Cercetarea īn 2025 și cāteva īntrebări pentru domnul ministru David

Anul 2024 s-a terminat cu investirea unui nou Guvern, în care nu se mai regăseşte Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID). Din raţiuni de economie bugetară (?) acest minister a fost desfiinţat. Partea de Cercetare a trecut la Ministerul Educaţiei, devenit Ministerul Educaţiei şi Cercetării, partea de Digitalizare a trecut la Ministerul Economiei, devenit Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului, iar Inovarea a dispărut cu totul (vorba aceea, dacă tot suntem pe ultimul loc în European Innovation Score Board, ce rost mai are să investim în Inovare?). A fost numit şi un nou ministru, în persoana prof. univ. dr. psih. Daniel-Ovidiu David. Deocamdată sunt puţine informaţii oficiale sau publice privind viziunea domnului ministru asupra Cercetării. A fost pus în dezbatere publică un proiect de HG privind organizarea şi funcţionarea unei Autorităţi Naţionale pentru Cercetare (ANC- https://edu.ro/cons_pub_01_2025_proiect_HG_organizare_ANC). Au avut loc întâlniri cu directori de INCD-uri şi cu membrii CCCDI (Colegiul Consultativ pentru Cercetare, Dezvoltare şi Inovare) din care a rezultat că una din priorităţi este reducerea fragmentarii sistemului CDI la nivel naţional prin aplicarea Legii 25/2023 (a se vedea şi articolul https://www.edupedu.ro/ministrul-daniel-david-vom-incepe-la-mijlocul-lunii-martie-sau-cel-tarziu-in-mai-evaluarea-tuturor-institutelor-de-cercetare-am-dat-informarea-sa-se-pregateasca-sa-si-adune-datele/).
Povara bugetului
Bugetul de stat de 2025, care include şi bugetul Cercetării, a fost aprobat săptămâna trecută (5 februarie), pe repede înainte, în Parlament (vezi https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/parlamentul-a-adoptat-bugetul-de-stat-pentru-2025-crestere-economica-si-deficitul-din-pib-prevazute-de-guvern-3110559). Acum se aşteaptă promulgarea şi publicarea în Monitorul Oficial pentru a putea vedea cifrele finale. În prezent sunt disponibile doar cifrele din propunerea de buget de pe site-ul Ministerului de Finanţe (https://mfinante.gov.ro/static/10/Mfp/transparenta/proiectbuget2025/Ministerul_Educaţiei_Cercetării.pdf). Din păcate aceste cifre, pentru Cercetare, nu sunt foarte bune. Bugetul este mai mic decât în anul 2024, de doar 2.148 miliarde lei. Reamintim că bugetul aprobat la început de 2024 era de 2.361 miliarde lei, bugetul rectificat a fost de 2.324 miliarde lei, iar cel executat a fost de 2.054 miliarde lei. Per total deci, bugetul pe 2025 este mai mare decât execuţia pe 2024, dar mai mic decât suma iniţială prevăzută pentru anul trecut, ceea ce contrazice afirmaţia ministrului David că bugetul pe 2025 este cu 4,42% mai mare decât cel din 2024 (vezi https://www.edupedu.ro/bugetul-ministerului-educatiei-si-cercetarii-cu-o-alocare-de-58-de-miliarde-lei-pentru-capitolul-invatamant-avizat-in-comisiile-de-profil-din-parlament-programul-masa-sanatoasa/).
Bugetul prevăzut specific pentru proiecte de cercetare este însă la Titlul VII din capitolul bugetar 5300. Aici sumele au fost: la început de 2024-2.174 miliarde lei; după rectificare-1.958 miliarde lei; executat la final de an 2024-1.749 miliarde lei; alocat în 2025-1.779 miliarde lei. Deci o pierdere de circa 400 milioane lei, datorată execuţiei deficitare, le nivelul defunctului MCID, de anul trecut. Mergând mai în adâncime, se poate observa că pentru anul 2025, la alineatul 48 al Titlului VII, dedicat finanţării proiectelor CDI, sunt prevăzuţi doar 1.526 miliarde lei. Deci asta este suma prevăzută pentru finanţarea PN IV (proiecte în derulare, Programe Nucleu, competiţii noi, instalaţii de interes naţional, acţiuni suport, granturi) şi programe sectoriale. La începutul anului 2024 au fost prevăzute 1,858 miliarde lei, dar execuţia MCID a fost un dezastru, doar 1,471 miliarde lei, ceea ce explică alocarea foarte mică din 2025. Cine nu este în stare să consume banii alocaţi în 2024, primeşte mai puţin în 2025.
Merită menţionat că în Programul de Guvernare se prevede creşterea treptată a bugetului Cercetării către 1 % din PIB (pagina 23, vezi şi https://gov.ro/ro/obiective/program-de-guvernare-2024-2028). A mai fost şi o intervenţie publică care solicită un buget de 3 miliarde pe 2025 (vezi https://www.edupedu.ro/cu-cat-va-creste-bugetul-cercetarii-in-2025-pentru-a-se-atinge-tinta-de-1-din-pib-intr-un-orizont-rezonabil-acest-buget-ar-trebui-sa-fie-de-minim-3-000-000-000-lei/). Există de asemenea infomații că şi alte structuri asociative din domeniul Cercetării au trimis domnului ministru solicitări privind menţinerea bugetului Cercetării cel puţin la nivelul anului 2024 (cel iniţial). Din păcate, nu se respectă nici planul de guvernare, şi nu au fost luate în considerare nici solicitările asociaţiilor reprezentative pentru cercetare.
Poate că aici a contat şi faptul că lista de consilieri ai domnului ministru este dominată de profesori universitari (în special de la Cluj ?!). Pe Cercetare există un membru în cabinet, profesorul universitar Radu Silaghi-Dumitrescu de la Universitatea Babeș-Bolyai, şi 3 consilieri onorifici, domnii Ovidiu Andronesi (Harvard), Bogdan Druga (Institutul de Cercetări Biologice Cluj) şi Ştefan Szedlacsek (Institutul de Biologie al Academiei Române). După cum arată bugetul pe 2025, nu ne putem aştepta că dumnealor să aibă o contribuţie semnificativă la propăşirea sistemului CDI din ţară.
Corectitudinea evaluării sistemului CDI
După cum am menţionat mai sus, una din priorităţi este reducerea fragmentarii sistemului CDI prin aplicarea prevederilor Legii 25/2023, care prevede în prima fază evaluarea tuturor organizaţiilor de cercetare şi clasificarea în 3 categorii de performanţă. În vederea evaluării, conform Legii, a fost numită o comisie de 28 de membri (vezi https://www.mcid.gov.ro/sistemul-de-cercetare/evaluarea-performantei-organizatiilor-de-cercetare/). Fără a pune în discuţie sistemul de selecţie, surprinde faptul că mulţi membri ai comisiei au afilieri multiple, ceea ce ridică unele semne de întrebare privind tipul de organizaţii de cercetare pe care îl reprezintă şi locaţia lor permanentă (ţară sau străinătate), ştiut fiind că HG 138/2024 prevede ca 7 membri să fie din străinătate (deci cu afiliere permanentă şi rezidenţa clară în afara ţării), 6 să reprezinte cercetarea din învăţământul superior, 6 să reprezinte cercetarea din institutele Academiei Române sau academii de ramură, 6 să reprezinte reţeaua de INCD-uri, iar 3 să reprezinte alte organizaţii de cercetare, altele decât cele de mai sus. În comisie acum sunt persoane care au afilieri şi în ţară şi în străinătate (nu este clară unde este afilerea şi rezidenţa permanentă), alţii au afilieri şi la universităţi şi la institute ale Academiei Române, sau la universităţi şi INCD-uri, etc. Sunt membri care au chiar şi mai mult de două afilieri. În aceste condiţii, se pune întrebarea cine pe cine reprezintă şi dacă prevederile actului normativ au fost respectate în procesul de selecţie. Iată deci că un proces de evaluare care ar fi trebuit să facă lumină în ceea ce priveşte performanța Cercetării în ţară începe cu destule semne de întrebare privind derularea sa în spirit obiectiv. O altă problemă ar fi că nu s-a afişat lista tuturor cadidaților şi CV-urile acestora, pentru ca aceia interesaţi să poată aprecia cât de obiectivă şi bazată pe merit a fost selecţia celor 28 de membri ai comisiei centrale de evaluare. Dar cu lipsa de transparență a fostului MCID ne obişnuisem, sperăm că domnul ministru David să desecretizeze aceste informaţii, inclusiv componența comisiei de selecţie, după bunele practici ale Ministerului Educaţiei în selecţia membrilor consiliilor consultative precum CNATDCU, CNCS, Consiliul de Etică.
Incertitudini care frământă comunitatea științifică
În concluzie, nu ştim deocamdată mai nimic despre ce se va întâmpla cu Cercetarea în 2025 şi în anii următori. Sunt doar zvonuri, care generează deja tensiuni în sistem pentru că bugetul este mai mic, nu s-a deschis nicio finanţare, nu se ştie din ce fonduri şi când vor fi achitate drepturile salariale pe lunile ianuarie-martie, etc. Îl așteptăm pe domnul ministru să răspundă la câteva întrebări:
1. Cum explică bugetul Cercetării pentru 2025 şi cum a fost el împărţit pe diferite programe, în special Nucleu, PN IV şi PNRR, în condiţiile în care se aude că suma pentru Nucleu va fi semnificativ mai mică decât în 2024?
2. Când deschide finanţarea pe Nucleu, măcar la nivelul de 1/12 din bugetul anului anterior, după cum permite legea?
3. Când se deschid finanţările UEFISCDI şi dacă este de acord cu suplimentarea listei de proiecte finanţate la competiţiile TE, PCE, PED şi PTE, astfel încât rata de succes să crească spre 25-26 %? Ar fi cea mai rapidă metodă de a injecta repede finanţare în întregul sistem CDI, având în vedere că durata pentru finalizarea unor noi competiţii este, statistic vorbind, între 8 şi 16 luni.
4. Cum rezolvă problema afilierilor multiple în cazul comisiei de evaluare după legea 25/2023?
5. Când amendează Legile 25/2023 şi 183/2024, plus HG-urile derivate din aceste legi pentru a înlocui MCID - menţionat explicit în lege, dar care nu mai există -, cu sintagma „autoritatea publică pentru cercetare-dezvoltare” cum se obişnuia în actele normative mai vechi?
Sunt câteva întrebări care necesită răspunsuri rapide pentru a preveni tensionarea şi mai accentuată a sistemului, în special pe componenta de resursă umană, care începe să îşi piardă încrederea în capacitatea Guvernului de a asigura o finanţare sigură şi predictibilă a Cercetării, cu salarii decente, dar şi pentru a preveni haosul în procesul de evaluare şi contestarea rezultatelor acestuia. Ultima întrebare din cele de mai sus este doar de tehnică legislativă, probabil cineva ar trebui să ţină cont că formele de organizare se pot schimba, deci nu are rost menţionarea lor explicită în acte normative precum legile sau HG-urile, dar o autoritate publică pentru cercetare sperăm că va exista întotdeauna, fie ca minister, fie ca agenţie, sau altă formă de organizare.

Tags: Cercetare, inovare, competitii cercetare, program nucleu, finantare cercetare, evaluare cercetare, buget cercetare, ministru Daniel David
Parerea ta conteaza:


