Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Un parteneriat de succes răsplătit cu premiul AGIR: INCD Turbomotoare - COMOTI și RESITA REDUCTOARE și REGENERABILE SA

27 Septembrie 2024



Cu o zi înainte de data de 14.09.2024, când este celebrată ziua inginerului român, a avut loc ședința festivă de decernare a premiilor anuale ale Asociației Generale a Inginerilor din România - AGIR, pentru lucrări inginerești deosebite, realizate și aplicate industrial în anul 2023. Cuaceastă ocazie, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Turbomotoare - COMOTI și Reșița Reductoare și Regenerabile SA au primit prestigiosul Premiu AGIR, la secțiunea Construcții de Mașini, pentru lucrarea Reductorul Inversor 3600.



Astfel, inginerii și tehnicienii celor două instituții au proiectat, executat, testat și omologat, în anul 2023, Reductorul Inversor 3600 destinat schimbării sensului de deplasare a Navelor Purtătoare de Rachete în timpul marșului de deplasare în largul mării sau a efectuării manevrelor la cheu.



Reductorul Inversor a fost realizat în cadrul proiectului de cercetare aplicativă cu acronimul NAVYPROM, finanțat de UEFISCDI. Proiectul NAVYPROM are ca obiectiv realizarea unui grup de propulsie naval modern, cu randament ridicat și consumuri specifice reduse, destinat modernizării celor trei Nave Purtătoare de Rachete din divizionul 150 NPR ale Forțelor Navale Române.
Astfel, INCD Turbomotoare - COMOTI a propus înlocuirea motoarelor existente, de fabricație rusească, pentru care nu se mai putea asigura resursa de funcționare, cu grupurile de propulsie de marș NPRM ST40M, realizate în cadrul institutului, în care Reductorul Inversor 3600 este integrat în lanțul de transmisie al navei, îndeplinind, cu succes, rolul inversorului gazodinamic al turbinei vechi.
Acesta a fost testat pe standurile de probă ale RRR și COMOTI, precum și ca parte integrantă a grupului de propulsie de marș NPRM ST40M, în condiții reale de funcționare în celula de marș a navei NPR 189 „Pescărușul”, conform planurilor de testare și evaluare, în vederea omologării industriale, fiind certificat faptul că reductorul respectă toate cerințele MApN din termenii de referință.


Reductorul inversor are puterea maximă de 3600 kW și este cu angrenaje exterioare și arbori în plan orizontal, având două trepte de mers înaine, cu roți cu dantură înclinată și o singură treaptă de mers înapoi, cu roți cu dantură dreaptă. Transmisia mișcării de rotație se face de la turbina liberă a turbomotorului ST40M la un reductor primar, turația reducându-se de la 13.800 rpm la cca.1800 rpm, intrând apoi în treptele reductorului inversor care reduce turația la arborele elicei la cca. 600 rpm, pentru marș înainte sau la cca. 300 rpm, pentru marș înapoi, sensul de rotație al acestuia fiind schimbat, la comandă, cu ajutorul a două ambreiaje hidrostatice.
Reductorul inversor de marș, precum şi elementele conexe necesare funcționării acestuia pe Nava Purtătoare de Rachete, inclusiv sistemul de comandă și control, sunt realizate în România, iar mentenanţa este asigurată integral în țară, pe întregul ciclu de viaţă al produsului, conducând la realizarea de economii financiare considerabile.
În același timp, se creează o capabilitate de suport logistic și mentenanță care generează noi locuri de muncă și ajută la dezvoltarea, pe plan național, de competențe tehnice inginerești cu înaltă specializare.
Faptul că beneficiarul, Statul Major al Forțelor Navale Române, a fost pe deplin satisfăcut de performanțele tehnice și economice realizate de Reductorul Inversor 3600, precum și de integrarea perfectă a acestuia în lanțul funcțional al propulsoarelor de marș ale Navei Purtătoare de Rachete, este decizia SMFN de a achiziționa și dota toate aceste tipuri de nave cu reductoarele inversoare realizate de INCD Turbomotoare - COMOTI, în parteneriat cu Reșița Reductoare și Regenerabile SA.
Plecând de la faptul că Reductorul Inversor 3600 a fost proiectat integral de cercetătorii și inginerii INCD Turbomotoare - COMOTI, fiind executat, după proiect, de Reșița Reductoare și Regenerabile SA, putem afirma că suntem în fața unui exemplu de succes pentru realizarea transferul tehnologic de la o unitate de CDI la o unitate de producție, ambele cu bună reputație pe plan național și internațional.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite