Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Articole

Lansarea Platformei Naționale pentru Tehnologiile Semiconductorilor: start pentru revitalizarea microelectronicii în România

10 Februarie 2025



Pe 10 februarie 2025, la Hotelul Caro din București, a avut loc evenimentul oficial de lansare a unui proiect de importanță strategică majoră pentru dezvoltarea tehnologică a României, Platforma Națională pentru Tehnologiile Semiconductorilor (PNTS), coordonată de către Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie - IMT Bucureşti.

Platforma Națională pentru Tehnologiile Semiconductorilor (PNTS) reprezintă materializarea unei inițiative de susținere și consolidare a capacității României în domeniul strategic al tehnologiilor semiconductorilor, respectiv al microelectronicii. Acest domeniu - recunoscut la nivel mondial ca motor esențial pentru dezvoltarea tehnologiilor avansate și implementarea cu succes a politicilor industriale ale UE - reprezintă în același timp un element cheie în susținerea proceselor de digitalizare și de tranziție verde. Miron Adrian Dinescu, directorul general IMT București, a subliniat în cuvântul de deschidere faptul că proiectul va contribui la revitalizarea ecosistemului național al tehnologiilor semiconductoare, la dezvoltare economic și la creșterea competitivității economiei românești.



La eveniment au fost prezenți și au avut discursuri reprezentanți ai Comisiei Europene și Guvernului României, ai ministerelor și organismelor guvernamentale implicate în dezvoltarea și buna funcționare a proiectului: Marcel-Ioan Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Tudor Prisecaru și Andrei Alexandru, secretari de stat în Ministerul Educației și Cercetării (MEC), Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Mihnea Costoiu, rectorul Universității Naționale de Știință și Tehnologie București, George Octavian Turtoi, director generall în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și Claudia Ștefănescu, director general OI cercetare, MEC. Andrei Avram, director tehnic în cadrul IMT București, a susținut o prezentare în care a detaliat obiectivele și impactul estimat al PNTS, evidențiind de asemenea relevanța acestuia în contextul inițiativelor și programelor similare desfășurate la nivel european și mondial.

IMT Bucureşti, lider de parteneriat, împreuna cu Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, INCD pentru Fizica Materialelor, INCD pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, INCD pentru Fizica Tehnică, INCD pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare și 21 de IMM-uri inovative selecționate printr-un proces competitiv și transparent, vor implementa proiectul în perioada 27.11.2024 - 26.11.2029.

Obiectivul principal al proiectului PNTS este de a susține implicarea României în domeniul strategic european al Microelectronicii prin revitalizarea ecosistemului național în domeniul tehnologiilor semiconductoare prin dezvoltarea și transferul tehnologic de produse și servicii pentru industrii integratoare cheie.

Ca rezultat al implementării proiectului PNTS, infrastructurile de cercetare și tehnologice distribuite vor putea asigura în mod eficient acoperirea lanțului valoric al semiconductorilor, implementarea proiectelor industrial-academice, oferirea de servicii tehnologice și cunoștințe, desfășurarea de activități de microproducție, precum și derularea de programe educaționale și de formare.

Principale rezultate estimate sunt:
- 3 linii pilot: (1) Microfabricarea dispozitivelor semiconductoare; (2) Microfabricare de tip mask-less aditivă; (3) Procese non-standard de obținere a filmelor subțiri funcționale;
- 40 de sesiuni de educare și formare pe an pentru studenți și specialiști din industrie;
- 20 de prototipuri sau demonstratoare realizate conform specificațiilor companiilor;
- 70 de servicii tehnologice noi oferite mediului industrial;
- 30 de sisteme semiconductoare inovative cu aplicații în automotive, conversie și distribuție de energie, spațiu și securitate.

Valoarea totală a proiectului este de 649.319.158,14 lei iar asistenţa financiară nerambursabilă este de 617.361.467,01 lei, din care suma 305.074.263,67 lei este finanţată din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite