Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

INCD pentru Mecatronică și Tehnica Măsurării pe drumul reformării

23 Octombrie 2024



Dr. Mihai Mărgăritescu: „Asimilarea ultimelor tehnologii digitale și atragerea tinerilor sunt prioritățile institutului”

În perioada 5 - 6 septembrie 2024, Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Mecatronică și Tehnica Măsurării (INCDMTM) a organizat, la București, cea de-a patra ediție a conferinței internaționale „ICoRSE, - International Conference on Reliable Systems Engineering″. Evenimentul a reprezentat o bună ocazie de a vorbi despre dinamica domeniului și provocările actuale cu directorul general al Institutului, dr. Mihai Mărgăritescu, persoana care conduce destinele unuia dintre cele mai importante INCD-uri din România, mecatronica fiind recunoscută drept știința care contribuie la dezvoltarea celor mai importante sectoare economice.

INCDMTM are o îndelungată tradiție în organizarea de evenimente internaţionale, ICoRSE continuând conferinţe dedicate domeniului încă din 2009: MECAHITECH şi ICOMECYME. Prin raportare la manifestările tradiţionale anterioare, ce aduce nou ICoRSE? Care este scopul său? În cât timp doriţi să devină un eveniment de referinţă la nivel european şi internaţional?

Dr. Mihai Mărgăritescu: Într-adevăr, ICoRSE continuă tradiția institutului de peste 15 ani în organizarea de evenimente de profil, conferința reprezentând un nou concept modernizat al seriei de manifestări tehnico-științifice organizate de INCDMTM începând cu anul 2009 (Conferința Internațională MECAHITECH, organizată în perioada 2009 – 2016 și International Conference of Mechatronics and Cyber-MixMecatronics – ICOMECYME, organizată în perioada 2017-2020). Conferința își propune să promoveze, pe de o parte, schimburile de idei între specialiști în domeniu, și pe de altă parte, rezultatele CDI. Cu alte cuvinte, obiectivul principal al manifestării este și valorificarea rezultatelor cercetării aplicative prin transfer tehnologic şi inovare, pentru implementarea lor în industrie şi implicit in economie, promovarea rezultatelor cercetării din țara noastră, precum și familiarizarea participanților români cu stadiul de dezvoltare al mecatronicii în alte țări. Evenimentul are potențialul de a deveni o conferință internațională de prestigiu, prin calitatea lucrărilor prezentate și prin publicarea în editura Springer.

Care sunt noutăţile, câştigurile şi concluziile ediţiei din acest an? Reuşiţisămaterializaţi un nou volum Springer pe baza lucrărilor ştiinţifice prezentate la conferinţă?
Și în acest an, ICORSE a reprezentat o veritabilă platformă de interacțiune și schimb de experiență pentru profesori, cercetători și specialiști din întreaga lume, și o oportunitate de diseminare a celor mai recente rezultate inovatoare ale cercetării și celor mai recente dezvoltări și tendințe în domeniul mecatronicii, mecanicii aplicate și a altor domenii inteligente specializate. Invitații speciali și-au împărtășit cunoștințele și expertiza cu participanții la eveniment. Ediția din acest an a reprezentat o oportunitate de dezvoltare de parteneriate și consorții pentru proiecte de cercetare în cadrul programelor europene. De altfel, la sfârșitul lunii septembrie am depus un astfel de proiect în parteneriat cu organizații din Germania, Portugalia și Austria. Ca în fiecare an, lucrările conferinței au fost publicate într-un volum publicat de editura Springer.

Cum arată principalele evoluţii şi tendinţe în domeniul mecatronicii, aşa cum reies din prezentările şi dezbateriile participanţilor la eveniment?Quo vadismecatronica?
Mecatronica este un domeniu complex, interdisciplinar și multidisciplinar, care răspunde necesităților tot mai mari de integrare a domeniilor inginerești. În contextul actual al globalizării, într-o lume guvernată de nevoia de inovație tehnologică, importanța sistemelor mecatronice este evidentă. De fapt, mecatronica este știința care contribuie la dezvoltarea celor mai importante domenii economice, precum industria auto, robotica, ecotehnologiile, aparatura medicală. Prezentările și discuțiile din timpul conferinței au reliefat tendințele și evoluția mecatronicii și au adus în prim-plan importanța domeniului pentru viitor.

Conduceţi singurul INCD din România dedicat mecatronicii şi tehnicii măsurării. Care sunt principale provocări din mandatul dumneavoastră? Dar obiectivele majore pe care v-aţi propus să le împliniţi?

Am preluat institutul la începutul anului 2021 cu mari datorii, de aproape 3,5 mil lei - în special la ANAF și la furnizori. Prin măsuri ferme, dar uneori dureroase, am reușit în această perioadă reducerea lor cu aproximativ 70 %. O altă provocare o constituie dinamica personalului. Pe lângă pensionarea masivă a multor specialiști, fenomen de altfel previzibil, se constată un interes din ce în ce mai scăzut al tinerilor absolvenți pentru cariera de cercetare. O parte dintre cei angajați pe proiecte de cercetare câștigate începând cu anul 2017 au părăsit institutul în principal din cauza salariilor scăzute comparativ cu cele din mediul privat. Este o pierdere atât pentru cercetare, cât și pentru aceștia, deoarece se îndepărtează de o șansă de a profesa la înalt nivel. Mai mult, avem dificultăți în înlocuirea personalului din secția de microproducție, ceea ce ne periclitează contractele cu agenții economici, care în unii ani se apropie de 20% din cifra de afaceri. Este extrem de dificil de găsit strungari, frezori sau rectificatori tineri – se pare că învățământul românesc nu mai furnizează asemenea calificări. În al treilea rând, și poate cea mai importantă provocare, o constituie adaptarea la cerințele noilor tehnologii. Sumele uriașe alocate cercetării de marile economii ale lumii creează diferențe tehnologice de multe ori insurmontabile. Șansa institului nostru este de a asimila și de a utiliza acele tehnologii moderne pentru a aduce noutate și plus valoare produselor proprii, mai ales în domenii de nișă – ce nu sunt disponibile pe piață. În ceea ce privește obiectivele, principalul îl reprezintă câștigarea unor proiecte de cercetare în consorții puternice, naționale sau internaționale, în domenii de vârf ale strategiei naționale. Acest lucru atrage după sine creșterea veniturilor salariaților, stabilizarea personalului și echilibrarea financiară a institutului.



Cum îşi pune amprenta 2024 asupra cercetării româneşti de profil? Caresuntproiectele institutului relevante în acest an?

Anul 2024 a fost pentru INCDMTM un an relativ dificil, întrucât unele contracte de cercetare sau suport s-au încheiat anul trecut, iar competițiile organizate în acest an nu sunt încă finalizate și este puțin probabil să conducă la contractări până la sfârșitul anului. De asemenea, s-a încheiat în luna iunie și proiectul din competiția PFE – dezvoltare instituțională, semestrul 2 rămânând descoperit pe acest plan. Aici trebuie menționat că proiectul recent finalizat 3PFE-PERFORM-MECH a fost unul de succes: a permis deplasarea unor tineri cercetători în stagii de pregătire și la conferințe internaționale în Portugalia, Germania, Spania, Rep. Cehă; de fapt, mobilitațile pentru tineri au constituit din faza de concepție a proiectului un obiectiv important, ce se va urmări și pe viitor. Mai mult, s-au achiziționat active hardware și software moderne, care constituie instrumente puternice în derularea unor cercetări specifice domeniului mecatronicii. O parte din fonduri au fost alocate mentenanței sau reparațiilor echipamentelor existente, ceea ce nu ar fi fost posibil în lipsa acestui proiect. În momentul de față, principalul program de cercetare care ne permite continuarea activității este programul NUCLEU. Așa cum îi indică și numele, acest program asigură într-un anumit grad finanțarea tuturor INCD-urilor pe domeniile specifice de activitate. Întrunirea de la Bistrița din prima jumătate a acestui an a evidențiat diversitatea și complementaritatea programelor NUCLEU din fiecare INCD, ca și utilitatea lor pentru societatea românească. Bioresursele, economia circulară, energia verde, combaterea poluării sunt numai câteva din domeniile de mare interes actual care au fost prezentate prin intermediul proiectelor în curs din diverse institute – menționând numai câteva dintre acestea și fără a mă apropia de domeniul propriu, pentru a nu fi suspectat de părtinire.
În ceea ce privește activitatea de cercetare a institutului, este focalizată în direcția dezvoltării de sisteme mecatronice inteligente pentru transformarea digitală și robotizarea proceselor de fabricație, a celor cu aplicabilitate în domeniul medical folosind inclusiv elemente de inteligență artificială, în domeniul eco-tehnologiilor și eficienței energetice. O componentă esențială a activității INCDMTM a reprezentat-o și în acest an proiectarea (având în numerase cazuri și un puternic caracter de cercetare datorită noutății tematicilor) și realizarea de echipamente mecatronice și dispozitive pentru grupul de firme Dacia-Renault, ceea ce ne-a permis compensarea unor nerealizări pe alte planuri. Sperăm la rezultate favorabile atât la competițiile naționale lansate în acest an, cât și la proiectele depuse în consorții internaționale.

Călăuziţi Institutul şi pe drumul complicat al reformelor, odată cu apariția legii privind integrarea voluntară a organizațiilor de cercetare şi evaluarea acestora. Cum gândiţi şi pregătiţi repoziționarea Institutului, dezvoltarea şi creşterea capacităţii sale de a fi atractiv pentru sistemul CDI, specializările inteligente şi economia naţională?
Consider că în cei aproape patru ani în care m-am aflat în poziția de director al INCDMTM, ca interimar până în iulie anul trecut, iar ulterior ca titular, am acționat permanent în sensul reformării institutului, în sensul creșterii eficienței atât a personalului de cercetare, cât și a celui suport. Eliminarea cheltuielilor care nu sunt strict necesare a făcut parte încă de la început din concepția managerială. Aceste abordări de lungă durată permit o adaptare mai facilă și în raport cu cerințele Legii 25/2023 privind integrarea voluntară a institutelor. În mod evident, ne propunem o clasare cât mai bună în cadrul evaluării asociată cu această lege. În ceea ce privește repoziționarea institutului, îndrăznesc să spun că și în prezent este destul de bine poziționat. Sarcina principală în perioada următoare este de a-i consolida poziția prin asimilarea ultimelor tehnologii digitale, de inteligență artificială și grefarea acestora pe know-how-ul existent din domeniul mecatronicii tradiționale. Succesul depinde însă de atragerea tinerilor talentați către activitatea de cercetare.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite