Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Licitație de 80 de milioane de euro pentru componenta de cloud dedicat cloudului guvernamental

10 Aprilie 2024Licitația pentru componenta de cloud dedicat din cloudul guvernamental a fost deschisă ieri în Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) și în Jurnalul Uniunii Europene.

Cloudul dedicat va conține cele mai eficiente și inovative tehnologii, valoarea achiziției este de aproape 80 milioane euro. Cloudul dedicat va funcționa ca temelie a arhitecturii tehnice pentru infrastructura informatică de mileniul III a statului român. Această componentă este rezultatul renegocierii PNRR cu Comisia Europeană, obținută de MCID la finalul anului trecut.

Dezvoltarea cloudului guvernamental al României este vizată de două investiții din PNRR – Componenta 7 Transformare Digitală. Finanțarea este de peste 500 de milioane de euro: 374,73 milioane euro pentru implementarea efective a infrastructurii de cloud guvernamental și 187,05 milioane de euro pentru migrarea sistemelor informatice ale instituțiilor publice în cloudul guvernamental.Cloudul guvernamental operațional va produce beneficii precum reducerea costurilor și creșterea calității activităților sectorului public, în ceea ce privește prestarea serviciilor publice și accesibilitatea serviciilor de e-guvernare.

Așadar, cloudul guvernamental răspunde în mod optim problematicii complexe a valorificării sistemelor informatice actuale de la nivelul statului român și necesitații interoperabilității datelor necesare unui serviciu public electronic de calitate și ușor accesibil.

Această reformă esențială asumată de statul român prin PNRR vizează intensificarea schimbului de date în format electronic, standardizarea și transformarea datelor guvernamentale, crearea unei arhitecturi guvernamentale pentru guvernanța centrelor de date și a serviciilor de cloud, precum și transformarea digitală a serviciilor guvernamentale.Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite