Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

Conferința „Omul și microbiomul. Între alianțe vechi și lupta pentru supraviețuire“, joi 26 septembrie

25 Septembrie 2024



Fundația Culturală Dalles a Academiei Române invită publicul joi, 26 septembrie 2024, la conferința „Omul și microbiomul. Între alianțe vechi și lupta pentru supraviețuire“, susținută de prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, membru corespondent al Academiei Române și prorector la Universitatea din București. Evenimentul va avea loc în Sala „Dalles“ din Bd. Nicolae Bălcescu nr. 18, începând cu ora 18.



Conferința aduce în atenția publicului relația complexă dintre om, microbiom și mediu, de echilibrul căreia depinde supraviețuirea umană. Prof. Carmen Chifiriuc consideră că pe măsură ce lumea actuală cunoaște mutații profunde, rolul medicinei și al științelor vieții devine fundamental în decelarea mecanismelor complexe declanșate de evenimente dramatice, manifestate simultan, precum migrația forțată, dezechilibrele climatice globale, inechitatea socială și insecuritatea economică, pandemiile sau conflictele armate. Provocările din cercetările actuale de microbiologie și imunologie sunt tot mai intense din cauza înmulțirii infecțiilor virale, a creșterii rezistenței la antibiotice și a complexității microbiomului. Specialiștii încearcă să identifice diverse soluții pentru protejarea organismului în interacțiunea cu agenții patogeni și să ofere în permanență o informare corectă asupra importanței unei imunități echilibrate.

Expunerea demonstrează că disbiozele, implicate într-o gamă largă de afecțiuni grave, trebuie tratate cu seriozitate, acceptând că organismul uman este o structură complexă, programată să emită semnale ori de câte ori există un dezechilibru. Iar pentru menținerea stării de sănătate este esențial ca semnalele să fie corect interpretate.



Carmen Chifiriuc este profesor abilitat de microbiologie și imunologie, coordonator al Institutului de Cercetare din Universitatea București. Începând cu anul 2019 este prorector responsabil cu cercetarea în cadrul universității. Și-a început cariera științifică în 1997 ca biolog în laboratorul Vibrio din Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Microbiologie și Imunologie „I. Cantacuzino“, București. A fost bursier al Rețelei Internaționale a Institutelor „Pasteur“ din Bangui și Paris, iar în 2005 și-a susținut teza de doctorat pe tema interacțiunii dintre paraziți şi statutul imunitar al gazdei. În calitate de manager național a contribuit la includerea României în Rețeaua Europeană de Supraveghere a Rezistenței la Antibiotice (EARSS). În perioada 2016-2020 a fost directorul Școlii doctorale de ecologie din universitate.

În prezent prof. Chifiriuc este coordonator de doctorat la Facultatea de biologie și responsabilă pentru numeroase granturi de cercetare naționale și internaționale, ale căror principale direcții de cercetare sunt: investigarea rezervoarelor de virulență și rezistență la antibiotice din sectorul clinic și din mediu; studiul interrelațiilor gazdă-agent infecțios, al rolurilor microbiotei în diferite patologii și al imunității antiinfecțioase; dezvoltarea unor metode rapide de diagnostic microbiologic; dezvoltarea și evaluarea unor noi strategii antimicrobiene, cu aplicații în domeniul biomedical și în ecologie.
Prof. Carmen Chifiriuc este membră în European Society for Clinical Microbiology and Infectious Diseases și în Society of Medical Ecology and Disease.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite