Maguay are azi toate capabilitățile necesare abordării oricărui proiect complex de digitalizare din România

Maguay, cea mai longevivă companie românească din domeniul IT&C, a intrat în al 33-lea an de existență, ca producător de sisteme de calcul sub brand propriu, integrator de proiecte de referinţă și dezvoltator de aplicații software proprii. Și în 2025, „veteranul” Maguayîşi propune să performeze și să își valorificecapabilitățile în slujba unor proiecte de digitalizare transformaţionale pentru mediul de business, economia şi societatea românească. Corvin Pughin subliniază faptul că firma pe care o conduce alături de fratele său a ajuns la maturitatea tehnică şi managerială necesară care îi permite să abordeze cu succes orice tip de proiect, indiferent de complexitatea acestuia sau provocările pe care le ridică. Descoperim în interviul prezent argumentele care susţin această afirmaţie și modalităţile prin care unul dintre puținii producători autohtoni de hardware își propune să crească în continuare, susţinând deopotrivă procesul de dezvoltare digitală a României.
Cum a fost anul recent încheiat pentru Maguay şi pentru industria IT din țara noastră?
2024 a fost un an bun pentru Maguay, cu o creștere de aproximativ 15% față de anul anterior, în contextul în care 2023 fusese cel mai bun an al companiei, de la înființare. Traversăm o perioadă favorabilă, compania a ajuns la o maturitate din punctul de vedere al capabilităților tehnice, al înțelegerii pieței, al parteneriatelor și este capabilă să abordeze orice tip de proiect din zona de IT, indiferent de gradul său de complexitate. Revenind la întrebare, creșterile au venit pentru Maguay pe toate direcțiile sale de dezvoltare: constructor de sisteme de calcul, integrator de sisteme informatice complexe, dezvoltator software. Zona principală pe care am crescut este cea de integrator de sisteme informatice, unde am concentrat toate capabilitățile noastre – de la ceea ce înseamnă infrastructură hardware și software și până la dezvoltarea de aplicații software.
La nivelul pieței locale de IT – sectorul public, au fost proiecte numeroase, începând cu cele educaționale și terminând cu proiecte mari de tipul cloud-ului național dedicat, sursa de finanțare majoritară fiind PNRR. În ultima perioadă există pentru 2025-2026 o mică îngrijorare cu ce se va întâmpla cu finanțarea venită din PNRR, dar până la proba contrarie rămânem optimiști. În ce priveşte măsurile care au dus la anularea multor facilități pentru IT şi la creșterea neanunţată de taxe, acestea reprezintă o amprentă negativă care se va reflecta în mod evident în costuri şi în profitabilitatea sau lipsa de profitabilitate a companiilor.
Dacă analizăm evoluția cadrului legislativ, în privinţa achizițiilor publice observăm că au fost aduse în mod real îmbunătățiri. Avem o transparență în mod evident crescută, prin utilizarea de mecanisme de tip consultare publică, etapă prin care trec majoritatea proiectelor importante, etapă în care fiecare entitate interesată poate să participle în mod proactiv, să își expună punctul de vedere, să propună soluții alternative care pot fi (și au fost destule cazuri) luate în considerare. De asemenea, în ultimii ani, funcționează foarte bine și filtrele instituțiilor publice de la noi. În concluzie, industria IT se mișcă în sectorul public într-un cadru îmbunătățit în mod evident.
2024 a fost un an de vârf. Care sunt așteptările pentru 2025, într-un context global în care lumea se schimbă accelerat și multe repere se redefinesc?
Este clar că lumea se schimbă. Vedem cu toții şi simțim ce se întâmplă în jurul nostru. Efectele nu sunt încă prezente chiar în mod evident, dar nu vor întârzia să apară în şi dincolo de graniţele IT-ului. Zona de IT, evident, este influențată de tehnologiile care apar, tehnologiile care sunt promovate foarte mult în această perioadă, pornind de la mult-discutatul cloud şi până la inteligenţa artificială, care vedem că este prezentă pe toate paginile, în toate discuțiile fiind un laitmotiv al IT-ului. Nu este primul în istorie, dar de data asta impactul va fi foarte mare.
În ce priveşte sfera tehnologiei, Maguay va rămâne fidel principiilor sale, credința lucrului bine făcut fiind permanent pe primul loc în tot ce întreprindem. Continuăm să adoptăm întotdeauna cea mai nouă tehnologie - deci, da, suntem prezenți și în zona de Artificial Intelligence (AI) -, căutăm să oferim soluții optimizate, flexibile, performante, robuste, dar în același timp la un cost optimizat, dacă ne gândim la întreaga perioadă de folosire și de sustenabilitate a fiecărui proiect. Perspectiva noastră nu constă în a schimba ceea ce merge bine, ci în a menţine nivelul şi în a-l îmbunătăți continuu. De altfel, chiar parcursul Maguay pe piața din România, inceput în 1992, este în sine un model de reziliență.
Am traversat perioadele cele mai bune, din punct de vedere economic, dar și pe cele mai grele. Am traversat o criză economică, am trecut prin pandemie, ne-am confruntat cu o perioadă de „carantină”, din cauza unei situații juridice pe care am depăşit-o de asemenea cu bine. Am învățat din fiecare victorie, dar mai ales din fiecare înfrângere și, mergând mai departe, am încercat să facem bine în jurul nostru, prin proiectele dezvoltate. Conştientizăm că nu putem schimba totul în jur, dar vrem să ne punem o amprentă pozitivă şi să contribuim la binele comun, la consolidarea unei culturi a lucrurilor bine făcute.
În această sagă a devenirii noastre am avut şi avantajul de a creşte ca o companie de familie, în care membrii săi împărtăşesc valori şi idealuri comune, astfel că strategia de dezvoltare a fost adoptată rapid de toți. Majoritatea oamenilor din nucleul de bază au crescut în cadrul companiei, au pornit de la primul lor job în Maguay și au ajuns în zona de leadership. Împărtăşirea acelorași valori ne-a făcut mai puternici, de aici provine reziliența Maguay şi adaptabilitatea crescută la situațiile diverse care apar în calea noastră.
Dar pe termen mai lung? Cum vă propuneţi să susţineţi procesul de transformare digitală a României?
Pe termen lung vom continua să facem fiecare lucru cât mai bine cu putință. Să contribuim din plin la evoluţia pieței locale prin aducerea noilor tehnologii la un cost optimizat. În ce priveşte implicarea noastră directă, cred că cel mai bun exemplu de proiect relevant pentru procesul de digitalizare din România este Portalul Digital Unic al României – PDURo.
PDURo este o platforma dezvoltată pentru digitalizarea procedurilor administrației publice, reprezentând implementarea Regulamentului privind Guvernarea Digitală (SDG) și a principiilor OOTS (Once-Only Technical System). Aceasta include un portal public cu proceduri detaliate, interfață pentru cetățeni, companii și instituții, module de administrare pentru ADR, rapoarte și interoperabilitate cu alte sisteme publice locale și centrale. Platforma permite depunerea electronică a cererilor și obținerea documentelor digitale pentru proceduri gestionate de DEPABD, IGI, CNRED, CNPP, ANAF, ANPIS, ANOFM, Ministerul Muncii, DRPCIV, CNAIR și alte instituții. Printre serviciile digitalizate se numără eliberarea certificatelor de naștere, solicitarea dovezii de reședință, recunoașterea diplomelor, cererile pentru pensie și prestații sociale, înmatricularea vehiculelor, notificarea activităților economice și depunerea declarațiilor fiscale. PDURo îmbunătățește accesibilitatea și eficiența serviciilor publice, reducând birocrația și facilitând schimbul automatizat de date între instituții. Sistemul respectă standardele europene de interoperabilitate și securitate și contribuie la modernizarea administrației publice prin digitalizarea proceselor esențiale.
Din perspectiva Maguay, care sunt cele mai importante proiecte din administraţia publică în derulare şi cele care ar trebui lansate în acest an? La care dintre ele veţi participa, cu şanse crescute de a fi parte din ele?
Un proiect foarte important este cel de la CNAIR, eTollRO, privind rovinieta electronică, unde noi am depus o ofertă împreună cu partenerul nostru tradițional din ultima perioadă, Vodafone, aflat în evaluare. Mai sunt proiectele educaționale care trebuie să se desfășoare la nivel național și la nivel local, digitalizarea mediului școlar fiind extrem de importantă - chiar și simpla folosire a tablelor interactive este un pas semnificativ pentru a avea un proces de educare cu mult mai eficient. De asemenea, proiectele din domeniul sănătății, digitalizarea activității spitalelor este de asemenea foarte importantă!
Desigur, continuitatea finanțării din PNRR este obligatorie pentru buna implementare a acestor proiecte.
În ce privește proiectele din administrația publică pe care Maguay le are în implementare, de o importanţă majoră este PDU.Ro, pentru ADR, deja enunţat. De mentionat și proiectul de la RAR, prin care digitalizăm fluxurile de lucru din cadrul acestei instituții, de la programarea unei inspecții și până la emiterea cărții de identitate. Împreună cu partenerul nostru Vodafone Romania, implementăm de asemenea și proiectele de la ANPIS (Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială) - administrarea dosarelor de beneficii sociale, indemnizații, subvenții și ajutoare financiare, și de la Garda Națională de Mediu - în care noi construim aplicația pentru gestionarea activităților de control, incluzând module pentru control planificat și neplanificat, tematici de control, registrul obiectivelor controlate, planificare anuală și evidența resurselor administrative. Toate aceste proiecte sunt bazate pe platforma Asigno - dezvoltată în cadrul grupului Maguay.
Industria IT din România avea aşteptări mari legate de PNRR, mai ales că alocarea pentru componentele de digitalizare este de aproximativ 6 miliarde de euro. Cum v-ați conectat la proiectele specifice acestui program?
Ne-am conectat abordând fiecare proiect nou apărut, participând de la etapa de consultare de piață și până la etapa de ofertare. Am participat atât în proiectele de livrări de echipamente în zona educațională, cât și în proiecte care au presupus dezvoltare de aplicații, având ca punct de plecare soluțiile care îmbină tehnologii de la vendori consacrați cu aplicaţii dezvoltate în cadrul grupului nostru, țintind optimizarea atât din punctul de vedere al performanței, cât și al costurilor.
Modalitatea prin care am abordat proiectele complexe a fost reprezentată de parteneriate, iar unul dintre partenerii noștri cei mai importanţi a fost și este Vodafone. Este una dintre filozofiile noastre, pe care am aplicat-o și aici: parteneriate pe termen lung, atât cu vendorii și cu producătorii de tehnologie, cât și cu principalii actori ai pieței.
Abordați digitalizarea sectorului public și a celui privat dintr-o perspectivă integrată. Ce rol joacă integrarea în modul de adresare a clienţilor? Cu ce tip de soluţii şi tehnologii încercaţi să aveţi o cotă cât mai mare de piaţă?
Digitalizarea are până la urmă ca scop construirea unor sisteme informatice, private ori publice, ușor de folosit, care să consume cât mai puțin timp utilizatorilor și să aducă cât mai multe informații într-un mod sigur și stabil. Dar fără interoperabilitatea dintre sisteme, în general, nu se poate face digitalizare. De aici pleacă zona de integrare. Pe de o parte de la rolul integratorului, care trebuie să cunoască sistemele, să aibă capabilitatea și cunoștințele necesare să facă aceste transferuri, să operaţionalizeze aceste schimburi de date. Și pe de altă parte este esențială înțelegerea punctului de vedere al beneficiarului, care trebuie să reușească să își prezinte foarte coerent și clar solicitările, pentru a nu ajunge aproape de finalul proiectului să constatăm că mai are nevoie şi de alte date, nespecificate de la bun început. În calitate de integrator trebuie să folosești, să stăpânești foarte bine multe tehnologii, să ai capacitatea să le pui la lucru în comun și orice proiect nu va fi de succes dacă nu este integrat în contextul economic și social al respectivei instituții.
V-aţi impus pe piaţă prin faptul că livraţi mereu cea mai nouă tehnologie, cel mai repede, iar produsele și soluțiile din portofoliul Maguaysunt configurabile indiferent de mărimea beneficiarului, în funcţie de nevoile sale. Pe de altă parte provocărilor actuale le răspundeţi eficient folosind forța parteneriatelor încheiate cu generatorii de tehnologie…
Într-adevăr, succesul Maguay depindede forța parteneriatelor, de regulă de lungă durată. Dacă ne referim lapartenerii de tehnologie, aceștia ar fi: Intel, HPE, Fortinet, NVidia, Oracle, Microsoft, VMware, Veeam, ale căror tehnologii se regăsesc cam în toate proiectele noastre.

Tags: integratori, Data Center, Proiecte IT, ITC, Maguay, digitalizare, HPC, AI, edge computing, sisteme calcul, dezvoltator software
Parerea ta conteaza:

