Contribuția INCD Turbomotoare COMOTI la dezvoltarea sectorului UAV īn Romānia

Domeniul aerospațial contemporan aduce în prim-plan utilizarea aeronavelor fără pilot, cunoscute sub numele de drone sau UAV-uri (Unmanned Aerial Vehicles), datorită versatilității și diversității misiunilor pe care le pot îndeplini. Industria UAV joacă un rol strategic în multiple sectoare ale economiei, securității naționale și politicilor de mediu, atât la nivel național, cât și la nivel european. Cu toate acestea, piața globală a UAV-urilor este dominată de Asia, în special de China, fapt care pune presiune pe companiile europene să găsească soluții inovatoare pentru a rămâne competitive. Costurile ridicate de producție, tehnologia mai puțin avansată și lipsa unor strategii de integrare coerente reprezintă principalele provocări cu care se confruntă acest sector în Europa. În acest context, Guvernul României și Consiliul European au recunoscut nevoia stringentă de dezvoltare a unei industrii autohtone de UAV-uri.
Printre cele mai importante instituții de cercetare aerospațială din România se numără COMOTI - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Turbomotoare și INCAS – Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”. Pe data de 9 ianuarie 2025, vicepreședintele Comisiei Europene, Stéphane Séjourné, împreună cu ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan-Gruia Ivan, au efectuat o vizită de lucru la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Turbomotoare COMOTI, precum și la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială (INCAS). Această vizită a reprezentat o ocazie reală de a discuta despre concurența neloială exercitată de China pe piața dronelor, dar și despre un subiect de interes atât pentru România, cât și pentru Comisia Europeană, privind utilizarea din ce în ce mai relevantă a tehnologiilor dronelor atât în aplicațiile civile, cât și în cele militare. Cele două institute COMOTI și INCAS au deja dezvoltate proiecte pentru sisteme de drone, cu aplicații atât în industria civilă, cât și în cea militară.
Pe drumul relansării industriale a României
În urma acestei întâlniri, Ministrul Bogdan Ivan a subliniat că vizita comisarului european, prima într-o capitală europeană de la preluarea mandatului, transmite un mesaj important pentru întreaga industrie românească: „România devine un jucător-cheie în industriile viitorului. […] dronele concepute de cercetătorii români de la institutele INCAS și COMOTI demonstrează aplicabilitatea tehnologiilor aerospațiale atât în sfera industrială civilă, cât și în cea militară. Dezvoltarea industrială a Europei și reducerea dependenței față de alte continente înseamnă utilizarea la maxim a resurselor pe care le avem aici, acasă: oamenii extraordinari, materialele critice și poziția geostrategică extrem de importantă. Cu sprijinul partenerilor naționali și europeni, pregătim relansarea industrială a României”.
La rândul său, vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, Stéphane Séjourné, a declarat că a ales România pentru prima sa vizită într-o capitală europeană, deoarece este una dintre cele mai industrializate ţări din Europa. Potrivit demnitarului european, Comisia Europeană va simplifica cadrul de reglementare în domeniul reindustrializării, pentru eliminarea unor reguli care constrâng investiţiile companiilor.
Rolul COMOTI în evoluția sectorului UAV
Institutul COMOTI este un actor-cheie în cercetarea și dezvoltarea tehnologiilor legate de turbomotoare, motoare industriale cu turbină cu gaze și mașini paletate de mare viteză. Acesta se distinge prin activități integrate de cercetare științifică, proiectare, producție, experimentare, testare și inovare. Datorită angajamentului său față de excelență, COMOTI a reușit să dezvolte produse industriale fiabile, cum ar fi grupuri compresoare de gaze naturale – turbo și electrice, precum și grupuri cogenerative cu turbină cu gaz. De asemenea, institutul joacă un rol important în sectoare precum propulsia navală, calitatea mediului, generarea de energie și, în mod special, domeniul UAV-urilor.
Proiecte de cercetare în domeniu
Pentru a contribui la dezvoltarea industriei UAV din România, COMOTI a înființat în februarie 2023 un departament specializat în cercetarea și dezvoltarea sistemelor de propulsie pentru drone multi-rol. Acest departament a fost implicat în două proiecte de cercetare majore: programul NUCLEU EVOTURBO și proiectul PTE ENFORCING.
Proiectul ENFORCING
Inițiat în 2022 și finalizat în iunie 2024, proiectul PTE ENFORCING („Dezvoltarea unui concept inovativ de UAV hibrid cu aplicații în combaterea încălzirii globale”) a fost realizat în colaborare cu AUTONOMOUS FLIGHT TECHNOLOGY R&D SRL. Acest proiect a condus la dezvoltarea unui UAV tri-rotor cu aripă fixă și sistem VTOL (Vertical Take-Off and Landing) - Figura 1.
Aeronava a fost echipată cu un sistem acustic format din patru microfoane, controlat de un software bazat pe inteligență artificială. Această tehnologie inovatoare permite detectarea automată a motofierăstraielor cu motor termic, facilitând depistarea în timp util a posibilelor activități de defrișare ilegală.
Programul NUCLEU EVOTURBO
Derulat în perioada 2023-2026, programul NUCLEU EVOTURBO urmărește dezvoltarea unor motorizări hibride avansate pentru UAV-uri multi-rol. Conceptul de bază al acestui proiect constă în cuplarea unui motor termic (cu piston sau microturbină cu gaz) cu un generator electric, având scopul de a alimenta platformele UAV-urilor.

Tags: Cercetare, COMOTI, turbomotoare, drone, UAV, spatiu, cercetare aerospatiala, Bogdan Ivan, Stephane Sejourne, relansare industriala, drone COMOTI
Parerea ta conteaza:

