Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente
Infrastructura DANUBIUS-RI intră în etapa de construcție a componentelor românești: Hub-ul și Supersite-ul Delta Dunării

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice (INCDSB) a lansat ieri etapa de construcție a proiectului DANUBIUS-RO, Centrul Internațional de Studii Avansate pentru Sisteme Fluvii – Mări. Etapa presupune construcția efectivă și echiparea componentelor românești ale infrastructurii DANUBIUS-RI: Hub-ul și Supersite-ul Delta Dunării. Infrastructura este planificată a fi operațională la sfârșitul anului 2026 și va putea găzdui anual 300 de cercetători din toată lumea pentru a oferi soluții în zone științifice de impact.
Evenimentul a fost deschis printr-un mesaj transmis de Roxana Mînzatu, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene: „DANUBIUS-RI este o inițiativă emblematică, ce poziționează România ca lider european în cercetarea ecosistemelor fluviu-mare. Astfel de proiecte sunt exact de ce are nevoie Europa pentru a depăși lipsa de colaborare în știință. Prin intermediul acestui proiect, Delta Dunării, cea mai mare comoară naturală a României, va deveni un HUB științific important pentru Europa, pe teritoriul căreia se vor cerceta probleme de eroziune a coastei maritime, de biodiversitate și ecosisteme și modul cum acestea reacționează în situații extreme.”
130 de milioane de euro vor fi investiți în Delta Dunării, din care 85% este cofinanțare europeană prin Acțiunea 1.2, Prioritatea P1. Susținerea și promovarea unui ecosistem de CDI atractiv și competitiv în România a Programului POCIDIF, lansat de Organismul Intermediar pentru Cercetare din cadrul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, împreună cu Autoritatea de Management pentru Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027, din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.
DANUBIUS-RI unul dintre cele două proiecte majore de cercetare ale României alături de ELI-NP («laserul de la Măgurele»), fiind declarat de Guvernul României încă din 2014 «proiect strategic de importanță națională».
“DANUBIUS-RI este primul proiect ESFRI coordonat de România (n.r. ESFRI = forumul strategic european de infrastructuri de cercetare care susține focalizarea investițiilor în statele membre către infrastructuri de cercetare de relevanță globală și de excelență) și va fi primul ERIC operaționalizat și coordonat de țara noastră (n.r. ERIC = consorțiu pentru infrastructură europeană de cercetare)”, a explicat Mihaela Păun, director general INCDSB, institutul care coordonează proiectul DANUBIUS-RO.
La evenimentul de lansare au avut prezentări și alocuțiuni oameni care au contribuit la dezvoltarea proiectului de-a lungul a aproape 30 de ani: foști miniștri ai Educației și Cercetării, directori ai principalilor parteneri care au inițiat DANUBIUS-RI (INCDSB și GeoEcoMar) reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării, Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, ai Academiei Române, ai autorităților locale, naționale și europene. Toți au subliniat importanța proiectului DANUBIUS-RO și potențialul imens pe care îl aduce acesta țării noastre prin plasarea noastră în fruntea unui domeniu științific vital pentru întreaga lume.
Centrul Internațional de Studii Avansate pentru Sisteme Fluvii – Mări din Delta Dunării va include un HUB la Murighiol, un nod de analiză, un centru de date și un supersite (laborator natural) cu 6 stații de cercetare în teren și 52 de puncte de observație. Infrastructura românească va completa infrastructura internațională din consorțiul DANUBIUS-RI care mai include centre de transfer tehnologic și eLearning, alte 3 noduri și alte 6 supersite-uri.
Despre proiectul DANUBIUS-RO
Prin DANUBIUS-RO se vor dezvolta în localitatea Murighiol, România, componente din infrastructura DANUBIUS-RI (Centrul Internațional pentru Studii Avansate asupra Sistemelor Fluviu-Mare), anume Hub-ul (care va găzdui sediul DANUBIUS-ERIC) , Nodul de analiză și Supersite-ul Delta Dunării.
DANUBIUS-RO, ca parte integrantă a DANUBIUS-RI, contribuie la:

Tags: Cercetare, INCDSB, infrastructuri cercetare, DANUBIUS-RO, supersite Delta Dunarii, DANUBIUS-RI, Hub Delta Dunarii, ecosisteme fluviu-mare
Parerea ta conteaza:

