INCAS TGA, infrastructură strategică pentru valorificarea superioară a tehnologiilor „verzi” în aviație

Având toate aceste echipamente și tehnologii foarte performante, ce tip de beneficiari vizați?
În primul rând tot ce înseamnă industrie aerospațială, atât la nivel național, cât și la nivel internațional, precum și partenerii tradiționali cu care lucrăm, cum ar fi AIRBUS, Agenția Spațială Europeană și entități sau institute care la nivel european activează în domeniul aerospațial. Bineînțeles, pot fi legate colaborări și cu alte domenii, mai ales cele complementare, domeniul auto fiind unul dintre acestea.
Care este impactul pe care acest nou centru din cadrul INCAS şi-l propune?
Ţintim consolidarea poziţiei INCAS de lider regional în domeniul tehnologiilor emergente sectorului aerospaţial, maximizarea cooperării cu agenţii economici din România, creşterea capacităţii de transfer tehnologic, dar şi sporirea vizibilităţii internaţionale a cercetării româneşti în domeniul aerospaţial, un sector relevant pentru ţara noastră, în paralel cu formarea și perfecționarea resurselor umane înalt calificate. Urmărim de asemenea definirea unor fluxuri tehnologice green, pentru că în modul „tradițional” România are şanse limitate să fie alături de marii jucători din domeniul aeronautic. Acum şi în viitor trebuie să dovedeşti că ești capabil să urmezi același drum pe care ei, de altfel, l-au abordat, l-au implementat și îl parcurg în continuare.
Prin tehnologiile integrate, prin capabilitățile superioare și calitatea resurselor umane angrenate în noul centru, ne propunem să creștem la nivel de servicii tehnologice și totodată să aducem mai multă plusvaloare în parteneriatele pe care le avem în acest moment şi în cele viitoare. De altfel, din momentul inaugurării și până acum, TGA Craiova și-a demonstrat deja utilitatea: a deservit anumite proiecte ale INCAS deja existente, preluând relizarea anumitor etape în noul centru, dar, mai mult, pentru viitoarele call-uri, aduce acea diferenţă specifică la nivel de performanţă care contribuie substanţial la câştigarea de noi proiecte, cu grad ridicat de complexitate.
Se întrevăd şi alte perspective frumoase, dat fiind faptul că recent, pe 5 noiembrie, a fost semnat protocolul dintre Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi Ministerul Economiei pentru lansarea unui program de fabricare de drone româneşti. Lansarea unui astfel de program deschide noi oportunități de colaborare între INCAS și alte entități din țară, atât din mediul public cât şi din cel privat, iar TGA Craiova va fi cu siguranţă angrenată în prima linie de participare la reuşita acestui proiect ambiţios al României.
4 modulele tehnologice, dotări state-of-the-art
În cadrul TGA există patru module tehnologice care beneficiază de dotări de ultimă generaţie, concepute într-o arhitectură modulară şi scalabilă, capabile să facă faţă exigenţelor din noile parteneriate strategice din domeniul aerospaţial (Parteneriatul Public Privat aerospaţial JTI Clean Sky 2, capabilităţi tehnologice EASA în cadrul FLPP- Future Launchers Preparatory Program şi colaborări ştiinţifice în IFAR- International Forum for Aviation Research).
Modulul 1 - tehnologiile asociate acestui modul vizează tehnici robotizate pentru procesarea materialelor compozite pe întreg ciclul de monitorizare. Tehnologiile AFP (Automated Fiber Placement) și ATL (Automated Tape Laying) au revoluționat producția în domeniul materialelor compozite pentru structurile aerospațiale, iar TGA va utiliza mix-ul AFP-ATL într-un sistem robotizat inovativ, cu capabilități de prelucrare tip multi-axe articulat.
Modulul 2 - este dedicat achiziționării de sisteme și echipamente pentru materiale metalice cu formă complexă și cuprinde: centrul de prelucrare vertical CNC cu 5 axe simultane, centru de prelucrare tip portal în 7 axe, centru prelucrare prin AM - materiale metalice (tehnologia DMLM Direct Metal Laser Melting) pentru prototipuri de mare gabarit, sistem integrat de nituire robotică.
Modulul 3 - dedicat acoperirilor de suprafață în atmosferă controlată, are în vedere instalații adaptate pentru industria aerospațială: camera de vopsire în atmosfera controlată cu geometrie fixă (volum de 300 m3); camera de vopsire în atmosferă controlată, mobilă, cu geometrie variabilă (volum de 100 m3); sistem de abraziune cu recuperare complete cu volum de 100 m3 și oferă un nivel ridicat de productivitate, costuri de operare scăzute, impact redus asupra mediului și cel mai înalt nivel de siguranță operativă.
Modulul 4 - tehnologiile asociate vizează proiectarea avansată și controlul pentru fabricație „3D”. Achiziția de sisteme software și hardware completează capabilitățile existente de proiectare avansată și permit trecerea de la proiectarea clasică în mediu colaborativ către noul concept 3D asociat cu optimizarea topologică specifică AM.

Tags: Cercetare, INCAS, aeronautica, infrastructura strategica, saptiu, INCAS TGA, tehnologii verzi aviatie, green aviation, fabricatie ecologica
Parerea ta conteaza:

