Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

Cercetare academică vs. Business?

18 Februarie 2025



Pe 11 februariea fost ziua internațională a fetelor și femeilor cu activități în domeniul științei. De ce sunt importante femeile în business și cercetare, și, în general, în posturi de conducere?

Într-o lume plină de arhetipuri în care femeia e casnică, mamă ori întreținută, o femeie cu carieră, care mai lucrează și în cercetare e un scenariu din ce în ce mai rar.

Când rețeta succesului pare să fie OnlyFans cu niște giveaway-uri pe Instagram, ne întrebăm de ce femeile nu visează să aibă doctorat și cariere în domenii înalte.



Fac business de mai bine de șase ani, întâi ca side-business, apoi în ultimiipatruani asumat 100%. Finanțez cercetarea de la doctorat din bugetul de conferințe și proiecte de cercetare în care sunt implicatăla Academia de Studii Economice, însă vă spun cinstit scorurile financiare care se învârt sunt prohibitive pentru nivelurile de trai dintr-o țară în dezvoltare.

Conferințele academice pornesc de la câteva sute de euro și ajung spre mia de euro ori chiar mai mult, în funcție de prestigiu, iar publicarea în jurnalele academice pornesc de la câteva sute de euro până lapatru, cinci miide euro, poate chiar mai mult, în quartilele Q1–Q4.

Nu știam în ce m-am băgat când am dat la doctorat. Am investit câteva mii de euro până acum, fără să cuantific muncamea. Practic, ca doctorand, ești debutant în cercetare. Rigorile și exigențele academice sunt greu de satisfăcut și intri într-o competiție cu somitățile academice care și-au dedicat întreaga carieră făcând doar cercetare.

Am dezvoltat probleme de sănătate din cauza stresului din business și academice, am pierdut zile corectând și dedicându-mă învățatului, am citit sute de cărți și articole științifice și, în prag de depunere a tezei de doctorat, mă întreb dacă a meritat osteneala.

Financiar? Nici gând!Sufletește?Poate.

Fac business și cercetare și constat că între cele două lumi e o mare prăpastie. Cercetăm și de multe ori subiectele nu au aplicabilitate în business și facem business după ureche, fără măcar o minimă formă de cercetare empirică. Academia suferă uneori de sindromul superiorității, al unor profesori rupți de realitatea economică, iar business-ul suferă de oameni cu viziune pe termen lung sau măcar mediu. De multe ori inovația în business e o raritate, departamentele de Research & Development sunt mai rare ca lebedele negre, majoritatea business-urilor sunt mimetice, oportuniste și dezinteresate de o cercetare care ar necesita finanțare.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite