Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

China spulberă lumea euroatlantică pe frontul AI

26 Septembrie 2024



Inteligența artificială generativă (GenAI) este în plină expansiune, reprezentând o tehnologie de ultimă oră, gata să influențeze major diverse sectoare economice, sociale și culturale. GenAI impactează deja semnificativ diferitele aplicații și industrii din lumea reală. Ca atare, înțelegerea tendințelor tehnologice în domeniu este crucială pentru adaptarea strategiilor de afaceri și de proprietate intelectuală (PI). Bazându-se pe analiza inițială a datelor științifice și a numărului de invenții și inovații, raportul World Intellectual Property Organization (WIPO) din 2024 privind peisajul brevetelor de IA generativă identifică locații cheie de cercetare, companii și organizații implicate în progresele GenAI și oferă o imagine șocantă.

Realitatea este una foarte dură: cel puțin în ultimul deceniu, pe tăcute și cu o dedicare absolut uimitoare, China a reușit să surclaseze drastic statele dezvoltate, fie SUA, fie cele mai puternice țări din Uniunea Europeană. Între 2014 și 2023, China a devenit o forță dominantă în inovația GenAI, producând peste 38.000 de invenții – de șase ori (!!!) mai multe decât Statele Unite, care deține a doua poziție. India, clasată ca al cincilea cel mai mare contributor la invențiile GenAI, a arătat cea mai mare rată medie anuală de creștere printre primii cinci lideri, de 56%. Impactul GenAI este deja evident în diverse industrii, cum ar fi științele vieții, producția, transporturile, securitatea și telecomunicațiile, așa cum se arată în raport. Pe scurt, din 2017, China a publicat mai multe brevete în acest domeniu în fiecare an decât toate celelalte țări la un loc!

Marea Britanie este principala locație europeană (a șasea la nivel global), cu 714 brevete publicate în aceeași perioadă. Cu toate acestea, Germania, clasată ușor în urmă (708 familii de brevete), a publicat mai multe brevete GenAI decât Marea Britanie în ultimii ani. Aceste locații de top ale inventatorilor reprezintă majoritatea (94%) din activitatea globală de brevetare legată de GenAI.

Creșterea GenAI din ultimii câțiva ani a fost determinată de trei factori: computere mai puternice, disponibilitatea unor seturi mari de date ca sursă de date de antrenament și algoritmi îmbunătățiți de AI/învățare automată.

Progresele tehnologice din GenAI sunt reflectate de creșterea bruscă a activității de brevetare. În ultimii 10 ani, numărul familiilor de brevete din GenAI a crescut de la doar 733 în 2014 la peste 14.000 în 2023. De la transformarea arhitecturii rețelelor neuronale profunde din spatele modelelor LLM (Large Language Models), în 2017, numărul brevetelor GenAI a crescut cu peste 800%. Numărul publicațiilor științifice a crescut și mai mult în aceeași perioadă, de la doar 116 în 2014 la peste 34.000 în 2023. Peste 25% din toate brevetele GenAI și peste 45% din toate lucrările științifice GenAI au fost publicate numai în 2023.

Dacă ne uităm la top 5 companii deșinătoare de brevete GenAI, observăm că podiumul este ocupat de trei companii chineze: Tencent (2.074 brevete), Ping An Insurance Group (1.564 brevete) și Baidu (1.234 brevete). Pe locul 4 se poziționează Academia Chineză de Științe (!), iar prima companie americană - veteranii de la IBM - este pe locul 5, cu…601 brevete.

Tencent intenționează să adauge capabilități GenAI la produsele sale, cum ar fi WeChat, pentru a îmbunătăți experiența utilizatorului. Ping An se concentrează pe modelele GenAI pentru subscriere și evaluarea riscurilor. Baidu a fost unul dintre primii jucători din GenAI și a dezvăluit recent cel mai recent chatbot AI bazat pe LLM, ERNIE 4.0. Academia Chineză de Științe (a patra) este singura organizație de cercetare în top 10. Alibaba (al șaselea) și Bytedance (al nouălea) sunt alte companii chineze în top 10.

Aproape rușinos, IBM (al cincilea), Alphabet/Google (al optulea) și Microsoft (al zecelea) sunt singurele companii de top din SUA cuprinse în topul brevetelor GenAI prezentat de raportul WIPO. IBM a dezvoltat o platformă GenAI, watsonx, care permite companiilor să implementeze și să personalizeze LLM-uri cu accent pe securitatea și conformitatea datelor. Divizia de inteligență artificială a Alphabet/Google DeepMind a lansat recent cel mai recent model LLM, Gemini, care este integrat treptat în produsele și serviciile Alphabet/Google. Microsoft este un alt jucător-cheie în GenAI și investitor în OpenAI. OpenAI în sine a depus de curând primele sale brevete GenAI. Completând topul 10, regăsim și conglomeratul Samsung Electronics (al șaptelea) din Republica Coreea. La fel de surprinzător, SONY (Japonia) ocupă abia poziția 17, cu 218 brevete, și Siemens (Germania), poziția 18, cu 208 brevete.

Există multe brevete GenAI în domeniul științele vieții (5.346 familii de brevete între 2014 și 2023) și în aria de management și publicare a documentelor (4.976). Alte aplicații notabile cu brevete GenAI, variind de la aproximativ 2.000 la aproximativ 5.000 în aceeași perioadă, sunt soluții de afaceri, industrie și producție, transporturi, securitate și telecomunicații.

În sectorul healhcare, GenAI poate accelera dezvoltarea medicamentelor prin screening-ul și proiectarea de molecule pentru noi formulări de medicamente și medicamente personalizate. În gestionarea și publicarea documentelor, GenAI poate automatiza sarcini, economisi timp și bani și poate crea materiale de marketing personalizate. În soluțiile de afaceri, GenAI poate fi utilizat pentru chatbot-uri de servicii pentru clienți, sisteme de asistență pentru retail și dezvoltarea cunoștințelor angajaților. În industrie și producție, GenAI permite noi funcții, cum ar fi optimizarea designului produsului și programarea digitală. În transporturi, GenAI joacă un rol crucial în conducerea autonomă și optimizarea transportului public.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite