Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Leasingul înainte si dupa aderare

20 Noiembrie 2006




Util… deci necesar


Leasingul este un produs sustinut de cerere, care raspunde unor nevoi interne de dezvoltare a companiilor si persoanelor individuale. Utilitatea lui pe piata este evidenta, sustine Claudiu Emanuil Stanescu. In mod cert însa, pentru ca el sa se faca auzit si înteles, are nevoie de o buna comunicare cu potentialul consumator si de un marketing profesionist. Acestea devin cu atat mai importante atunci cand este vorba de produse noi, ca leasing-ul de software sau cel pentru echipamente din domenii aparte (IT, mass media, medical, etc.).


Cum afecteaza schimbarile legislative piata leasingului?


Viitorul în Leasing este prefigurat de trei principali factori de influenta: alinierea la UE, normele BNR si noul Cod Fiscal. Leasingul financiar se afla în plin proces de reglementare. Normele BNR, elaborate între aprilie si septembrie 2006, afecteaza direct activitatea societatilor de leasing. Apoi, modificarile aduse noului Cod Fiscal, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2007, influenteaza si ele acest sector, mai ales în privinta taxelor.


Schimbari legislative = modificari de soft


Pe langa toate modificarile din scena leasing-ului, ce vor fi adancite si de noul tratament al TVA, aplicatia IT pentru leasing trebuie sa respecte si latura comerciala, atat de flexibila, a acestui serviciu financiar. Furnizorii solutiilor IT pentru societatile de leasing trebuie sa tina cont de toate modificarile legisltive impuse de normele BNR în prezent, dar si de cele care urmeaza.


Adriana Ahciarliu (ALB) aminteste ca “Basel I (set de reguli bancare internationale) este deja în evolutie spre Basel II” si ca “societatile de leasing care nu aplica azi Basel I vor prefera probabil sa aplice direct Basel II în 2008 cand este cel mai probabil ca acesta sa fie impus de BNR”. Raportarile contabile, planul de conturi sunt subiecte care se îndreapta spre standardele bancare pe care actualele solutii IT pentru leasing nu le acopera.


Text si foto de Eduard Paraschiva



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite