Rolul vital al producției de video în zilele marketingului modern
Video-urile au devenit un instrument indispensabil pentru marketeri, în căutarea lor de a-și atrage publicul, de a reuși să le transmită mesaje convingătoare și în final de a ajunge la o conversie. Producția video pentru marketing este un mediu din ce în ce mai complex, de altfel versatil și convingător pentru că reușește să se conecteze cu grupul țintă, să le transmită într-o manieră mai profundă un mesaj și le atingă latura emoțională. Fie că sunteți o companie care dorește să își aducă în atenție produsele, o persoană care vrea să își împărtășească pasiunea sau o organizație care are de arătat o poveste convingătoare, înțelegerea importanței producției video este crucială. De altfel, vom explora de ce este atât de importantă aceasta pentru a crește un brand și de ce merită o analiză mai atentă atunci când ne planificăm activitățile de marketing.
Video-ul, o cărămidă importantă pentru consolidarea brandului
În timpul pandemiei, oamenii au devenit din ce în ce mai conștienți că nu se mai pot întâlni (fizic) cu alte persoane. De aceea și cei din spatele comerțului electronic și agențiile de marketing B2B au fost nevoite să acționeze și să-și regândească strategia de marketing de conținut. Acela a fost un moment T0, în care s-au refăcut bugetele și cei ce au pariat și au integrat publicitatea video în planurile de marketing au avut doar de câștigat pe termen lung. De altfel, producția video utilizată în marketing implică crearea de conținut pentru a promova diverse produse, servicii sau branduri, într-o manieră cât mai interactivă, plăcută ochiului și cu rol de a se prezenta/dezvălui audienței. Fie că este vorba de un vlog pe Youtube, un nou serial documentar pe Netflix, un lung metraj sau un reel pe Instagram, s-ar părea că în medie se petrec peste 17 ore pe săptămână per utilizator. De aici și dorința firească a marketerilor de a aloca timp consistent pentru crearea de video-uri, de a profita de pe urma trendurilor și de a căpăta un avantaj în fața competiției.
Ajută la explicarea produsului sau serviciilor unei companii
Unul dintre cele mai importante motive pentru care companiile se sprijină atât de mult pe producția video este capacitatea sa de a ajuta o companie să-și explice produsele sau serviciile. Da, cuvintele pot face o treabă decentă în acest sens, dar videoclipurile o fac mult mai bine. Creierul uman este în mod natural dornic să se bucure de vizionarea și ascultarea lucrurilor, ceea ce face ca video-urile să fie mult mai plăcute pentru noi. Aceeași logică se aplică și în cazul videoclipurilor comerciale, iar acest nivel de implicare le face mai bune pentru a ajuta publicul să înțeleagă produsele sau serviciile unei companii. Cercetările arată că spectatorii rețin 95% dintr-un mesaj atunci când îl vizionează într-un videoclip, spre deosebire de doar 10% când citesc un text. Să ne reamintim de ce TV-ul a ajuns preferat în detrimentul radio-ului și de ce tânăra generație consumă atât de mult conținut vizual prin intermediul telefoanelor mobile sau a PC-ului.
Arată personalitatea unui brand
În era digitală, clienții au acces aproape imediat la ceea ce face și spune un brand și pot interacționa cu ei în moduri care înainte erau imposibile. Din acest motiv, consumatorii pun accent pe personalitatea brandului mai mult decât oricând. Cercetările arată că 57% dintre consumatori cumpără de la branduri cu personalități puternice, iar 55% nu urmăresc companiile din cauza modului în care se promovează online. Deci, cum pot companiile să demonstreze această personalitate? Ei bine, conținutul video este o modalitate extrem de eficientă de a face exact acest lucru. De la producerea de clipuri din culise, unde se arată biroul și angajații unei companii, până la reprezentarea vizuală a unui brand prin diverse elemente de grafică, linii melodice sugestive, motive și culori și prin multe alte moduri de a valorifica produsul central.
Obține rezultate
Unul dintre motivele pentru care producția video este atât de importantă pentru companii este că, pur și simplu, obține rezultate. Un studiu a constatat că:
• 87% dintre marketeri arată că videoclipurile au crescut traficul către site-ul lor.
• 80% dintre marketeri spun că videoclipurile au contribuit direct la creșterea vânzărilor.
• 89% dintre marketeri spun că videoclipul le oferă o rentabilitate bună a investiției.
• 93% dintre branduri declară că au dobândit clienți noi prin materiale video, distribuite prin rețelele sociale.
Unul dintre principalele motive pentru care videoclipurile generează trafic către site-ul web al unei companii este că pot ajuta paginile să se claseze mai sus în paginile cu rezultate ale motoarelor de căutare. Consumatorii preferă adesea conținutul video, așa că un cont care produce videoclipuri bune va primi mai multă interacțiune. La rândul lor, motoarele de căutare vor considera conținutul video ca fiind util și îl vor recompensa cu o mai mare vizibilitate în rezultatele căutării. Între timp, unele dintre cele mai populare platforme de socializare sunt puternic orientate spre video - de la TikTok și YouTube, la Instagram și Snapchat - și chiar și Facebook și Twitter oferă o mulțime de conținut video care generează trafic. În ceea ce privește rentabilitatea investiției, rata de succes a campaniilor de marketing prin video este mare, pentru că, deși este costisitor de produs, aduce și rezultate imediate. Marketingul video crește rata de angajament, îmbunătățește ratele de conversie, sporește încrederea în produse și în funcție de canalul de distribuție, poate beneficia de popularitatea platformelor de social media sau a diverselor canale media.
Ușurința în accesare
Videoclipurile sunt ușor de accesat de pe dispozitivele mobile, ceea ce le face un instrument versatil pentru a ajunge la un public larg. Cu capacitatea lor de a transmite mesaje în mod eficient și de a evoca emoții, video-urile comerciale sunt un element de bază în campaniile de marketing, servind drept vitrine atrăgătoare pentru diverse produse sau servicii. Sunt concepute pentru conștientizarea brandului, lăsând o impresie de durată asupra spectatorilor prin imagini și mesaje persuasive.
Există diverse tipuri de video-uri, în funcție de scopul pentru care au fost create, dimensiuni, formate, sau locuri unde sunt distribuite. Cele mai populare trei tipuri de marketing prin video pentru afaceri ar fi: video-urile despre produse, educaționale sau care oferă instrucțiuni și webinariile sau evenimentele live. Acum, în 2024, un număr mare de marketeri își concentrează atenția spre producerea de video-uri scurte și foarte scurte pentru social media, testimoniale ale clienților, video-uri pentru vânzare și serii originale de scurte prezentări sau documentare. Conform unui studiu realizat de Wistia, companiile mici (cu până la 15 angajați) produc în jur de 15 video-uri pe an, companiile medii (cu 15 până la 200 de angajați) produc 84 de video-uri, iar companiile mari și foarte mari produc de la 110 video-uri în sus pe an. O companie mică realizează un video o dată la 24 de zile, în timp ce cele mari produc o dată la 3 zile un video.
În final avem de transmis următorul mesaj: video-urile sunt instrumente esențiale pentru marketingul digital al zilelor noastre. Clienții caută video-uri despre companii, având o dorință de a cunoaște într-un mod mai profund mesajul companiei. La rândul lor, companiile vor să creeze conținut video de înaltă calitate, să îl optimizeze pentru SEO, promoveze pe rețelele sociale și în final să poată să valorifice producția video pentru rezultate mai bune în eforturile lor de marketing digital.
Parerea ta conteaza:
(0/5, 0 voturi)