Rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea: „Programe de studii unice în România și investiții consistente în infrastructură edifică viitorul UVT”
Noi programe de studii, lansate de Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) începând din acest an, reprezintă specializări unice în țară, care oferă șanse și deschideri de carieră cu adevărat speciale. Și pentru că ideile, cercetările și domeniile cunoașterii sunt într-o continuă schimbare și inovare la UVT, în ritm cu tendințele europene, și infrastructura de aici se adaptează pentru a corespunde unui nivel educațional de vârf. Pentru următorii ani, cea mai dinamică universitate din România a început implementarea de investiții majore, cu impact în comunitate, iar arhitectura acestei construcții complexe, gândită pe termen lung, o descoperim în compania rectorului UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea.
Postpandemie UVT a înțeles rapid schimbarea de paradigmă din higher education la nivel mondial și a lansat programe de studii inovative, hibride, în consonanță cu tendințele și nevoile unei noi lumi, orientată spre transformare digitală și cooperare internațională. Domnule rector, cum continuați procesul de adaptare a universității pe care o conduceți la valul digital al revoluției tehnologice?
Suntem într-adevăr actorii unui nou salt tehnologic revoluționar, cel în care societatea întreagă trece la digitalizarea proceselor și legăturilor umane și între oameni și ecosistemul în care se află. Tehnologii precum Internet of Things (IoT), Cloud, Big Data, mecanisme de Inteligență Artificială (AI), Robotic Process Automation (RPA), Blockchain, Sistemele Ciber-Fizice și Additive Manufacturing au creat noi domenii digitale, care provoacă transformări profunde în organizații. Aceste tehnologii nu sunt doar soluții pentru eficiență, ci deschid și noi căi pentru inovație și schimbare organizațională, iar la UVT am inițiat proiecte de adoptare a celor mai noi soluții digitale, care conțin aceste domenii de dezvoltare a lumii digitale.
Întregul domeniu al Inteligenței Artificiale, ca și cel al automatizării proceselor prin RPA (Robotic Process Automation), se află în prima linie a preocupărilor specialiștilor în schimbare organizațională, procesele în care sunt implicate AI și RPA fiind identificate prin creșterea eficienței și optimizarea costurilor. Aceste tehnologii induc transformarea locurilor de muncă, iar companiile și instituțiile se adaptează prin prioritizarea și dezvoltarea de programe de recalificare și formare profesională pentru a susține angajații să se adapteze la noile cerințe.
În acest context, UVT își găsește un loc tot mai specializat, prin noile sale programe de studii, convergente cu ceea ce este nou, digital și hibrid în eco-sistemul economic local și regional din vestul țării. Este tot mai important să recunoaștem oportunitatea de a elibera angajații de sarcini repetitive și de a-i implica în activități mai sofisticate, iar dezvoltarea abilităților digitale tocmai aici produce efecte.
În cele ce urmează voi trece în revistă cele mai importante programe de studii dezvoltate de UVT în ultimii ani și în 2024, o parte dintre ele cu predare exclusiv în limba engleză.
Informatică și matematică, în aplicațiile digitale
La Facultatea de Matematică și Informatică de la Universitatea de Vest din Timișoara, activitățile de cercetare și academice s-au extins în mai multe domenii de vârf, inclusiv Internet of Things (IoT), Tehnologii Cloud, Big Data, Învățare Automată, Inteligență Artificială (AI), Automatizarea Proceselor Robotice (RPA) și Blockchain.
Departamentul de Informatică de la Universitatea de Vest din Timișoara oferă mai multe programe de master. Așa este programul de Inteligență Artificială și Calcul Distribuit (program activ din 2008, predat în limba engleză), programul Big Data - Știința Datelor, Analitică și Tehnologii (activ din 2018, predat în limba engleză), programul Securitate Cibernetică (activ din 2018, predat în limba română), ori un întreg program de licență în Inteligență Artificială (predat în limba engleză), implementat din 2023.
Interesele noastre în domeniile de vârf ale digitalizării s-au extins cu timpul, astfel că am ajuns să facem parte din consorțiul național de infrastructură de comunicare Quantum, dar și din nucleul de experți europeni pentru dezvoltarea cadrului de interoperabilitate al învățământului superior. Nu în ultimul rând, UVT a fost prima universitate românească ce a emis European Student Cards în variantă virtuală, înlocuind clasicele carnete de student cu un card digital, ce oferă beneficii la nivel european studenților timișoreni, iar în prezent avem rolul de universitate care coordonează Ecosistemul Digital al alianței europene UNITA, oferind servicii digitale pentru peste 250.000 studenți și 20.000 de angajați la nivel european.
Așa cum spunea Stephen Hawking: „Inteligența este abilitatea de a te adapta la schimbare”. Iar astăzi, mai mult decât oricând, avem nevoie să fim inteligenți!
Noul program de studii de licență „Științe aplicate în criminalistică”
Noul program de studii de licență, unic in Romania, a fost lansat în acest an, după ce a trecut prin etapa de concepție și dezvoltare, în urma colaborării dintre specialiștii din domeniul Matematică și Științele naturii de la Universitatea de Vest din Timişoara, alături de specialiști din domeniul cercetării criminalistice din cadrul Asociației Criminaliștilor din Romania, INEC (Ministerul Justiției), specialiști din Ministerul de Interne și de la Institutul Național de Cercetare INSEMEX – Petroșani (Ministerul Cercetării).
Primul proces de admitere pentru acest nou program de studii de licență, organizat în cadrul Facultății de Chimie, Biologie, Geografie a UVT, a avut loc în sesiunea de toamnă a admiterii din acest an, când au fost scoase la concurs 25 de locuri finanțate de la bugetul de stat și 25 de locuri cu taxă. Rezultatul procesului de admitere a fost un real succes, toate locurile fiind ocupate cu absolvenți de la licee prestigioase din toate regiunile țării.
Programul de studii de masterat în „Cybersecurity”
O altă direcție de dezvoltare a portofoliului educațional din pachetul studiilor de masterat la UVT este reprezentată de studiile cu predare exclusiv în limba engleză. Printre acestea se află și programul de masterat specializat în „Cybersecurity”, dezvoltat împreună cu unul dintre partenerii strategici ai UVT, compania Eviden, lider mondial în domenii precum digital, cloud, date, calcul avansat și securitate, cu o expertiză profundă în toate industriile, în peste 53 de țări. Programul de studii universitare de masterat „Cybersecurity” este dezvoltat în urma experienței ultimilor ani, când, la Facultatea de Matematică și Informatică, a fost susținut programul anterior, cel de „Securitate cibernetică” (în limba română).
Pregătirea acestui program a durat aproximativ un an și jumătate. Specialiștii din cadrul universității, împreună cu compania Eviden, au identificat trei direcții de interes care au prins viață din acest an: Cloud Security (securitatea infrastructurii asociate cu cloud computing), DevSecOps (securitatea programării în dezvoltare și operațiuni) și Pentest (testarea rezistenței sistemelor în fața atacurilor cibernetice simulate autorizate). Universitatea de Vest din Timișoara a reușit introducerea lor în curricula, iar experții din Eviden au folosit un model rotativ, prin care, odată la 2-3 săptămâni, fiecare expert Eviden predă un curs și susține activitățile de laborator cu masteranzii.
În noul program de Masterat în limba engleză se realizează transferul și integrarea noțiunilor generice de securitate cibernetică, pentru familiarizarea studenților masteranzi cu conceptele fundamentale care definesc securitatea în mediul informațional, precum cele de malware, atacuri cibernetice, exploatare „zero-day”, etc. Ulterior, setul de cunoștințe este completat prin domeniul gestiunii amenințărilor cibernetice asociate celor mai comune zone ale pieței IT, unde securitatea cibernetică are un impact major nu doar din punct de vedere financiar, dar și din punctul de vedere al infrastructurii asociate: în mediul privat, în medii virtualizate/cloud, respectiv în mediul academic.
Program de studiu de un an în drept englez – Diploma in English Law and Legal Skills
Începând cu anul universitar 2024-2025, Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara (UVT) va oferi, în cadrul unui parteneriat cu British Law Center (BLC), un program de studiu de un an în drept englez – Diploma in English Law and Legal Skills.
BLC a fost înființat în 1992 de către Universitatea din Cambridge împreună cu Universitatea din Varșovia, astăzi fiind condus de către Juris Angliae Scientia (JAS), o fundație cu scop educațional al cărei sediu se găsește la Facultatea de Drept a Universității Cambridge. Actualul director academic al programului este profesorul Richard Fentiman (Decanul Facultății de Drept a Universității Cambridge). BLC este organizatorul prestigiosului concurs internațional de pledoarii Central and East European Moot competition („CEEMC”).
Există 19 locații BLC în Europa Centrală și de Est, programul fiind recunoscut în prezent de către angajatorii de top și universitățile din Europa Centrală și de Est ca o formă de pregătire excelentă pentru studenții și tinerii profesioniști ai dreptului interesați de o carieră internațională, în instituții europene, în firme de avocatură de top, în cercetare sau în antreprenoriat. Diploma este menită să oferă o introducere teoretică în dreptul englez și competențe de management juridic, negociere, scriere juridică și advocacy. Materiile vor fi predate de către o echipă de profesori și practicieni experimentați, din Marea Britanie, prin intermediul unor cursuri online și materiale scrise (accesibile de către cursanți pe tot parcursul Diplomei) și seminare față în față. Programul va include o serie de 8 întâlniri interactive, de câte 4 ore, susținute în cadrul Facultății de Drept din Timișoara în perioada noiembrie 2024 – iunie 2025.
Proiecte educaționale suport
Valorificarea cât mai eficientă a resurselor cunoașterii la nivel academic depinde de capacitatea universității de a atrage proiecte educaționale complementare, integrative. Ce puteți evidenția pe această direcție de dezvoltare?
UVT va implementa două proiecte majore în domeniul educației și ocupării, vizând susținerea studenților și elevilor proveniți din familii cu nivel educațional scăzut, proiecte depuse în cadrul apelului Primul student din familie, lansat în cadrul Programului Operațional Educație și Ocupare, cumulând un buget de aproape 16 milioane de lei.
În primul proiect, „Be the first, become your best!”, în care liderul de parteneriat este Universitatea de Vest din Timișoara, iar parteneri de proiect sunt Colegiul Național „Mircea Eliade” din Reșița și Liceul Tehnologic „Clisura Dunării” Moldova Nouă, cu un grup țintă de 181 elevi și 200 studenți. Bugetul total este de 7.948.379,18 lei, din care 6.756.122,30 lei contribuție UE, 1.033.289,30 lei contribuție a Guvernului României și 158.967,58 lei contribuție proprie a UVT.
Pentru al doilea proiect, „Educație pentru Viitorul tău Academic-EVA”, UVT este tot lider de parteneriat, iar partenerii de proiect sunt Colegiul Național Pedagogic Odobleja–Drobeta Turnu Severin și Liceul Teoretic Cujmir , cu un grup țintă de 181 elevi și 200 studenți. Bugetul total este de 7.941.414,27 lei, din care 6.750.202,13 lei contribuție UE, 1.032.383,86 lei contribuție a Guvernului României și 158.828,28 lei contribuție proprie a UVT.
În cele două proiecte se vor implementa măsuri de tip „punte” în vederea facilitării tranziției la studiile universitare pentru elevi, începând cu clasa a XI-a, dar și măsuri de prevenire și combatere a abandonului universitar în rândul studenților proveniți din medii și grupuri dezavantajate. De asemenea, se vor adopta măsuri dedicate accesibilizării instituțiilor de învățământ, inclusiv prin achiziția de echipamente IT și dezvoltarea de instrumente specifice proceselor educaționale care includ studenți cu dizabilități.
Tags: invatamant superior, Universitatea de Vest din Timisoara, Marilen Pirtea, UVT, PNRR, programe studiu, infrastructura universitara, educatie si ocupare
Parerea ta conteaza:
(0/5, 0 voturi)