Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

Oportunități de 4 miliarde de euro pentru cercetarea românească

07 Martie 2024Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a organizat evenimentul „Oportunități pentru cercetarea românească”, o dezbatere pe marginea pilonului Widening al programului-cadru de finanțare a cercetării și inovării în Uniunea Europeană, ce a beneficiat de contribuțiile domnului Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, ale doamnei Iliana Ivanova, comisar european pentru Inovație, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, precum și ale domnului Dan Nica, deputat european, raportor pentru Regulamentul Horizon Europe.„Modernizarea României este un efort comun al mediului academic, al sectorului public și al mediului privat și asociativ. Am adus astăzi toți acești stakeholderi împreună, pentru prima dată, la o discuție aplicată despre oportunitățile substanțiale de finanțare a cercetării românești. 4 miliarde de euro sunt prevăzute doar pentru componenta Widening din progamul-cadru Horizon Europe, iar România este beneficiar direct, în calitate de stat inovator emergent. Evenimentul de astăzi este esențial pentru transformarea țării noastre într-un hub regional pentru tehnologii emergente”, a declarat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan.

Într-un peisaj competitiv la nivel global, Uniunea Europeană nu are altă alternativă decât să-și consolideze capacitățile. Performanța României în cadrul Horizon Europe crește constant, iar în general statele “Widening” au făcut progrese incontestabile în ultimii ani. Este crucial să atragem cercetătorii de mâine, iar pentru asta încurajez ecosistemul de cercetare din România să folosească skill-urile și expertiza unice de care dispune în dezvoltarea tehnologiilor emergente”, a declarat comisarul european pentru Inovație, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, Ilian Ivanova.

Cercetarea românească este la fel de importantă și la București, și la Bruxelles, și în orice capitală europeană. Componenta “Widening” este fundamentală în eforturile noastre la nivel național. Pentru consolidarea excelenței în cercetare, am introdus și mecanismul “hop-on” care facilitează intrarea în consorții a organizațiilor de cercetare din România alături de organizațiile cu o bogată experiență din toată Europa. Astfel, România beneficiază de expertiza celor mai avansate state europene în cercetare”, a declarat raportorul pentru Regulamentul Horizon Europe, deputatul european Dan Nica.

Dezbaterea a inclus prezentări și o sesiune de întrebări și răspunsuri realizate de reprezentanții Direcției Generale pentru Cercetare și Inovare a Comisiei Europene (DG RTD). La eveniment au participat reprezentanți ai universităților, ai institutelor naționale de cercetare din coordonarea MCID și a Academiei Române, ai companiilor private implicate în proiectele de cercetare și ai mediului asociativ.Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite