Sistemele HPC PRO SYS susțin proiectarea mașinilor electrice și turbinelor eoliene de ultima generație
În activitățile de cercetare dezvoltare, sistemele HPC sunt unul dintre catalizatorii care permit ca proiectele să se deruleze mai rapid și mai eficient. Când proiectarea și analiza datelor se întâmplă exclusiv digital, existența unei infrastructuri performante de calcul devine un avantaj competitiv relevant, cu impact direct asupra atingerii obiectivelor. Până la urmă, degeaba angajează un institut cele mai strălucite minți și achiziționează cele mai performante aplicații de proiectare, modelare și analiză, dacă nu le poate exploata la maximum din lipsa unui sistem HPC. Mulți cred că cercetarea românească are doar problema subfinanțării, însă în realitate există și o problemă de subtehnologizare, care este chiar mai apăsătoare. Dacă programele cu finanțare europeană suplinesc lipsa finanțării într-o oarecare măsură, lipsa tehnologiei, indiferent dacă vorbim de staţii grafice, aplicații sau sisteme HPC, poate influența negativ evoluția proiectelor.
Proiecte românești de cercetare susținute de PRO SYS HPC
Sistemele HPC au o complexitate inerentă, ceea ce pune în dificultate multe organizații de cercetare-dezvoltare, însă există întotdeauna opțiunea contractării unei companii specializate în astfel de sisteme. PRO SYS, spre exemplu, a implementat și configurat peste 10 clustere HPC, totalizând peste 100 de noduri de procesare. În 2023, am finalizat pentru Centrul de Date al Institutului de Fizica Pământului (sediul din Eforie Nord) un sistem complex de virtualizare cu capabilități de procesare HPC CPU/GPU, am instalat un cluster HPC la Universitatea Maritimă din Constanța, am livrat sisteme de calcul specializat pentru Institutul Național deCercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației – INFLPR, și am adăugat noduri de calcul la sistemul HPC existent la COMOTI. Printre utilizatorii sistemelor HPC PROSYS se află instituții de cercetare și companii private de renume de pe piața locală.
CAELynx Europe utilizează sistemele HPC PRO SYS pentru simulări aerodinamice necesare în proiectarea dronelor și avioanelor mici, analize pentru reducerea zgomotului produs de turbinele eoliene sau vibrațiilor mecanice ale bateriilor din mașinile electrice. Cercetări de avangardă care stau la baza a numeroase inovații din mediul industrial. De asemenea, echipa de cercetători a COMOTI se bazează pe infrastructura HPC livrată de PRO SYS în proiectarea turbomotoarelor și turboreactoarelor folosite în aeronautică și aplicații industriale (instalații de comprimare a gazelor). Similar, la compania 4Multiphysics, departamentul de cercetare-dezvoltare rulează simulări și analize avansate pentru proiectarea de motoare și generatoare electrice, atât pentru turbinele eoliene, cât și pentru noua generație de vehicule electrice, pe sisteme HPC construite și instalate de PRO SYS.
Sunt câteva exemple relevante care arată că suntem probabil compania românească cu cel mai ridicat nivel de specializare în sisteme HPC, având referințe reale care ne validează experiența și expertiza. Proiectele pe care le gestionăm sunt livrate la cheie și includ toate elementele necesare rulării clusterului HPC la eficiență maximă: hardware, sisteme de operare, aplicații, cablare, soluții de alimentare și răcire, servicii de instalare, configurare și mentenanță.
Alternativa HPC as a Service
Pentru institutele de cercetare și companiile private care nu dispun de bugetul necesar investiției într-un cluster HPC propriu, am lansat încă de acum câțiva ani o ofertă unică pe piața locală: HPC ca serviciu. PRO SYS HPC ca Serviciu este o ofertă care integrează într-un mod optim resurse hardware, software și de management și permite organizațiilor să acceseze o infrastructură HPC plătind doar resursele utilizate. Astfel, inginerii și cercetătorii au acces la servicii HPC de calitate, într-un mod facil și rapid, la un preț competitiv. Practic, în doar câteva ore de la plasarea comenzii, un beneficiar poate primi toate resursele de care are nevoie pentru proiectul său.
Oferim suport pentru o gamă largă de aplicații (Ansys, Catia, Simulia, Gaussian, Solidworks etc.), instalate, configurate și optimizate pentru utilizare într-un mediu HPC modern. Dacă o aplicație dorită nu este disponibilă, avem resurse tehnice pentru a o integra rapid în oferta noastră.
HPC ca Serviciu are multe scenarii posibile de utilizare, dar unul dintre cele mai frecvente este scalarea unui cluster HPC intern, atunci când acesta nu oferă puterea de procesare necesară. Spre exemplu, echipa Laboratorului de Simulare, Modelare și CAD (Computer-Aided Design) din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Microtehnologie (IMT București) s-a aflat recent într-o astfel de situație, iar soluția a fost contractarea serviciilor HPC PRO SYS.
Situația era simplă: IMT derula un proiect complex de cercetare care necesita o putere mare de procesare, însă clusterul intern era prea solicitat, ceea ce inducea riscul depășirii termenului de finalizare a proiectului. IMT deține un cluster HPC destul de performant, însă o infrastructură HPC internă nu este dimensionată pentru vârfurile ocazionale de încărcare, ci mai degrabă pentru un nivel mediu. Pentru a oferi resursele necesare, PRO SYS a definit un sistem HPC conform cerințelor specifice ale IMT, gestionând toate aspectele legate de configurarea sistemului și instalarea aplicațiilor specifice.
Orientarea către HPC ca Serviciu (HPC as a Service) este, fără îndoială, cea mai rapidă și mai eficientă cale de a obține o putere de procesare superioară. În cazul unor proiecte punctuale, această decizie este, de altfel, singura fezabilă, deoarece nu există resurse de timp și bani pentru crearea sau extinderea unui cluster HPC intern.
Serviciile PRO SYS se adresează companiilor private sau instituțiilor publice care folosesc aplicații specifice mediului de proiectare, modelare 3D, simulare digitală realistă, big data analytics sau inteligență artificială, dar nu doresc să investească și să administreze intern un cluster HPC.
Sisteme avansate de virtualizare și stocare
PRO SYS este unul dintre puținii producători locali de servere și sisteme de stocare. Avantajul față de furnizorii internaționali este că oferim un nivel ridicat de personalizare a sistemelor conform cerințelor beneficiarilor. Sistemele noastre integrează cele mai noi tehnologii la nivel de procesor, RAM, cache, elemente de carcasă etc., iar liniile de produse sunt actualizate permanent. Dezvoltăm inclusiv sisteme super-performante necesare rulării unor baze de date avansate, precum cele in-memory de la Oracle sau SAP.
Serverele PRO SYS rulează Proxmox Virtual Environment(PVE)– o soluție de virtualizare open source (licență AGPLv3) care permite implementarea de sisteme virtualizate cu Linux KVM sau containere Linux LXC. În plus față de aceste componente, este posibil să configurați sistemul hipervizor folosind diferite sisteme de fişiere cum ar fiZFS(recomandarea noastră principală ), EXT4, GlusterFS și CEPH. Proxmox permite implementarea imaginilor KVM sau LXC care pot fi configurate ușor mulțumită unei interfețe centralizate. Această interfață permite gestionarea completă a maşinilor virtuale, utilizatori, resurse de stocare şi rețea, etc. Cu Proxmox puteți virtualiza cu ușurință orice sisteme de operare Linux, Windows sau containere și puteți scala dinamic resurele de procesare și stocare, în funcție de cerințele reale. Suntem parteneri cu Proxmox de peste șapte ani, și considerăm că este o bună alternativă în contextul schimbărilor în portofoliul și sistemul de licențiere anunțate de VMware și creșterii interesului pentru containere. Proiectele pe care le-am derulat în acest timp ne-au demonstrat că Proxmox Virtual Environment (PVE) este foarte stabilă și performantă, având un cost mult mai competitiv decât concurența.
Soluțiile de stocare PRO SYS sunt dezvoltate pe sistemul de fişiere OpenZFS, ceea ce asigură un raport performanță/cost net superior majorității ofertelor existente pe piață. Sistemele PRO SYS cu OpenZFS oferă caracteristici și performanță similare cu ale oricărui sistem de stocare oferit de furnizorii internaționali. OpenZFS combină caracteristicile unui sistem de fișiere cu cele de manager de volume logice, ceea ce îi permite să agrege mai multe dispozitive de stocare – de tipuri și capacități diferite – într-un singur pool de resurse, pe care îl administrează centralizat. Sistemul este scalabil și flexibil, adăugarea din mers a resurselor suplimentare făcându-se foarte simplu. OpenZFS oferă și un grad ridicat de protecție împotriva atacurilor ransomware, hackerilor fiindu-le foarte dificial să cripteze datele din backup. Avem o capacitate totală instalată în România de peste 5000 TB, cu multiple proiecte derulate în industria financiar-bancară, telecom, sectorul public, institute de cercetare, companii media, universități, etc.
Activă încă din 1995, PRO SYS este o compania 100% românească specializată în producerea de servere, sisteme de stocare și clustere HPC. Suntem parteneri ai unor furnizori internaționali precum AMD, Intel, NVIDIA, Proxmox, Supermicro și integrăm în sistemele noastre cele mai noi tehnologii existente pe piață. Oferim suport și mentenanță la nivel național pentru toate sistemele instalate, prin intermediul echipei proprii. Pentru informații tehnice despre sisteme le HPC PROSYS sau alte elemente de infrastructură IT și oferte comerciale, contactați-ne la office@prosys.ro.
Tags: Virtualizare, Cercetare, stocare, PRO SYS, proiectare, HPC, HPC ca serviciu, Proxmox
Parerea ta conteaza:
(0/5, 0 voturi)