Descoperă Universul cu România la CERN

Institutul de Fizică Atomică (IFA) a găzduit pe 15 noiembrie ceremonia de inaugurare a centrului educațional și de promovare științifică DUROCERN – Descoperă Universul cu România @ CERN (Organizația Europeană pentru Cercetări Nucleare). Rezultat în urma unui proiect finanțat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) prin Programul CERN-RO și gestionat de IFA, noul centru a fost implementat de un grup de parteneri alcătuit din Institutul de Științe Spațiale (ISS), în calitate de coordonator, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH), Institutul Național de Fizica Materialelor și Universitatea din București - Facultatea de Fizică.
Organizat la etajul 2 al sediului IFA, în emblematicul bloc-turn din centrul orașului Măgurele, DUROCERN oferă o perspectivă în culisele principalelor facilități de cercetare de la CERN și evidențiază principalele contribuții ale echipelor românești la experimentele avansate de la CERN: ALICE, ATLAS, LHCb, ISOLDE, n_TOF, NA62, NA65, NP02, RD50. Astfel, noul centru își propune să crească gradul de conștientizare și cunoaștere în legătură cu cele mai recente evoluții în explorarea Universului, atrăgând un public cât mai larg către domeniul fizicii particulelor elementare, iar misiunea sa este pusă în practică prin intermediul unor exponate de înaltă tehnologie, echipamente funcționale, filme educative, diverse detalii despre acceleratoare și detectoare de particule. De asemenea, DUROCERN oferă acces virtual la laboratoarele și experimentele CERN, la alte expoziții și evenimente organizate în cadrul facilităților CERN.
Deloc întâmplător, inaugurarea DUROCERN a reprezentat momentul de vârf al unei serii de evenimente dedicate aniversării a 70 de ani de existență CERN, cel mai avansat centru de cercetare la nivel mondial în domeniul fizicii nucleare și al particulelor elementare. La ceremonie au participat înalți reprezentanți ai Guvernului României - dr. Tudor Prisecaru, secretar de stat în MCID și dr. Bogdan Cristescu, secretar de stat la Ministerul Educației - și ai CERN: dr. Malika Meddahi – director adjunct pentru Acceleratoare și Tehnologie, Arnaud Marsollier – directorul Departamentului Educație, Comunicare și Promovare și Bianca Moisa, responsabil Rețele de Socializare, cărora li s-au alăturat Ofelia Căpățînă, ofițer de legătura între CERN și România, și Claire Adam-Bourdarios, președinte al Grupului Internațional de Promovare a Fizicii Particulelor (IPPOG). Au fost prezenți, de asemenea, membrii Comitetului Științific Internațional Consultativ care monitorizează îndeaproape proiectele naționale la CERN, plus un număr mare de elevi de liceu și numeroși membri reprezentativi ai entităților academice și de cercetare care constituie ecosistemul științific de pe platforma Măgurele.
Evenimentul a fost deschis cu o serie de prezentări care au oferit un context amplu colaborării dintre România și CERN. Dr. Malika Meddahi a detaliat misiunea științifică a organizației, pilonii care susțin acest demers (cercetarea, tehnologia și inovația, colaborarea, educația și instruirea profesională), dar și planurile ambițioase ale statelor-membre CERN în direcția asumării deciziei de a investi într-un accelerator de particule de peste trei ori mai mare decât cel operat în prezent la granița dintre Elveția și Franța – studiul de fezabilitate dedicat acestui proiect (Future Circular Collider) va fi finalizat la începutul anului 2025. Un segment important al prezentării s-a concentrat și pe latura educației și promovării științifice, în condițiile în care CERN a lansat cu un an în urmă un centru educațional de mare impact – CERN Science Gateway – care a primit deja peste 400.000 de vizitatori.
Contribuția românească la experimentele CERN și perspectivele acestei colaborări au fost cuprinse în prezentările susținute de dr. Florin-Dorian Buzatu – director general IFA, dr. Andrei Micu – cercetător științific gradul I la IFA și coordonator științific al modulului CERN-RO, dr. Călin Alexa – cercetător științific gradul I la Departamentul Fizica Particulelor Elementare al IFIN-HH și reprezentant al României în diverse comitete și structuri CERN, dr. Alexandru Florin Dobrin – director general al ISS. Au fost subliniate cu această ocazie câteva dintre reperele istorice ale cercetării românești din domeniul fizicii, dar și implicarea specialiștilor din România în diverse proiecte CERN, de la programele educaționale și de promovare științifică până la marile experimente, precum ATLAS (A Toroidal LHC ApparatuS) sau ALICE (A Large Ion Collider Experiment – experiment dedicat studiului interacțiunii ionilor grei la energii ultra-relativiste). În practică, România participă în prezent la 11 experimente CERN care implică efortul științific din partea a patru institute naționale de cercetare-dezvoltare și șase universități. Ceremonia de inaugurare a centrului DUROCERN le-a oferit participanților ocazia de a descoperi secțiunile expoziționale pregătite de partenerii proiectului. Turul festiv a debutat cu vizitarea sălii de curs Masterclass, complet echipată pentru a găzdui prezentări și seminare dedicate descoperirii universului particulelor elementare, continuând apoi cu celelalte încăperi care redau complexitatea experimentelor CERN la care participă comunitatea științifică și academică din România. Profitând de conformația circulară a căii de acces spre spațiile expoziționale, partenerii au decorat holul cu imagini spectaculoase ale instalațiilor care alcătuiesc acceleratorul de particule de la CERN și au montat o instalație luminoasă suspendată care reproduce dinamic fluxurile și ciocnirile particulelor studiate de oamenii de știință.
Ca o confirmare a impactului exponatelor reunite în cadrul DUROCERN, cei peste 20 de elevi de liceu din toată țara care au participat la inaugurare s-au oprit la fiecare instalație de pe traseu pentru a cere detalii și explicații din partea specialiștilor români implicați în experimente. De altfel, cei mai mulți dintre elevii prezenți la eveniment au participat în vara acestui an la programul RHSSIP (Romanian High-School Students Internship Programme), organizat la CERN.
Inaugurarea DUROCERN pregătește terenul pentru activarea centrului ca punct de referință în cadrul eforturilor de popularizare a științei și de atragere a unor noi generații către cercetarea științifică. Intenția organizatorilor este ca DUROCERN să devină epicentrul unei platforme educaționale complexe, pornind de la exemplul altor entități asemănătoare, precum CERN Science Gateway, drept urmare în perioada următoare vor fi dezvoltate strategii pentru operaționalizarea acestei facilități expoziționale și integrarea sa în programul activităților educative organizate pe plan local și național.
CERN și România
Cercetătorii români au intrat într-un proces de colaborare activă cu CERN încă de la începutul anilor 1990. Ca urmare a aprobării Consiliului CERN ca România să devină candidat la statutul de membru al organizației, în februarie 2010 a fost semnat un acord în acest sens, votat de Parlament în luna octombrie a aceluiași an. Pe 17 iulie 2016, România a devenit oficial al 22-lea stat-membru al CERN. De la cele 12 state membre fondatoare CERN din 1954, organizația europeană a ajuns în prezent la 24 de state-membre, 2 țări cu statut de membru-asociat în curs de a deveni membre ale organizației și 8 cu statut de membru-asociat. În medie, peste 100 de cercetători români participă anual la experimentele CERN, iar cea mai amplă colaborare se înregistrează pentru experimentul ATLAS, care implică șase instituții din România, cu peste 65 de participanți.

Tags: Cercetare, ISS, IFIN HH, incdfm, IFA, fizica, CERNDUROCERN, CENTRU EDUCATIONAL, PROMOVARE STIINTIFICA
Parerea ta conteaza:

