Generatorul alimentat cu hidrogen GEH2, soluția de avangardă Eneria pe drumul energiei verzi
Lansat în România anul trecut și prezentat în cadrul unor evenimente axate pe tehnologiile de avangardă, generatorul pe bază de hidrogen GEH2 confirmă angajamentul Eneria România în direcția soluțiilor sustenabile de producere a energiei electrice și anticipează evoluții importante în diverse sectoare economice. Prezentă de aproape 25 de ani pe plan național, Eneria România și-a asumat poziția de lider de piață în segmentul furnizării de soluții de energie electrică și motorizare pentru clienții industriali, având un portofoliu divers de produse competitive, de la grupuri electrogene diesel sau pe gaz până la panouri fotovoltaice și solare termice. Compania activează din 2021 ca divizie a Bergerat Monnoyeur România – reprezentant exclusiv Caterpillar în România și Republica Moldova – și dispune de toate capabilitățile pentru a concepe, dezvolta, implementa și întreține proiecte industriale complexe cu ajutorul unei echipe de 70 de profesioniști și a unei rețele teritoriale care cuprinde patru sedii regionale în țară și 35 de ateliere mobile complet echipate. Jean Kodische, directorul Eneria România, detaliază avantajele și impactul adoptării generatorului pe bază de hidrogen GEH2 în diverse aplicații industriale, dar și cum se pregătește echipa locală pentru integrarea acestui nou echipament în activitățile curente ale companiei.
În contextul experienței îndelungate pe care Eneria România o are în domeniul grupurilor electrogene alimentate cu combustibili fosili, care este potențialul noului generator pe bază de hidrogen GEH2 și cum ar putea influența evoluția acestui segment de piață în perioada următoare?
Jean Kodische: Generatorul GEH2 este un echipament prezent pe piața internațională deja de aproape patru ani, de la lansarea spectaculoasă din 2021, când a asigurat o soluție alternativă de alimentare a iluminării turnului Eiffel, la Paris, pentru prima dată în mai bine de 130 de ani de existență ai acestui monument. De atunci și până astăzi, echipamentul a fost adoptat și utilizat cu succes în diverse alte aplicații din toată lumea, din Statele Unite până în Australia. Totuși, anticipăm că în următorii ani grupurile electrogene alimentate cu combustibili fosili vor rămâne în continuare majoritare: au o disponibilitate mai amplă, dar și costuri mai accesibile.
Evoluția generatorului pe bază de hidrogen depinde de foarte multe elemente care vor deveni tot mai importante în viitor, fie că vorbim despre reglementările introduse pe piață sau despre dezvoltarea unor facilități noi de producție a hidrogenului într-o manieră sustenabilă, însă este cert că acest tip de echipament are un viitor grație avantajelor asigurate de tehnologia pe care o înglobează: emisii zero de CO2 și NOx, silențiozitate, activare rapidă, mentenanță simplificată.
Lansarea GEH2 în România a avut loc anul trecut, când am prezentat echipamentul atât în cadrul unor evenimente specializate, precum Data Center Forum sau Târgul Internațional de Tehnologie IDENTICOM4, cât și în evenimente dedicate publicului larg, cum a fost festivalul educațional PoliAutoFest, organizat de Universitatea Politehnica din București. Apoi, am invitat la sediu clienți și alți actori relevanți pe piață pentru o prezentare statică a generatorului, iar interesul este foarte ridicat. În mai bine de 20 de ani de prezență Eneria în România, nu am avut un asemenea entuziasm pentru un produs nou precum cel exprimat pentru GEH2. Cererea este prezentă, acum trebuie să identificăm aplicațiile potrivite.
Și care ar fi cele mai potrivite aplicații pentru generatoarele GEH2? Există sectoare economice care pot fructifica mai bine avantajele unui grup electrogen alimentat cu hidrogen?
Una dintre axele principale de adoptare a generatoarelor GEH2 este reprezentată în mod implicit de sectoarele de activitate în care există deja consumatori de hidrogen: petrochimie, rafinare, producția de îngrășăminte și alte industrii specializate. Sunt entități care dispun de mijloace de stocare a hidrogenului, astfel că implementarea soluției noastre se poate face cu ușurință. În plus, procedurile de siguranță pentru operarea cu hidrogen sunt deja implementate.
A doua axă este legată de soluțiile mobile de generare de electricitate. Este de așteptat ca în România, la fel cum se întâmplă la nivel european, să fie aplicate limite stricte pentru emisiile poluante în anumite spații de lucru, cum ar fi centrele urbane sau alte zone protejate. Într-un astfel de context, soluția noastră cu emisii zero este ideală.
Mai departe, tot legat de soluțiile mobile, avem în vedere evenimentele publice – concerte, festivaluri –, dar și industriile de nișă, cum ar fi producția de cinema și televiziune. Anul trecut, de pildă, un generator GEH2 a contribuit în premieră la realizarea unei producții Netflix în Franța, într-un parc din regiunea pariziană. Mai mult, când utilizezi un generator diesel la un eveniment, e nevoie să îl amplasezi cât mai departe de spațiul public, pe când generatorul GEH2 poate fi plasat cât mai vizibil, demonstrând astfel angajamentul față de energia verde și valorile unui viitor sustenabil.
Nu în ultimul rând, avem în vedere segmentul centrelor de date. Eneria este lider european în furnizarea de soluții de urgență pentru producerea de energie electrică în aceasta industrie, având o capacitate instalată de peste 700 MW. Estimăm că până în 2025 vom depăși 1.000 MW în Europa. România este încă în fază incipientă în această privință, dar pe baza relațiilor de colaborare pe care le avem cu liderii mondiali din domeniu, suntem conștienți că acest sector va juca un rol major în viitor pentru economia românească. Pentru centrele de date, grupurile electrogene pe bază de hidrogen sunt o aplicație critică, acestea având nevoie de soluții avansate de redundanță pentru alimentarea cu electricitate. Tocmai din acest motiv, România se află în avangarda prezentării generatorului GEH2 în regiune: este o țară cu un ritm accelerat de dezvoltare, în care avem multă încredere, cu multe proiecte în dezvoltare, o bună parte dintre ele fiind finanțate cu contribuția semnificativă a fondurilor europene, ceea ce nu era neapărat cazul în urmă cu câțiva ani.
Dincolo de avantajele asigurate de adoptarea unui generator GEH2, care sunt limitările care trebuie depășite pentru implementarea cu succes a acestei soluții?
Evident, fiind o tehnologie nouă, avem de-a face cu costuri care nu sunt la același nivel ca pentru un generator diesel. Trebuie subliniate însă câteva elemente. În primul rând, GEH2 nu este un prototip, ci un produs de serie, industrializat, aflat deja la a treia versiune, drept urmare prețul său va fi optimizat pe măsură ce va crește ritmul de producție. În al doilea rând, lansarea unor noi facilități de producție pentru hidrogen verde și lărgirea rețelei de distribuție vor duce pe termen mediu la scăderea prețului pentru acest produs: conform unor estimări recente, costul de producție al hidrogenului ar putea scădea cu 50% până în 2030, ajungând la mai puțin de 2 dolari/kilogram. De asemenea, profitând de experiența pe care o avem în România și de poziția pe piață, clienții noștri au și opțiunea testării echipamentului prin închirierea generatorului GEH2 pentru a evalua conformarea caracteristicilor sale la regimul real de utilizare.
Apoi, trebuie menționată și o anumită reținere a potențialilor clienți față de hidrogen și condițiile specifice în care acesta trebuie stocat și gestionat. Atât timp cât setul strict de reguli și norme aplicabile hidrogenului este respectat, riscurile nu sunt cu mult mai mari decât în cazul motorinei, de exemplu. Echipamentul nostru este foarte bine protejat, având integrată o secvență de securitate dedicată: când generatorul este pus în funcțiune – deci, nu atunci când este în stare de veghe – toți receptorii sunt verificați în cadrul unui proces care durează 2 minute; orice neconcordanță duce la oprirea echipamentului, inclusiv la întreruperea sistemului de alimentare cu hidrogen.
Pentru operatori este necesar un curs de formare special, nimic complicat. De altfel, și noi am luat în calcul pentru anul acesta cursuri de instruire pentru specialiștii noștri, care vor urma sesiuni dedicate pentru intervenția și gestionarea echipamentelor GEH2 și a instalațiilor cu hidrogen.
Cât de mult este influențat potențialul economic al noilor generatoare pe bază de hidrogen de proiectele derulate în cadrulPlanului Național de Redresare și Reziliență? Ce impact are înacest context întârzierea finanțării proiectelor naționale depuse înjalonul 129 – construirea unor electrolizoare cu capacitate însumată de 100 MW?
Impactul este direct. Tehnologia devine viabilă când există capacități regenerabile de producție la nivel local. Proiectele menționate vor asigura României un volum important de hidrogen produs din surse regenerabile (eoliene sau solare), folosind excesul de energie din rețeaua națională. În această privință, România are un profil aparte, fiind angajată în multe proiecte de amploare în domeniul energiilor regenerabile. Tocmai de aceea, lansarea generatorului GEH2 susține și celelalte inițiative și proiecte derulate de Eneria România în zona panourilor fotovoltaice.
Avem de-a face cu o corelare directă între disponibilitatea unor facilități de producție a hidrogenului cu evoluția pieței pentru noile generatoare pe bază de hidrogen: cu cât vom dispune pe piață de o cantitate mai mare de hidrogen verde, cu atât prețul soluțiilor de decarbonizare, inclusiv pentru generatorul GEH2, va fi mai abordabil. Astăzi, hidrogenul este produs în principal prin reformarea metanului (hidrogen gri), drept urmare la baza procesului se află în continuare un combustibil fosil, neregenerabil și cu emisii de gaze cu efect de seră. Este nevoie ca întregul lanț valoric pentru hidrogen verde să se dezvolte, indiferent care sunt scenariile de utilizare pentru această resursă. Toți cei care investesc astăzi în producția de hidrogen se gândesc în egală măsură la bilanțul emisiilor de carbon, în care important este ca energiile consumate să fie verzi. Este un întreg ecosistem care funcționează integrat. Din acest punct de vedere, generatorul GEH2 se află în avangarda domeniului prin eficiența și caracteristicile sale.
Există măsuri din partea autorităților sau decizii de businesscarear putea susține evoluția pieței generatoarelor pebază de hidrogen?
Contextul de reglementare este extrem de important pentru ritmul de adopție a generatorului GEH2, fie că vorbim despre industriile care utilizează hidrogenul în cadrul proceselor de producție sau despre activitățile care ar trebui să se desfășoare cu limite reduse de emisii și zgomot. De asemenea, disponibilitatea hidrogenului, mai ales hidrogen verde, este esențială pentru adoptarea tehnologiilor pe bază de hidrogen: dacă trebuie să imporți hidrogen, așa cum se întâmplă azi, costul final nu este sustenabil. La fel, amprenta de carbon se amplifică.
Drept urmare, este nevoie de decizie politică pentru a închega un lanț valoric sustenabil pentru tranziția către hidrogen în anumite segmente economice. Sunt planuri, fonduri disponibile, sunt inițiative pe partea de rețea de distribuție.
Conform planului european pentru o tranziție verde „Pregătiți pentru 55” care prevede dezvoltarea unor proiecte de energii regenerabile de mare amploare, hidrogenul verde va deveni o sursă de energie importantă în viitor. Asta va duce la implementarea mai multor aplicații pentru hidrogen: transport în comun sau de marfă, servicii de curierat, transport feroviar și maritim, producție de energie electrică și termică. Este necesară o abordare globală, un ecosistem complet. Există câteva țări în Europa care au dezvoltat deja rețele ample de stații de alimentare cu hidrogen: în Germania sunt în prezent 88 de stații active, iar 19 sunt în construcție; Olimpiada de la Paris din această vară va beneficia de o flotă de 500 de vehicule Toyota Mirai, alimentate cu hidrogen. Fără voință politică în direcția tranziției verzi, drumul spre un viitor mai ecologic va fi mai lung. Generatorul GEH2 este doar una dintre soluțiile din lanțul valoric al hidrogenului, dar dacă nu ai hidrogen disponibil pe piață în cantitate suficientă, atunci intervine un blocaj.
Deloc întâmplător, generatorul GEH2 integrează tehnologia Toyota de pile de combustie pe hidrogen, oferită comercial pe modelul Mirai. Cât de importantă este expertiza și contribuția Toyota în afirmarea și evoluția generatorului GEH2?
Grupul electrogen GEH2 este dezvoltat de compania EODev (Energy Observer Developments), care include în acționariatul său câteva firme internaționale de prim rang, precum Grupul Monnoyeur, Toyota și Accor. EODev a pornit de la o inițiativă lansată în 2013 cu scopul dezvoltării și testării unor energii regenerabile, iar primul rezultat semnificativ a fost prototipul generatorului maritim REXH2, instalat în 2020 la bordul unei ambarcațiuni care a traversat cu succes Oceanul Atlantic. Anul următor, în baza unui acord industrial, versiunile de serie ale generatoarelor GEH2 și REXH2 auintrat înproducție la sediul Eneria din Franța, la Montlhéry, iar de acolo suntexportate în toată lumea. Utilizarea tehnologiei Toyota este esențială pentru succesul acestor generatoare, fiind cea mai răspândită soluție pe bază de hidrogen din lume: sunt mii de pile de combustie active pe piață, iar experiența Toyota de peste un deceniu cu această tehnologie ne asigură de fiabilitatea produsului. Dejalasfârșitul anului 2022, ritmul de producție pentru generatorul GEH2 era de 1 unitate pe zi, dar gama se va extinde pentru a oferi șicapacități mai mari de 100 kW. De altfel, chiar și în versiunea actuală, unul dintre avantajele GEH2 este că poate fi instalat în serie pentru a cuprinde până la 10 unități, însumând 1MW. Mai mult, echipamentul a fost conceput în jurul unei arhitecturi scalabile, putând fi instalat în paralel cu soluții convenționale de producere și stocare a energiei.
Tags: tranzitie energetica, Bergerat Monnoyeur, Eneria, solutii energie electrica, solutii centre date, generator hidrogen GEH2, Jean Kodische
Parerea ta conteaza:
(0/5, 0 voturi)