Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

O nouă infrastructură reper de cercetare-dezvoltare-instruire a fost operaționalizată la INCAS

23 Octombrie 2024



  • CAART, un centru modern de studii avansate atmosferice și de observare a Pământului

INCAS - Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare Aerospațială „ElieCarafoli” a finalizat recent proiectul „Construcția, dezvoltarea și operaționalizarea infrastructurii de cercetare–inovare–instruire destinate realizării de studii avansate atmosferice și de observare a suprafeței terestre – CAART”. Investiția asigură dezvoltarea capacităților de cercetare INCAS, precum și extinderea și modernizarea componentelor infrastructurii de cercetare din domeniul mediului atmosferic și al observării Pământului – CAART (Center for Airborne Atmospheric & Topographic Research), recunoscută drept infrastructură reper pe roadmap-ul național 2017- 2027, în scopul îmbunătățirii participării naționale la proiectele europene și internaționale, dar și al atingerii unui grad înalt de competență în domeniul cercetării-inovării, inclusiv specializarea inteligentă a resursei umane.



În urma implementării proiectului, CAART reunește în prezent două mari componente: cea aeropurtată, care include o serie platforme aeropurtate (cu echipaj/fără echipaj) complet echipate cu instrumentație specifică pentru cercetări atmosferice avansate, respectiv cea de la sol – baza de cercetare, localizată în Strejnicu, utilizată inclusiv ca și centru de control pentru misiuni aeriene. Ambele componente contribuie la implinirea obiectivului principal al proiectului, și anume dezvoltarea infrastructurii și capacității de cercetare a INCAS. „În ce priveşte realizarea obiectivelor specifice, am reuşit construcţia unei clădiri ce găzduieşte patru noi laboratoare de cercetare, achiziţia de echipamente noi care pot fi ambarcate la bordul /exteriorul platformelor aeropurtate INCAS, instruirea personalului pentru utilizarea noilor echipamente, crearea de noi locuri de muncă de cercetare, dar şi dezvoltarea gamei de servicii şi activităţi asociate acestui centru de cercetare”, ne informează Magdalena Ardelean (foto), managerul proiectului CAART.
Cele 4 noi laboratoare înfiinţate, complementare Bazei Experimentale pentru Analiza şi Cercetarea Mediului Atmosferic(BECA) din cadrul INCAS, sunt: Laboratorul de cercetare-inovare-instruire pentru tehnici hiperspectrale; Laboratorul de cercetare-inovare-instruire pentru simularea zborurilor cu aeronave de cercetare; Laboratorul de cercetare-inovare-instruire pentru microfizica norilor și Laboratorul de cercetare-inovare-instruire pentru teledetecție nori. Centrul de pregătire piloți, aflat în strânsă legătura cu Laboratorul de cercetare-inovare-instruire pentru simularea zborurilor cu aeronave de cercetare, va permite INCAS, dar și partenerilor strategici, să pregătească personalul navigant, în special piloții aeronavelor de cercetare. „Un element de unicitate al proiectului este simulatorul de zbor achiziţionat, acesta fiind un echipament state-of-the-art singular la nivelul României şi în Sud-Estul Europei. De altfel este încadrat la cel mai înalt nivel de performanţă, nivelul D, putând simula cu acurateţe tot ce se întâmplă în realitate într-o aeronavă de cercetare de tip Beechcraft King Air C90 GTx, pe care INCAS o are în flota sa de laboratoare aeropurtate. Echipamentul permite instruirea piloţilor şi pregătirea lor pentru toate situaţiile de zbor, normale sau critice, care pot apărea de-a lungul unei misiuni, astfel încât aeronava şi personalul navigant să se întoarcă întotdeauna în siguranţă la sol.” subliniază Magdalena Ardelean.
Pentru asigurarea unei operabilității crescute în locație fixă sau mobilă a fost achiziționat și un autolaborator care permite realizarea unor configurații modulare de echipamente specifice diverselor tipuri de misiuni de cercetare. De asemenea, au fost achiziționate și o serie de licențe software care vor contribui la îmbunătățirea produselor de pre- și post- procesare a seturilor de date înregistrate cu ajutorul echipamentelor de cercetare nou achiziționate/existente.



Suport strategic pentru deservirea infrastructurilor internaționale de profil

La nivelul dezvoltării instituționale, CAART va contribui la îmbunătăţirea participării INCAS la proiecte naţionale şi internaţionale şi la maximizarea exploatării infrastructurii institutului în cadrul celor mai importante infrastructuri europene şi pan-europene. „Noul centru va deservi şi va creşte valoarea adăugată pe care România și institutul nostru o aduc în cadrul ACTRIS-ERIC, una dintre cele mai mari infrastructuri de cercetări atmosferice distribuite la nivel european, în care INCAS este membru activ. Este important de știut că aeronava de cercetare Beechcraft pe care o deţine institutul nostru este singura platformă exploratorie dezvoltată pe un avion de cercetare, acceptată la nivel european pentru efectuarea de misiuni ştiinţifice actuale sau viitoare. Simulatorul de zbor dedicat, recent operaționalizat, ne permite să venim pe plan internațional cu o expertiză superioră. INCAS este membru şi în EUFAR, reţeaua internaţională care reuneşte platformele aeropurtate echipate cu instrumente dedicate studiului atmosferei sau a suprafeţelor terestre/aerosolului, iar noile echipamente ambarcate, achiziţionate în cadrul CAART, îndeplinesc standardele de calitate ale prestigioasei infrastructuri din care facem parte.”, declară managerul de proiect.

Portofoliul de servicii și acțiuni asociate CAART
Nu în ultimul rând, prin creșterea gradului de expertiză al resursei umane, precum și prin sprijinirea transferului de cunoștințe, CAART contribuie la extinderea gamei de produse și servicii furnizate de INCAS pieței, autorităților locale și regionale sau factorilor de decizie. În perioada de implementare a proiectului a fost definitivat portofoliul de servicii și activități asociat acestui centru: consultanță și suport în organizarea și execuția misiunilor de cercetare/supraveghere etc.; acces prioritar la platformele exploratorii INCAS pentru misiuni de cercetare/supraveghere etc.; colectare/procesare seturi de date de înaltă acuratețe și relevanță științifică; dezvoltare/furnizare produse dedicate rezultate în urma procesării/analizei seturilor de date colectate; investigații și analize complexe ale mediului atmosferic.
„Pachetul de servicii din cadru CAART este orientat pentru satisfacerea nevoilor comunităţii ştiinţifice în principal, atât la nivel naţional, cât şi internaţional, oferind acces la instrumentele şi resursele deţinute. În paralel putem răspunde şi satisface solicitările entităţilor private sau din domeniul public. Pe lângă domeniul CDI pe care îl deservim prioritar, avem proiecte cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor la care contribuim cu expertiza noastră sau prin misiuni efective de zbor, putem fi utili în sectorul de apărare, pe parte de supraveghere aeriană, sau pe parte de topografie şi dezvoltarea de produse specifice, cum ar fi hărțile de risc. Informaţii valoroase putem furniza instituţiilor administraţiei publice centrale şi locale, oferindu-le informaţii rapide şi precise în ce priveşte dinamica unor calamităţi precum inundaţii ori incendii, sau posteveniment, pentru determinarea unor parametri atmosferici.”, evidenţiază Magdalena Ardelean.

Etapa sustenabilității și noile provocări
Sintetizând, în urma implementării programului, CAART permite evoluția INCAS pe trei nivele majore de acțiune: Cercetare, prin investițiile în infrastructura dedicată, care asigură extinderea și modernizarea componentei aeropurtată și a celei de la sol din CAART, în vederea intensificării participării și implicării INCAS în cadrul infrastructurilor europene și pan-europene de cercetare; Inovare-educație, prin investiția în capacități de formare profesională și instruire în scopul pregătirii masei critice de cercetare necesară exploatării infrastructurii dezvoltate la standarde înalte; Excelență științifică în domeniul de cercetare abordat, atât la nivel european, cât și internațional.
Proiectul intră acum în etapa de sustenabilitate, care va dura 5 ani şi va urmări eficientizarea exploatării noii infrastructuri de cercetare, instruirea şi perfecţionarea personalului asociat CAART. În această perioadă vor fi create şapte noi locuri de muncă, experţi tehnici şi cercetători, care se adaugă celor trei specialiști deja existenți.
„În perioada de implementare principala provocare pe care am avut-o de depăşit a fost lupta cu timpul, dat fiind faptul că proiectul a trebuit finalizat într-o perioadă scurtă, mai exact 27 de luni, extinsă ulterior cu încă 10 luni. În perioada de sustenabilitate cele mai mari provocări pe care le vom avea de înfruntat sunt cele legate de resursa financiară - asigurarea fondurilor necesare pentru funcţionarea centrului timp de 5 ani şi ulterior, precum și resursa umană, în direcţia atragerii şi instruirii noilor angajaţi. Cu siguranță CAART va crește nivelul expertizei științifice a INCAS și va contribui la consolidarea direcțiilor emergente în cercetarea mediului și spațiului”, concluzionează managerul proiectului.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite