Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

Profesorul Daniel Tătaru, supranumit „matematicianul secolului 21“, conferențiază la Academia Română

13 Iunie 2024





Academia Română organizează vineri, 14 iunie 2024, conferinţa „Soluţii globale pentru ecuaţii dispersive neliniare“, susţinută de profesorul Daniel Tătaru, de la University of California, Berkeley, numit adesea „matematicianul secolului 21“ pentru excepționala sa carieră în științele matematice. Evenimentul va avea loc în Aula Academiei Române, din Calea Victoriei nr. 125, începând cu ora 11.

Conferinţa susținută de prof. Daniel Tătaru face parte din ciclul de manifestări științifice anuale intitulat Conferințele „David Emmanuel“, organizat de Secția de științe matematice a Academiei Române și denumit astfel după iniţiatorul şcolii matematice moderne bucureştene, David Emmanuel (1854-1941), membru de onoare al Academiei Române.



„Ecuaţiile dispersive reprezintă o componentă fundamentală a ecuaţiilor matematicii fizice, incluzând nu numai ecuaţia nelineară a undelor şi ecuaţii de tip Schrödinger, dar şi alte modele mai complexe în dinamica fluidelor, ca de exemplu ecuaţia valurilor. Obiectivul acestei conferinţe constă în descrierea unor idei şi metode în acest domeniu, menite să studieze existenţa soluţiilor pe termen lung, care vor conduce la o clasă nouă de conjecturi de existenţă a soluţiilor globale, dezvoltate recent în colaborare cu Mihaela Ifrim“
explică reprezentanții Secției de științe matematice a Academiei Române.

Prof. Daniel Tătaru
, matematician de reputație internațională și unul dintre specialiștii cei mai importanți în domeniul ecuațiilor cu derivate parțiale și în fizica matematică, a fost ales membru de onoare al Academiei Române în martie 2024.
Format în școala de matematică de la Iași, după ce studiile liceale de la Piatra Neamț și seria de olimpiade naționale și internaționale câștigate anunțau o evoluție științifică fulminantă, Daniel Tătaru devine laureat al prestigiosului premiu „Gheorghe Țițeica“ al Academiei Române în 1994, la doar 27 de ani, cu o cercetare ce constituise teza sa de licență, sub îndrumarea profesorului academician Viorel Barbu.

Doctoratul în matematică, obținut în doar doi ani, la West Virginia University, îi aduce, la vârsta de 25 de ani, un post de profesor la Northwestern University Evanston din Illinois. Între multele recunoașteri profesionale primite amintim „Bocher Memorial Prize“, acordat în 2002 de prestigioasa American Mathematical Society o dată la 3 ani pentru rezultate remarcabile în analiza matematică.



Daniel Tătaru este autorul unor rezultate fundamentale în teoria neliniară a ecuațiilor cu derivate par¬țiale și, în mod special, asupra ecuațiilor neliniare Schrödinger și a ecuației neliniare a undelor, a ecuațiilor de tip dispersiv. Pentru aceste ecuații, Daniel Tătaru a obținut inegalități Strichartz de mare finețe, care s-au impus în literatura de specialitate și îl recomandă ca pe un specialist mondial în aceste domenii. Un alt rezultat deosebit de important, care a devenit clasic, este cel referitor la unicitatea problemei Cauchy pentru ecuații cu derivate parțiale. A obținut și rezultate de existență pentru soluțiile de vâscozitate a ecuațiilor Hamilton Jacobi, precum și cele referitoare la existența soluțiilor pentru ecuații Navier-Stokes. A publicat aceste rezultate în reviste internaționale de mare prestigiu și a colaborat cu specialiști recunoscuți în domeniu.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite