Documentarea interdisciplinară a bisericilor din lemn
Bisericile de lemn din România, deși încă numeroase (peste 1.600), se confruntă cu un risc crescut de degradare și dispariție. Acestea reprezintă un patrimoniu cultural unic și valoros, însă lipsa unor date clare despre numărul, starea de conservare și importanța arhitecturală și istorică împiedică formularea unor strategii eficiente pentru protejarea lor. Astăzi, tehnologia modernă joacă un rol crucial în investigarea științifică și documentarea acestor monumente, oferind soluții inovatoare pentru conservare. În prezentul articol vom evidenția două platforme online esențiale în procesul de documentare și conservare: una dedicată inventarierii bisericilor de lemn dezvoltată de Asociația Biserici Înlemnite, din Timișoara, și cealaltă creată pentru vizualizarea datelor imagistice cu ajutorul unui vizualizator 3D, dezvoltat de Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Optoelectronică INOE 2000, din Măgurele, Ilfov.
Cu avansul tehnologiei de digitizare 3D, conservarea patrimoniului construit a devenit mult mai accesibilă și precisă. Un exemplu este utilizarea fluxului de lucru H-BIM (Historical Building Information Model), care derivă din BIM (Building Information Model), utilizat în arhitectură și inginerie civilă. Cu ajutorul sistemelor de tip BIM, fiecare element structural al unei clădiri (implicit și cele de patrimoniu) poate fi modelat digital și asociat cu informații detaliate despre starea sa de conservare. Acest proces permite colectarea și stocarea unor date complexe, precum analiza materialelor, hărți ale degradării și documente istorice. Pe baza acestor date, specialiștii pot crea modele predictive ale duratei de viață a clădirilor și pot planifica intervențiile viitoare.
Dezavantajul acestui flux de lucru îl constituie faptul că el este bazat pe modelarea de la zero (chiar dacă în multe cazuri modelarea se face în baza scanărilor 3D), ceea ce devine problematică în cazul monumentelor cu elemente structurale ne-standard. În cadrul laboratorului CERTO de la INOE 2000 am încercat să venim cu o alternativă la aceste fluxuri de lucru, alternativă care să se apropie mai mult de ideea de digital twin (RO: geamăn digital) al unui element de patrimoniu. Această alternativă este platforma pilot 3D-VIMM (https://3d-vimm.luthonium.com), accesibilă online, în care investigatorii pot stoca, administra și distribui informații de tip imagistic multi-modale și 3D asociate, împreună cu date de tip metadate ce țin de subiect și paradate legate de condițiile și parametrii de înregistrare.
Cu ajutorul interfeței intuitive utilizatorii pot examina o clădire de patrimoniu în 3D, platforma oferind opțiuni pentru zonele de interes investigate și tipurile de date imagistice disponibile. Astfel, același utilizator poate alege între vizualizare de tip vizibil (care afișează culoarea naturală), imagine termică, imagine multispectrală (ultraviolet sau infraroșu apropiat), vibrometrie laser sau orice alt tip de investigație imagistică. Aceste informații vizuale sunt proiectate precis, direct pe suprafața 3D a secțiunii selectate din monument.
Revenind la subiectul acestui articol, bisericile din lemn din România, acestea beneficiază în ultimii ani de o atenție sporită din partea unor actori dedicați (asociații culturale, instituții). Un exemplu reprezentativ este un proiect amplu de inventariere derulat de Asociația Biserici Înlemnite din Timișoara, proiect început cu sprijinul Asociației Culturale Vernacular și finanțat în primul an (2021 - Arad) de către AFCN (Administrația Fondului Cultural Național), urmând ca în următorii doi ani (2022 - Iași și 2023 - Gorj) să fie continuat pe cont propriu și finanțat de către OAR prin Timbrul de Arhitectură. Partenerii proiectului au fost în fiecare an Institutul Național al Patrimoniului, Direcțiile de Cultură Județene (Arad, Iași, Gorj), Arhiepiscopiile sub jurisdicția cărora se află bisericile evaluate, Facultatea de Arhitectură din Timișoara, Muzeul Național al Banatului, Trinitas, iar în funcție de an, Complexul Muzeal Arad, Centrul Județean de Cultură Arad, Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal National ,,Moldova" lași, asociații precum Pro Patrimonio și Inima Olteniei.
În cadrul acestui demers, bisericile din lemn din zonele cercetate sunt identificate apoi inventariate după o metodologie exhaustivă. Pe lângă strângerea datelor de interes științific, obiectivul principal al demersului de inventariere derulat de Asociația Biserici Înlemnite (https://biserici-inlemnite.ro/) este de a afla starea de conservare și valoarea monumentelor, date care, prin aplicarea unui set de principii definit, generează o ordonare a intervențiilor necesare imediate, după criterii prioritare. Cu aceste informații, actorii implicați (proprietarii, Ministerul Culturii, Ambulanța pentru Monumente și alte ONG-uri) pot prioritiza intervențiile necesare și pot face strategii de conservare la nivel zonal, regional sau național.
Prin intermediul platformei online https://biserici-inlemnite.ro/app se centralizează și se afișează cât mai clar și accesibil datele științifice culese din teren, notările legate de starea de conservare a bisericii în general, și a diferitelor subansambluri arhitecturale, a componentei artistice, respectiv de peisaj, în particular, precum și notările legate de valorile bisericii.
Culegerea informațiilor se face de către o echipă formată din istorici, arhitecți, conservatori / restauratori cu experiență pe subiectul patrimoniului cultural din lemn, aceștia fiind utilizatori logați pe platformă, cu rol de editori. Chiar dacă echipa are experiență pe subiect, de multe ori este nevoie de consultanța (sau chiar participarea) altor specialități, precum istorici de artă, sociologi / antropologi, biologi, ingineri de structuri, peisagiști, meșteri restauratori, etc.
Vizualizarea conținutului se poate face fie sub formă de hartă – cu pin-uri având culori relaționate la starea de conservare și numere relaționate de valoarea acesteia – fie sub formă de listă, ale cărei coloane tratează Denumirea, Localizarea, Datarea, Starea de conservare, Valoarea și Prioritizarea (pe baza punctajelor obținute de evaluarea stării de conservare și a valorii s-a realizat un algoritm de clasificare a bisericilor de lemn - în ordinea problemelor de conservare sau ale valorii sau luate împreună) pentru a se prioritiza intervențiile necesare de conservare /restaurare, valorificarea și promovarea). Fiecare coloană din această listă poate fi activată pentru a afișa datele în ordine crescătoare sau descrescătoare. Din ambele variante de vizualizare se pot accesa fișele detaliate ale bisericilor, care conțin date generale pentru publicul larg și informații detaliate pentru utilizatorii cu cont (cu rol de cititor/vizualizator). De asemenea, platforma pune la dispoziție un sistem de filtrare multiplă, prin care utilizatorii cu cont pot vizualiza bisericile aplicând criteriile alese din suita de caracteristici predefinite, pe fiecare capitol din cadrul fișei. Platforma oferă și posibilitatea vizualizării pericolelor punctuale, de la caz la caz, care amenință bisericile de lemn și, astfel, acestea să poată fi rezolvate punctual și prioritar.
Până în 2024 au fost inventariate 31 de biserici în județul Arad, 31 de biserici în județul Iași și 40 de biserici în județul Gorj. În total sunt 102 biserici inventariate din cele minim 1600, adică un procent de 6,37% în decurs de 3 ani. În condițiile de până acum, ar fi nevoie de 47 de ani pentru a parcurge toate bisericile existente în prezent.
În acest an echipele din spatele acestor două platforme au avut o serie de colaborări pe câteva biserici din lemn din județul Arad, și anume din localitățile Ionești și Tisa. Scopul acestor cercetări multidisciplinare a fost de a obține pachete date complexe care să deservească ambele platforme online, dar și de a testa posibilitatea integrării acestora într-o nouă aplicație care să fie dezvoltată în viitoare proiecte comune.
Biserica de lemn din Tisa are hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, a fost construită în anul 1760 (conform inscripției poziționate pe un element structural de pe latura sudică a altarului, în vecinătatea decroșului) și păstrează etape de intervenție efectuate de-a lungul secolului XIX și a începutului de secol XX. Este înregistrată pe lista monumentelor istorice sub codul LMI AR-II-m-A-00654.
Datele imagistice pentru platforma 3D-Vimm au fost înregistrate în luna Iunie a anului 2024 pe durata a 2 zile de lucru pe teren. Planul de lucru a fost elaborat pentru a include digitizarea 3D a exteriorului bisericii, a interiorului acesteia, dar și a unor elemente de colecție aflate în interior. Atât obiectele scanate, cât și porțiuni din interiorul și exteriorul bisericii, au fost investigate cu tehnici imagistice (termic și UV) și au fost efectuate și măsurători de umiditate a lemnului în mai multe puncte cheie. De asemenea, au fost amplasați și trei senzori de microclimat pentru măsurarea temperaturii și a umidității relative în interiorul și exteriorul bisericii.
În acest moment, nu există un flux de lucru automatizat pentru implementarea unei soluții de tip digital twin/H-BIM. Soluțiile existente necesită cunoștințe în multiple programe și utilizarea mai multor platforme comerciale, ceea ce duce la costuri semnificative.
Prin comparație, abordarea propusă prin platforma 3D-VIMM și acest procedeu de lucru necesită doar abilități intermediare de optimizare și editare a modelelor 3D, pentru pregătirea datelor 3D și a celor imagistice. Acest nou prototip reprezintă un pas semnificativ înainte, deoarece aplicația web este concepută pentru a servi drept platformă online pentru mai multe modele 3D, fiecare putând cuprinde multiple sub-obiecte și diverse tipuri de seturi de date de imagistică.
Bisericile de lemn, un tip de patrimoniu în pericol, au acum, prin integrarea metodelor transdisiciplinare, șansa de a fi documentate exhaustiv și astfel, protejate și valorificate.
***
Prezentul articol este publicat în cadrul proiectului finanțat de M.C.I.D. prin Programul-nucleu din cadrul Planului Național de Cercetare Dezvoltare și Inovare 2022-2027, „Consolidarea excelenței științifice în optoelectronică și domenii conexe prin sinergia politicilor de cercetare și inovare naționale, regionale și ale Uniunii Europene, conform viziunii SNCISI 2022-2027 “ - OPTRONICA VII (Cod PN 23 05 nr. 11N/03.01.2023).
Tags: Cercetare, INOE 2000, heritage science, conservare patrimoniu, conservare biserici, documentare monumente, transdisciplinaritate
Parerea ta conteaza:
(0/5, 0 voturi)