Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Impactul socio-economic al proiectului de transfer de cunoaștere Secvent

23 Octombrie 2024



INCDCP-ICECHIM a finalizat un proiect de transfer de cunoaștere (POC de tip G), Procedee secvențiale de închidere a fluxurilor laterale din bioeconomie şi (bio)produse inovative rezultate din acestea – SECVENT, cod MySMIS: 105684. Scopul proiectului SECVENT, cofinanțat din fonduri structurale, a fost acela de a crește eficiența economică a întreprinderilor partenere, prin dezvoltarea în parteneriat a unor soluții tehnologice prin care să se valorifice fluxurile laterale din bioeconomie.

În cursul implementării proiectului a avut loc un transfer biunivoc de cunoaștere, atât din partea sectorului de cercetare către sectorul de producție, cât și din partea sectorului de producție către cel de cercetare. Proiectul și-a atins obiectivele și și-a îndeplinit și depășit toți indicatorii – în final au fost implementate 38 de proiecte componente cu 22 de parteneri întreprinderi și peste 50 de cereri de brevet (inclusiv internaționale). Proiectul contribuie astfel semnificativ la indicatori care contează pentru European Innovation Scoreboard (unde suntem constant, de ani buni, pe ultimul loc) și pentru care proiectele POC tip G aveau tocmai rolul de a determina o creștere a colaborării organizațiilor de cercetare cu mediul economic și de a îmbunătăți rezultatele raportate de România în domeniul inovării.
În cele ce urmează vor fi detaliate câteva realizări cu impact socio-economic semnificativ. Prin proiectul subsidiar 617 DiaCer (partener Industriile de Diatomit) au fost dezvoltate produse multifuncționale pe bază de diatomită pentru utilizări în agricultură. Diatomita aplicată ca tratament la sol este o sursă de siliciu solubil. Studii din ultimii ani au demonstrat efectele pozitive ale siliciul, pentru creșterea eficienței de preluare și utilizare a altor nutrienți minerali, ca și în creșterea rezistenței plantelor la factorii de stres biotic și abiotic. În consecință, deși nu este cunoscută biochimia siliciului și nu sunt clare mecanismele prin care acesta acționează în plante, siliciul a fost propus ca „element nutritiv” de către Institutul Internațional de Nutriție a Plantelor (IPNI) (http://www.ipni.net/nutrifacts), considerându-se că este necesară schimbarea definiției elementelor nutritive pentru plante, pentru a permite avansul cunoașterii și al inovării în nutriția plantelor.
În cazul zăcâmântului de la Pătârlagele (sat Sibiciu de Sus), zăcământ care este exploatat de partenerul Industriile de Diatomit pentru realizarea unor produse multifuncționale pe bază de diatomită destinate tratamentului culturilor agricole, diatomita este formată din frustule ale diatomeelor de apă dulce din genurile Aulacoseira (66 %) și Actinocyclus. Diatomita provenită din frustule ale diatomeelor de apă dulce are un conținut de silice cristalină de sub 1%, deci nu necesită măsuri speciale de prevenire a silicozei în cazul manipulării în stare solidă. În figura 1 este prezentată o imagine SEM a diatomitei din zăcâmântul de la Pătârlagele (sat Sibiciu de Sus).



Aplicarea ca tratament la sol a diatomitei procesate conform procedeului dezvoltat în cadrul proiectului subsidar 617 Diacer, la cultura de grâu, a determinat o creștere semnificativă a producțiilor, cuprinsă între 25 și 35%. Rezultatele obținute în condițiile climatice defavorabile ale anului 2022 (cu o secetă pronunțată, inclusiv atmosferică) au fost reproduse în condițiile climatice ale acestui an, caracterizate de asemenea prin femonene de secetă extremă. Utilizarea produselor pe bază de diatomită ca tratament la sol permite menținerea unui nivel de producție rentabil la cultura de grâu în condiții de secetă și asigură sporuri semnificative de producție în condiții climatice normale. Calitatea recoltei de grâu, inclusiv conținutul de gluten, este îmbunătățită ca urmare a tratamentului la sol cu diatomită, sursă de siliciu solubil.
Prin proiectul subsidiar 1230 „Extracte de macroalge pentru amplificarea efectului de biostimulant pentru plante al radiației laser” (partener industrial Apel Laser) a fost dovedită valoarea de piața a tehnologiei care implică folosirea radiației laser împreună cu acoperirea semințelor cu extractul de macroalge brune (Cystoseira barbata). Piața pentru produsul combinat, biostimulare fizică prin iradiere laser și biostimulare chimică prin filmare cu alginat din C. barbata, include următoarele sectoare majore: (i) tratamentul semințelor pentru obținerea de germeni și microplante; (ii) tratamentul semințelor folosite pentru reconstrucție ecologică și (iii) tratamentul semințelor pentru horticultură.
Piața germenilor și a microplantelor cunoaște o dinamică accentuată. La nivel mondial creșterea este așteptată să fie de 11,4% până în 2020, până la o valoare de piață de 3400 milioane USD (https://microgreensworld.com/microgreens-trends-market-analysis-growth-forecast/). Prin acest tratament combinat, laser – extract de macroalge, crește valoarea nutritivă și scade riscul de contaminare bacteriană a germenilor și microplantelor. Germenii plantelor sunt foarte predispuși la contaminarea bacteriană. Carbohidrații și peptidele/aminoacizii care sunt eliberate în timpul germinării semințelor atrag bacteriile spre radiculele în care benzile caspariene (structuri de protecție) nu sunt încă formate - ceea ce face ca bacteriile să intre ușor în interiorul germenilor, de unde nu mai pot fi îndepărtate prin spălare. Au existat mai multe situații de episoade de toxinfecții alimentare determinate de contaminarea cu enteropatogeni a germenilor și microplantelor - Salmonella spp., Shiga toxin-producing Escherichia coli -STEC, e.g., O157:H7 , Listeria monocytogenes. O recentă trecere în revistă a domeniului germenilor și microplantelor conchide următoarele: „Dezvoltarea unei tehnologii inovatoare care să răspundă preocupărilor legate de siguranța microbiană și care să asigure siguranța alimentară a germenilor și microplantelor este necesară de urgență pentru a recâștiga încrederea consumatorilor în aceste alimente verzi vulnerabile și în același timp robuste - și pentru a-și extinde și mai mult piața” (https://doi.org/10.1016/j.cofs.2022.100863)
Un alt proiect cu impact economic este proiectul subsidiar 1392 NutriCel AD, care a dezvoltat tehnologii de valorificare industrială a unor fluxuri laterale agroindustriale pentru producerea de noi nutraceutice și noi formulări mucoadezive pe bază de nanoceluloză din Kombucha. Acest proiect este relevant pentru domeniul bioeconomiei circulare pentru că: (i) valorifică două tipuri de produse secundare agro-industriale, frunze cu un conținut ridicat de polifenoli (de ex. frunze de cătină și/sau de gutui) și substrate bogate în oligozaharide fermentescibile și (ii) folosește peliculele de celuloză bacteriană pentru a obține nanoceluloză, utilizată pentru formulări mucoadezive.
Produsele nutraceutice propuse prin proiectul NutriCel AD sunt produse multi-biotice, respectiv produse care combină compuși prebiotici, cu para-probiotice produse prin inactivarea microorganismelor probiotice și cu metaboliți postbiotici ai microorganismelor de tip prebiotic. Probioticele sunt microorganismele benefice din sistemul digestiv, care reprezintă o adevărată „glandă endocrină neglijată”, în special datorită efectelor pe care le are asupra funcționării axei hipotalamus-hipoză-suprarenale. Prebioticele, componentele din hrană care stimulează dezvoltarea probioticelor, includ carbohidrații bioactivi, care nu sunt digerați de enzimele tubului digestiv și reprezintă substrat de creștere pentru microorganismele probiotice și polifenolii antioxidanți, care protejează probioticele de acțiunea dăunătoare a speciilor reactive de oxigen – „prebiotice metabolice”. Postbioticele sunt metaboliți ai microorganismelor, în special al celor probiotice, care exercită un efect de echilibrare a funcționării microbiotei din tubul digestiv. Formulările mucoadezive utilizează inovativ caracteristicile specifice nanocelulozei bacteriene, respectiv reducerea vâscozității la aplicarea unor forțe de forfecare (tixotropie). Datorită acestei caracteristici produsele sunt hidrogeluri vâscoase în recipientele de vânzare și pe organul țintă și sunt fluide, ușor pulverizabile în momentul aplicării forței necesare pulverizării – figura 2.



Prin proiectele subsidiare Secvent au fost dezvoltate produse și tehnologii care răspund și cerințelor societale - ca de exemplu tehnologiile de reducere a amprentei de carbon prevăzute de noul Pact Ecologic European. Exemple ilustrative în această direcței sunt proiectul subsidiar 2147 NeXT-Car, realizat împreună cu Renault Technologies Roumanie, prin care s-a evidențiat rolul și importanța unor adsorbenți accesibili de CO2 pentru creșterea eco-eficienței motoarelor termice, și proiectul subsidiar 705 LignoStab, la care partener întreprindere este Carbon Crusher Romania, care a generat noi direcții de cercetare, pentru realizarea unor noi agenți de legare pentru agregate, recuperați din fluxurile laterale ale bioeconomiei, care să-i înlocuiască pe cei tradiționali, care au o amprentă de carbon ridicată.
În cadrul unor proiecte subsidiare realizate în parteneriat cu Chemark Rom Codlea, Agsira Ișalnița, Syswin Solution București, DFR București, FIA Crop Ovidiu au fost realizate o serie de produse integrabile în sisteme de precizie destinate creșterii capacității de fixare a carbonului recalcitrant în solurile agricole. Astfel de sisteme agricole de precizie au impact în provocările societale – cum este de exemplu cea a susținerii fixării carbonului în solurile agricole, Carbon Farming Scheme (CFS), anunțată prin Comunicarea privind ciclurile durabile ale carbonului.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite