Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> IT&C >> Stiri si comunicate

Peste 400 de manageri IT au participat la CIO COUNCIL CYBERSECURITY FORUM „Cybersecurity in the Age of AI”

24 Mai 2024



Ieri, 22 mai 2024, la Palatul BNR din Capitală, a avut loc Conferința Directorilor de IT din România, organizată de către Asociația CIO Council România și Revista CARIERE. Prestigiosul eveniment a reunit peste 400 de manageri IT, CIOs, CISOs, CTOs și alte categorii de IT professionals care activează în domeniul securității cibernetice (senior levels), peste 150 offline și 250 online, conferința fiind organizată în sistem hibrid. Specialiștii au avut ocazia să discute despre provocările cu care se confruntă liderii securității cibernetice în acest moment, dar și despre cele care se întrevăd pentru viitor și de a găsi soluții inovative împotriva celor mai avansate amenințări cibernetice.

Anul acesta, conferința CIO Council va avea două ediții: cea din 22 Mai (ieri n.r.) și încă o ediție în toamnă, pe 9 octombrie 2024. CIO Council Cybersecurity Forum din 22 mai 2024 a avut ca temă centrală securitatea cibernetică in era AI”, a spus Yugo Neumorni, președintele CIO Council, în deschiderea evenimentului.

Cum pot organizațiile să atenueze amenințările cibernetice emergente
Într-o eră definită de interconectivitatea digitală și avansurile tehnologice, fuziunea dintre Inteligența Artificială (IA) și securitatea cibernetică se află în prim-planul protejării peisajului nostru digital. Pe măsură ce organizațiile navighează prin acest peisaj în continuă evoluție, ele trebuie să găsească un echilibru între valorificarea inovațiilor bazate pe IA și atenuarea riscurilor asociate. Prin adoptarea IA ca un multiplicator de forță în securitatea cibernetică, în timp ce promovează o cultură de vigilență și adaptabilitate, organizațiile pot proteja eficient activele lor digitale și pot atenua amenințările cibernetice emergente”, a mai spus Yugo Neumorni.



Ionuț Roșca
, specialist în soluții de protecție a datelor la Dell Technologies, a vorbit în cadrul evenimentului CIO Council Cybersecurity Forum despre Transforming Data Protection into Data Resilience: “Ransomware, atacurile din interior și alte amenințări cibernetice reprezintă un risc pentru toate organizațiile, iar responsabilii de securitate recunosc că recuperarea trebuie să facă parte dintr-o strategie eficientă de reziliență cibernetică. Această prezentare oferă o privire de ansamblu asupra modului în care soluția Dell Cyber Recovery folosește izolare, imuabilitate și inteligență artificială pentru a proteja datele critice de amenințările cibernetice și permite organizațiilor să se recupereze și să reia operațiunile normale cu încredere”.

Explorând soluțiile OPSWAT Metadefender, Alexandru Ghioca, inginer de soluții la OPSWAT a întrebat audiența: “Știai că, în calitate de custode al datelor, responsabilitatea securizării acestora în cloud îți revine ție și nu furnizorului?”.

A explicat cum OPSWAT Metadefender for Secure Storage poate ajuta la reducerea încălcărilor GDPR și, astfel, companiile să se conformeze directivei NIS2, asigurând o protecție robustă a datelor pe toate platformele de stocare.

Securitatea cibernetică în era Inteligenței Artificiale
Oana Păvăloiu
, Channel Manager, Check Point Romania a vorbit despre Securitatea cibernetică în era Inteligenței Artificiale - Cybersecurity in the era of AI. “Pe măsură ce inteligența artificială (IA) pătrunde tot mai mult în viețile noastre, este esențial să abordăm provocările de securitate cibernetică pe care le aduce. În acest peisaj dinamic, IA va fi utilizată atât de atacatori, cât și de apărători. Vom explora oportunitățile de a valorifica IA pentru a îmbunătăți afacerea și apărările sale, recunoscând în același timp riscurile potențiale”.
Claudiu Negrea, director adjunct al Departamentului de Supraveghere a Infrastructurilor Pieței Financiare și Plăților, Banca Națională a României a vorbit despre Digital Operational Resilience Act – DORA. “DORA, reglementarea UE, întărește securitatea IT pentru entitățile financiare în cazul unei perturbări operaționale grave”. În plus, specialistul a explicat ce presupune noul cadru de reglementare pentru echipele de management și ce provocări suplimentare aduce această nouă reglementare pentru departamentele IT.

Cele mai bune strategii cibernetice și măsuri comune pentru conformitatea cu NIS2
Apoi, a urmat primul panel al evenimentului, în care s-a discutat despre cum gestionăm și menținem conformitatea pe termen lung, provocări și strategii pentru conformitatea pe termen lung cu NIS2, dar și despre gestionarea conformității terților și a lanțului de aprovizionare și cele mai bune strategii cibernetice și măsuri comune pentru conformitatea cu NIS2.
Au răspuns la întrebări și au adus lămuriri: Cristian Goiceanu (CISO, BCR), Cristian Cucu (Membru CIO Council), Bogdan Ștefănescu (CEE Channel Sales Specialist | Unstructured Data Solutions, Dell Technologies), Gabriel Herbei (CIO FirstBank, Membru CIO Council), Grațiela Măgdălinoiu (Președinte ISACA România). Moderatorul panelului a fost Laurențiu Mandu, (Membru Board, CIO Council România).

Perspective pe câmpul de luptă cu Mădălin Bratu
Mădălin Bratu
, Director General al Sectio Aurea despre Directiva NIS, a discutat despre perspective de pe câmpul de luptă. “După 3 ani de la adoptarea Directivei NIS, înainte de o schimbare majoră, este momentul să ne uităm înapoi, să învățăm din experiențele trecute și să împărtășim idei pentru un viitor mai bun”.
În acest moment critic, Mădălin Bratu ne-a împărtășit viziunea sa, provocările, riscurile și, în special, oportunitățile de a crea un mediu mai sigur pentru viața umană și societate. Ca un CISO testat în luptă / consultant pentru diverși clienți cu niveluri diferite de maturitate și auditor NIS, el aduce o perspectivă nouă și autentică din realitățile românești.

Reziliența securității cibernetice
În ce-a doua parte a evenimentului au fost dezbătute subiecte despre Reziliența securității cibernetice.
Ioana Belu, Lector Senior la Institutul Bancar Român a deschis a doua sesiune și a împărtășit cu audiența evenimentului despre Combaterea dezinformării în era IA generative
De asemenea, a discutat despre istoria campaniilor de dezinformare, riscurile asociate cu răspândirea masivă a dezinformării cauzate de utilizările malițioase ale IA generative, responsabilitatea tuturor platformelor, mari și mici, și impactul pozitiv al conștientizării dezinformării asupra deciziilor de afaceri și electorale.
Andrei Ioniță, Director regional pentru afaceri guvernamentale și conturi strategice al Bitdefender ne-a vorbit despre Gardienii domeniului digital: Dezvăluirea puterii securității cibernetice ofensive.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite