Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetători talentați consolidează poziția INCDFM în știința materialelor avansate

26 Septembrie 2024



Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCDFM) face eforturi continue de a atrage tineri cercetători talentați din întreaga lume. Printr-o serie de inițiative și programe, INCDFM își propune să devină un hub internațional de excelență în cercetarea materialelor avansate. Astfel, începând cu anul 2016, prin proiectul „NANOBIOSURF - Biosenzori electrochimici nanostructurați pentru diagnoză medicală și screening de compuși cu proprietăți farmaceutice: dezvoltare, caracterizarea suprafețelor și aplicații” din cadrul Programului Operațional Competitivitate 2014-2020 s-a reușit atragerea de doctoranzi și de tineri cercetători din Portugalia și Marea Britanie. Această tendință a continuat, iar din 2022 s-a reușit atragerea de cercetători post-doctoranzi din Brazilia și Franța prin acțiunile Marie Skłodowska-Curie și WIDERA din cadrul programului Horizon Europe.

În ultimii ani, România se confruntă cu o scădere semnificativă a bazinului de resursă umană înalt calificată. Această tendință este influențată de mai mulți factori, printre care migrația specialiștilor către țări cu oportunități economice și profesionale mai atractive, precum și de lipsa unor politici eficiente de retenție și dezvoltare a carierei. În acest context, atragerea cercetătorilor din străinătate este esențială pentru o instituție de cercetare care vizează să rămână în fruntea inovației și descoperirii. Cercetătorii internaționali aduc perspective culturale unice, fundamente educaționale variate și abordări de rezolvare a problemelor care îmbogățesc mediul intelectual și stimulează soluții inovatoare. Această diversitate globală facilitează colaborări și rețele valoroase, sporind competitivitatea și reputația instituției. De asemenea, oferă acces la cunoștințe din diferite regiuni, lărgind creșterea oportunităților de finanțare prin granturi internaționale și implicit capacitățile de cercetare. În plus, găzduirea cercetătorilor internaționali promovează schimbul cultural și academic, întărind reziliența și adaptabilitatea instituției într-un peisaj de cercetare globalizat. În ansamblu, integrarea talentului internațional este crucială pentru stimularea inovației și menținerea unei poziții de lider în comunitatea științifică.
Prezentăm în continuare două proiecte de cercetare din cadrul INCDFM care au reușit să angreneze cercetători valoroși din străinătate, ProBIOnCell și PADMME, ce au ca obiectiv comun dezvoltarea de interfețe de tip sintetic/biologic cu aplicații directe în senzoristică, și promit să aibă un impact crescut pe plan medical, atât pe parte de prevenție și diagnostic, cât și la nivel de tratamente și terapii cu grad mai ridicat de eficacitate.
Proiectul „ProBIOnCell - Probing the cell ion channels with functionalized Atomic Force Microscopy tips and electrodes tested on biomimetic membranes embedding ionophores”, început în septembrie 2024, oferă o abordare multidisciplinară pentru caracterizarea canalelor ionice celulare cu ajutorul vârfurilor pentru microscopia cu forță atomică (AFM) funcționalizate cu membrane biomimetice și ionofori încorporați în acestea. Obiectivul principal al proiectului este dezvoltarea unei metodologii pentru funcționalizarea electrozilor și a vârfurilor AFM cu ionofori și testarea capacității lor de detectare a ionilor țintă în culturi de fibroblaste cardiace. Aceste sisteme de biosensing permit sondarea receptorilor membranei celulare precum canalele ionice sau joncțiunile gap, care sunt esențiale pentru comunicarea celulelor cu micromediul lor și pentru menținerea homeostaziei în țesutul cardiac. Acest proiect reprezintă o provocare datorită caracterizării la scară micro-nano a unor obiecte biologice sensibile. Cu toate acestea, proiectul are, de asemenea, un potențial ridicat pentru o mai bună înțelegere a răspunsului fibroblastelor cardiace prin intermediul receptorilor membranari, pentru a îmbunătăți gestionarea bolilor cardiovasculare și tratamentul acestora.
Proiectul „PADMME - Dual-channel paper-based electroanalytical platform for multiple myeloma care” a abordat dezvoltarea de platforme electroanalitice multiplexate pe bază de hârtie cromatografică, cu scopul de a cuantifica simultan supra-expresia proteinelor și activitatea acestora în contextul mielomului multiplu (MM). MM este un tip agresiv de cancer, cu o rată de supraviețuire extrem de scăzută, pentru care inhibitorii proteici specifici au fost utilizați alături de chimioterapia obișnuită pentru a îmbunătăți rata de supraviețuire a pacienților neeligibili pentru transplant. PADMME a contribuit la stadiul actual al analizei proteinelor prin explorarea interdisciplinarității în dezvoltarea de suprafețe electrochimice de imunodetecție bazate pe substraturi polimerice structurate. Acestea din urmă au fost utilizate în combinație cu ansambluri fluidice pe bază de hârtie cromatografică pentru a obține dispozitive miniaturizate capabile să evalueze ținte proteice legate de MM în probe umane. În plus, specificitatea și selectivitatea acestor dispozitive au fost esențiale pentru a asigura recunoașterea simultană atât a cantității, cât și a activității proteinelor țintă, reducând timpul necesar în depistarea cancerului și monitorizând eficiența tratamentului în vederea îngrijirii personalizate.

Cercetătorii se prezintă
Înainte de a se alătura INCDFM, începând cu stagiul de masterat în 2017 la Grenoble, dr. Claudie Petit a lucrat timp de 6 ani în cercetare, dezvoltând activități de caracterizare nanomecanică prin AFM a celulelor osteoblaste fixe și vii. După obținerea titlului de doctor în biomecanică la Ecole des Mines de Saint-Etienne, în aprilie 2021, a lucrat timp de doi ani în calitate de cercetător postdoctoral în același laborator. Aceasta perioadă a fost esențială pentru dezvoltarea de cunoștințe multidisciplinare pentru caracterizarea biomecanică a țesutului aortic uman sănătos și anevrismal la scară celulară sau chiar subcelulară, datorită diferitelor tehnici de inginerie, cum ar fi microscopia forței de tracțiune (TFM), microscopia de fluorescență și nanoindentarea bazată pe AFM. În cele din urmă, a primit finanțare în cadrul apelului HORIZON-WIDERA-2023-TALENTS-02-01 pentru o bursă postdoctorală și implementarea proiectului ProBIOnCell, care a demarat la data de 2 septembrie 2024, implementat la INCDFM.
„Am ales să colaborez cu INCDFM în timpul primului meu contract postdoctoral în Franța, pentru a explora o perspectivă de mobilitate internațională și pentru a da o forță suplimentară carierei mele științifice”, declară Claudie Petit. „Am apreciat foarte mult intrarea în contact cu acest institut care este recunoscut pentru calitatea cercetărilor în știința materialelor și pentru domeniul larg de aplicații dezvoltate acolo în domeniile biomimeticii și biomaterialelor. Am văzut în această colaborare o modalitate concretă de a continua în tematica cercetării multidisciplinare și multe posibilități în ce privește munca experimentală. Acest proiect constituie, de asemenea, prima mea experiență de mobilitate internațională, esențială pentru dezvoltarea unor noi perspective de carieră către un post permanent în cercetare și, poate determina continuarea carierei mele în România dincolo de proiectul ProBIOnCell.”
Dr. Caroline G. Sanz a obținut licența în chimie de la Universitatea Federală din São Carlos, Brazilia, în 2013. A obținut masteratul și doctoratul în chimie la aceeași universitate în 2016, respectiv, 2020, și de atunci a activat în domeniul chimiei analitice și al (bio)electrochimiei. De-a lungul parcursului academic s-a concentrat pe investigarea proceselor redox în produsele farmaceutice și interacțiunea acestora cu biomoleculele, dar și pe detecția electrochimică de poluanți. În cadrul INCDFM a fost implicată în dezvoltarea de sisteme microfluidice de biosenzori bazați pe hârtie cromatografică și pe electrozi din fibre polimerice pentru detecția de biomolecule în culturi celulare. În 2021 a câștigat prin competiție un proiect național postdoctoral intitulat LaccCell – „Development of laccase-based biosensor/cell constructions to monitor catecholamine release from in situ neuronal cells under hypoxia conditions”. În 2022, în cadrul Programului de burse postdoctorale Marie Skłodowska-Curie (MSCA), a primit finanțare pentru o bursă postdoctorală și implementarea proiectului PADMME, care a fost implementat la INCDFM.
„Obiectivul meu de cercetare a fost acela de a-mi spori aria de cunoștințe științifice prin adăugarea unei componente de interdisciplinaritate în dezvoltarea de sisteme aplicate în domeniul sănătății. Pentru atingerea acestuia, lucrul într-un mediu internațional a fost crucial. În cadrul INCDFM am putut să învăț și să-mi îmbunătățesc abordările științifice în conceptualizare, sinteza și metodologiile de caracterizare a materialelor funcționale avansate, precum și modelarea platformelor de transductoare (bio)electroanalitice. În plus, am reușit să înțeleg avantajele ultimelor dezvoltări tehnologice din domeniul fizicii materialelor, pentru o modelare optimă a transductorilor (bio)electrochimici în vederea sporirii sensibilității și selectivității pentru recunoașterea țintelor biologice. INCDFM mi-a permis să exersez și să îmbunătățesc setul necesar de competențe științifice, traduse ulterior în două burse postdoctorale (LaccCell și PADMME) finanțate prin programe naționale/internaționale, care au deschis calea către inițiativa mea științifică în calitate de cercetător consacrat.”, afirmă dr. Caroline G. Sanz.

Câștigurile integrării într-un hub internațional de cercetare
Aflăm totodată care sunt pentru cele două cercetătoare beneficiile lucrului in cadrul unui institutut performant din afara țării de origine.
Claudie Petit: „Este esențial pentru cercetători să continue să lucreze cu colegi din medii și culturi diferite. De fapt, practica științifică este îmbogățită de aceste numeroase medii culturale, în care cercetătorii pot învăța din experiența științifică a celorlalți. Prin urmare, un mediu multicultural permite descoperirea unor noi abordări atunci când se confruntă cu o nouă problemă științifică. În plus, sosirea unui nou cercetător din străinătate poate permite și altor cercetători străini să cunoască mai bine INCDFM. Prin urmare, acest lucru deschide calea unor potențiale colaborări internaționale viitoare.” Afirmațiile sale au corespondent în realitate: cercetătoarea a păstrat legătura cu foștii săi colaboratori din Franța, iar INCFDM îl va primi în curând pe prof. Stéphane Avril, care va vizita institutul la sfârșitul lunii septembrie.
Caroline Sanz confirmă perspectiva colegei sale: „Un mediu internațional este extrem de benefic în general, având în vedere oportunitățile care pot fi obținute prin intrarea în contact cu cercetători de diferite naționalități, nu numai pentru a face schimb de cultură și a înțelege tendințele locale, ci și pentru a aborda probleme științifice specifice dintr-o perspectivă diferită, uneori chiar în propriul domeniu științific. În acest context, INCDFM mi-a permis să intru în contact cu cercetători de diferite naționalități și să stabilesc un bun networking, generator de posibile colaborări pe termen lung, sporind astfel perspectivele noastre către excelență în cercetare.”



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite