziția va fi justă și incluzivă, fără a lăsa în urmă nicio comunitate.

Cum va facilita M100 partajarea celor mai bune practici și soluții inovative între orașe?

M100 va funcționa ca un repository șiuncanal pentru cele mai bune practici pecare le vom identifica și colecta. M100vafi printre altele și o platformă online care va agrega aceste bune practici și va crea un spațiu de conlucrare și dialog. Vrem să stabilim o rețea pentru orașe princare să partajaze, să învețe și să adoptesoluții inovative care s-au doveditafi de succes în alte locuri. Vremcaorașele maiexperimentate să „adopte” alte orașe și să le ghideze. Totodată dorim sădeschidemcât mai mult procesul, săîlfacem cât mai transparent și să implicăm cât mai mult cetățenii, pentru că tranziția către neutralitatea climatică trebuie să fie o viziune comună și un efort colectiv, altfel toate eforturile vor fi in zadar.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite