INCDTIM deschide drumul european spre materiale plastice sustenabile

Concluzii
Uniunea Europeană, prin producătorii europeni de materiale plastice, a dezvoltat un plan de acțiune numit „Plastics Transition Roadmap” (Planul Cadru privind Tranziţia Materialelor Plastice), pentru a reproiecta în mod fundamental materialele plastice europene până în 2050. Acest plan privind Tranziția Materialelor Plastice este concepută pentru a ne informa și a ne ghida pentru deceniile următoare. Acesta întărește angajamentul producătorilor europeni de materiale plastice de a aborda aceste preocupări prin transformarea materialelor plastice în circulare, conducând la emisii de gaze cu efect de seră pe ciclul de viață la zero net și încurajând utilizarea durabilă a materialelor plastice.
Piața Polimerului Verde este martoră la două tendințe cheie. În primul rând, există o tendință de creștere a activităților de cercetare și dezvoltare în domeniul polimerilor biodegradabili și regenerabili. Producătorii investesc în cercetare pentru a dezvolta polimeri verzi inovatori care să poată satisface cererea tot mai mare de materiale ecologice de pe piaţă. Aceste eforturi au ca scop reducerea impactului asupra mediului al materialelor plastice prin oferirea de soluții durabile şi prietenoase cu mediu. În al doilea rând, există o tendință de creștere a colaborărilor și parteneriatelor în rândul companiilor din industria polimerilor verzi. Companiile își unesc forțele pentru a-și valorifica expertiza și resursele în vederea dezvoltării şi comercializării de noi produse polimerice verzi. Aceste colaborări permit partajarea cunoștințelor, tehnologiei și infrastructurii, ceea ce conduce la o dezvoltare mai rapidă a produselor și la o pătrundere mai rapidă pe piață.
INCDTIM, ca unitate de cercetare aparţinând Uniunii Europene, generează soluţii care asigură un viitor durabil. Viziunea noastră este ca prin ingeniozitate, perseverenţă, inovație și investiții să dăm o mână de ajutor spre tranziția sistemului european al materialelor plastice la un model net zero și circular. Toţi actorii implicaţi în producerea plasticului la nivel european sunt uniți în jurul unei viziuni și ambiții comune care reflectă schimbarea culturală care a avut loc în industria europeană, iar noi în acest context nu putem sta deoparte. Este un pas major înainte pentru cercetarea şi industria noastră, unul care are puterea de a modela viitorul generaţiilor următoare.
Polimerii, în expansiune continuă
Polimerii sunt molecule mari alcătuite din unități repetitive numite monomeri. Aceste molecule, cum ar fi proteinele și ADN-ul, pot fi naturale sau sintetice, cum ar fi nailonul, policarbonatul și polietilena. Proprietățile unice ale polimerilor îi fac ideali pentru o gamă largă de aplicații, de la materiale de ambalare flexibile la materiale compozite dure și rezistente la impact. Versatilitatea și adaptabilitatea polimerilor au făcut din aceștia o componentă crucială a științei și ingineriei materialelor moderne. Oamenii de știință și inginerii continuă să dezvolte materiale polimerice noi și inovatoare, cu proprietăți îmbunătățite și sustenabilitate sporită, modelând viitorul tehnologiei materialelor.
De ce „polimeri verzi”?
Polimerii, în special cei fabricați din combustibili fosili, cum sunt multe materiale plastice aflate pe piaţă, se descompun după o perioadă extrem de mare. Sunt multe studii care demonstreză că, pentru anumite tipuri de plastic, descompunerea în mediu poate dura de la sute până la mii de ani. Degradarea lentă a acestor materiale contribuie la poluarea mediului și poate dăuna ecosistemelor, habitatelor, biodiversitatiiși sănătății umane.
Dimensiunea pieței „polimerilor verzi” este de așteptat să atingă valoarea de 74,95 miliarde $ până în 2030, de la 39,46 miliarde $ în 2023. Polimerii verzi, numiți și bioplastice, sunt materiale plastice obținute din surse regenerabile de biomasă sau animale. Ele oferă alternative ecologice la plasticul tradițional pe bază de petrol. Trecerea către materialele durabile și creșterea gradului de conștientizare a impactului negativ al deșeurilor de plastic stimulează extinderea pieței. Unul din factori economici cei mai importanţi care conduc la creşterea producţiei de polimeri verzi este schimbarea preferinței consumatorilor către produse ecologice și durabile. Consumatorii, în special milenialii, sunt din ce în ce mai preocupați de problemele de mediu, precum poluarea cu plastic și schimbările climatice. Acest lucru duce la creșterea cererii pentru polimeri verzi și bioplastice, deoarece acestea sunt fabricate din surse regenerabile și sunt compostabile sau reciclabile. Potrivit unui sondaj global, aproximativ 75% dintre consumatori preferă produsele în ambalaje reciclabile.
Importanța conductivității termice a materialelor
Studiul conductivității termice a materialelor polimerice este o problemă foarte importantă în zilele noastre, datorită importanței sale în special în industria electronică modernă. Conductivitatea termică este o măsură a ușurinței cu care temperatura este transmisă printr-un material și este o proprietate de bază a materialului. Materialele polimerice cu o conductivitate termică ridicată sunt utilizate pe scară largă în aplicațiile electronice, iar materialele polimerice cu o conductivitate termică scăzută sunt utilizate ca izolatori termici. Managementul termic a devenit o problemă crucială în industria electronică modernă, deoarece dispozitivele electronice au devenit tot mai integrate și mai miniaturizate. Conductivitatea termică este o proprietate importantă a materialelor polimerice, deoarece afectează adesea fiabilitatea produsului (de exemplu, ambalajele electronice), funcționalitatea (de exemplu, materialele de interfață termică) și/sau costul de fabricație. Materialele conductoare solide (cum ar fi metalele) au de obicei conductivități termice cuprinse între 10 și 400 W/mK, în timp ce materialele izolatoare (cum ar fi polimerii, sticlele și ceramica) au valori cuprinse între 0,1 și 2 W/mK. Determinarea conductivității termice a unui material este importantă pentru a evalua utilitatea acestuia in aplicații specifice. Sunt multe cazuri în care compoziția materialelor variază atat de mult încât este necesară măsurarea periodică a conductivității termice.

Tags: Cercetare, materiale avansate, materiale polimerice, INCDTIM Cluj Napoca, materiale multifunctionale
Parerea ta conteaza:

