Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> IT&C >> Stiri si comunicate

Inovația românească în lupta împotriva cancerului: soft dezvoltat la Cluj, testat cu succes în 12 clinici din țară.

03 Aprilie 2024Software-ul Mediq destinat eficientizării tratamentului de cancer, creat de startup-ul clujean Synaptiq, a demonstrat o eficacitate remarcabilă și este testat acum de specialiști în 12 clinici din România. Soluția software bazată pe inteligență artificială a fost dezvoltată pentru a scurta timpul în care medicii radioterapeuți delimitează volumele-țintă la nivelul ariilor ganglionare și organele aflate la risc.

Aplicația Mediq, dezvoltată de clujenii de la Synaptiq.io, vine în ajutorul medicilor și al bolnavilor, reducând semnificativ timpul necesar pentru analiza imagistică medicală, de la o medie de patru ore la mai puțin de un minut.

Motivația noastră este să îi ajutăm pe cei care sunt diagnosticați cu cancer să primească cât mai repede acces la tratament. Venim în ajutorul medicilor, oferindu-le posibilitatea să salveze cât mai multe vieți”, declară Dragoș Dușe, co-fondator și CEO al Synaptiq.

În urma succesului inițial în testarea aplicației și a impactului semnificativ asupra eficientizării tratamentelor de radioterapie, Synaptiq a obținut recent un grant suplimentar în valoare de 103.000 de euro, care s-a adăugat finanțării inițiale în valoare de 158.000 de euro obținută din partea fondului norvegian Innovation Norway.

Proiectul susținut de Innovation Norway a fost un catalizator crucial în acest progres și în obținerea puternicei expuneri internaționale, oferind finanțare și sprijin pentru dezvoltarea și implementarea Mediq. Finalizat cu succes în martie 2024, proiectul a atins obiectivele cheie, confirmând capacitatea clujenilor de la Synaptiq de a aduce inovație în domeniul medical. Proiectul a cuprins dezvoltarea arhitecturii tehnologice a software-ului Mediq, acum complet funcțional, dar și integrarea cu succes a interfeței cu software-ul și hardware-ul clinicilor.

Soluția Mediq este în prezent adoptată în 12 clinici, unde 71 de medici sunt implicați în testarea și rafinarea produsului. În plus, participarea la conferințe prestigioase, învățarea continuă și angajamentul Synaptiq față de îmbunătățirea constantă a îngrijirii pacienților îi aduce tot mai aproape de extinderea pe plan mondial.

Lucian Bicsi, CTO al echipei de dezvoltare, vorbește despre progresul realizat în cadrul proiectului susținut de Innovation Norway: „Într-un timp surprinzător de scurt, am reușit să antrenăm algoritmii noștri performanți pe mai mult de 140 de structuri din toate zonele corpului, ceea ce înseamnă că munca de evaluare a medicului poate fi realizată acum în mai puțin de un minut. Pe lângă aceasta, am construit o interfață plăcută și ușor de utilizat, în care medicul poate vizualiza, edita, revizui și consulta alți medici în legătură cu structurile afectate. În tot acest proces datele pacientului sunt securizate și confidențiale,” spune Lucian Bicsi.

Implementarea Mediq în clinici demonstrează nu doar avansul tehnologic, ci și o îmbunătățire remarcabilă în îngrijirea pacienților. Remus Stoica, medic specialist în radioterapie și consultant al echipei Synaptiq, care a testat software-ul, explică impactul semnificativ al utilizării soluției: „Posibilitatea de a folosi inteligența artificială în clinică de-a lungul ultimului an înseamnă o reducere considerabilă de timp, în faza de planificare a tratamentului. De obicei, îmi ia câteva ore să delimitez și să controlez un plan pentru un pacient. Așadar, această reducere de timp se traduce în timp mai mult petrecut cu pacientul și capacitatea de a avea grijă de acesta. De asemenea, precizia software-ului înseamnă că organele la risc sunt delimitate tot mai bine, iar în final acest lucru se traduce în mai puțină toxicitate în tratamentul efectiv pentru pacient,” spune medicul Remus Stoica.

Aceste dezvoltări și finanțări suplimentare marchează un pas important în aspirația Synaptiq de a extinde utilizarea Mediq la nivel global. Cu o viziune ambițioasă și o echipă dedicată, clujenii continuă să împingă limitele inovației în domeniul medical, contribuind semnificativ la îmbunătățirea tratamentului cancerului la nivel mondial.

„Cea mai mare reușită de până acum este faptul că algoritmii noștri de inteligență artificială sunt foarte competitivi la nivel internațional, aflându-se în top 3 cei mai performanți algoritmi de pe piață. Synaptiq a reușit, cu buget limitat și acces redus la date medicale, să creeze o soluție care depășește în acuratețe soluțiile multor producători de dispozitive medicale cu renume”, spune Dragoș Dușe, co-fondator și CEO al Synaptiq.Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite