Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Marșul AI, ritm istoric în 2024

14 Februarie 2024



Tema inteligenței artificiale (AI) răvășește lumea. S-a vorbit și se vorbește despre AI ca despre una dintre cele mai grave trei necunoscute ale viitorului pe temen scurt și mediu: o posibilă conflagrație mondială, încălzirea globală și impactul global și neprevăzut al acestei noi tehologii uluitoare.

Piața globală de AI este de așteptat să depășescă 190 miliarde USD până în 2025, crescând cu o rată anuală istorică de aproape 37%. Software-ul AI transformă rapid lumea noastră, iar această tendință se va accelera în anii următori. Ce se prefigurează, însă la orizontul 2024? Blogul Pragamtic Coders încercă să structureze tendințele pentru 2024.

Inteligența artificială generativă. Generative AI (GenAI) este un tip de AI care poate genera conținut creativ nou, cum ar fi text, cod, scripturi, piese muzicale, e-mailuri, scrisori etc. Tendința GenAI care accelerează munca se aplică oricărui loc de muncă și activitate. Oferă potențialul de a automatiza sarcini, de a crește productivitatea, de a reduce costurile și de a oferi noi oportunități de creștere. Gartner prezice: până în 2026, se preconizează că adoptarea GenAI va crește vertiginos, peste 80% dintre întreprinderi încorporând API-uri, modele și aplicații AI generative în operațiunile lor, față de mai puțin de 5% în prezent.

Funcționare sporită, BYOAI și Shadow AI, BYOAI (Bring Your Own Artificial Intelligence) este o nouă tendință la locul de muncă, în care angajații își aduc propriile instrumente și aplicații AI la locul de muncă. Disponibilitatea tot mai mare a instrumentelor AI accesibile și ușor de utilizat și cererea tot mai mare de competențe AI în forța de muncă determină această tendință. Forrester raportează că 60% dintre lucrători își vor folosi propriile aplicații AI pentru a îndeplini sarcini.

AI Open Source. Boom-ul generativ al AI din 2023 a fost condus în mare parte de modelele brevetate ale OpenAI. Modelele open source sunt mai transparente, flexibile, personalizabile și mai rentabile decât modelele proprietare.
Proliferarea „halucinațiilor” AI. Halucinațiile AI sunt rezultate incorecte sau înșelătoare pe care modelele AI le generează. Aceste erori pot fi cauzate de o varietate de factori, inclusiv date de antrenament insuficiente, ipoteze incorecte făcute de model sau părtiniri ale datelor utilizate pentru antrenamentul modelului. Halucinațiile AI pot fi o problemă pentru sistemele AI utilizate pentru a lua decizii importante, cum ar fi diagnosticele medicale sau tranzacțiile financiare. Pe măsură ce GenAI devine mai utilizat pe scară largă, cererea de acoperire de asigurare va crește.

Codarea pe baze AI. Potrivit Gartner, până în 2028, trei din patru ingineri de software vor folosi ajutoare AI pentru a scrie cod. La începutul lui 2023, mai puțin de 10% dintre ingineri software au folosit astfel de ajutoare. În curând, pentru a-și crește productivitatea și scurta timpul de lansare pe piață, utilizarea instrumentelor de codare AI va fi o practică standard. Cei care nu le îmbrățișează la timp vor rămâne în curând în urma concurenților lor.

AI TRiSM. Abrevierea înseamnă Artificial Intelligence Trust, Risk, and Security Management. Este un cadru care ajută organizațiile să gestioneze riscurile dezvoltării și implementării modelelor AI. AI TRiSM abordează 5 domenii cheie:
Explicabilitate; ModelOps; Detectarea anomaliilor de date; Rezistența la atacuri adverse; Protecția datelor. Potrivit informațiilor Gartner, până în 2026, companiile care folosesc AI TRiSM pentru a-și gestiona sistemele AI vor lua decizii mai bune prin eliminarea a 80% din datele inexacte sau false.

Aplicații inteligente și AI pentru personalizare. Creșterea AI transformă modul în care interacționăm cu tehnologia, iar acest lucru este evident mai ales în domeniul personalizării. După Gartner, până în 2026, o treime din toate aplicațiile noi vor folosi AI pentru a crea interfețe de utilizator personalizate și adaptabile. Astăzi doar aproximativ 5% dintre aplicații folosesc AI în acest fel.

AI cuantică. „Mariajul” dintre calculul cuantic și IA, cunoscut sub numele de IA cuantic, este un domeniu în curs de dezvoltare care deschide multe posibilități. Piața globală Quantum AI este de așteptat să atingă 1,8 miliarde USD până în 2030, crescând cu o rată de 34,1%. Calculatoarele cuantice pot oferi puterea de calcul pentru a antrena și a rula modele AI complexe, în timp ce algoritmii AI pot optimiza și utiliza resursele cuantice în mod eficient. Această relație sinergică are potențialul de a revoluționa domenii precum modelarea financiară și evaluarea riscurilor.

Legislația AI. Pe măsură ce AI devine din ce în ce mai sofisticată și integrată în viața noastră, există o nevoie tot mai mare de legislație care să guverneze dezvoltarea și utilizarea acesteia. AI poate fi utilizată într-o gamă largă de scopuri pozitive și negative și este important să existe legi pentru a ne asigura că este utilizat în mod responsabil și etic. Uniunea Europeană este lider în legislația AI, Comisia Europeană propunând Legea Inteligenței Artificiale în 2021. Acest regulament va fi primul cadru global pentru guvernarea AI. Actul UE AI va fi probabil adoptat la începutul lui 2024.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite