Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Obiectivele președintelui Autorității Naționale pentru Cercetare, Andrei Alexandru

19 Martie 2025



Prin decizia prim-ministrului nr. 94/07.03.2025, Andrei Alexandru a fost numit președinte al Autorității Naționale pentru Cercetare, cu rang de secretar de stat, în Ministerul Educației și Cercetării. Andrei Alexandru, membru în organizația PSD Vaslui, a fost propus de ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, să preia președinția noii Autorități Naționale pentru Cercetare (ANC), principala autoritate în domeniu, ce va funcționa sub umbrela Ministerului Educației și Cercetării (MEC).

Anterior acestei poziții a ocupat din 2022 funcția de secretar de stat la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării sub conducerea miniștrilor Sebastian Burduja, Marcel Boloș și Bogdan Ivan. „Alături de acești miniștri am reușit să rescriem aproape în integralitate legislația aferentă cercetării, inovării și dezvoltării tehnologice în acord cu bunele practici internaționale, să atingem jaloanele din PNRR, să generăm un cadru normativ nou și modern privind guvernanța specializării inteligente sau să deblocăm câteva miliarde de lei aferente PNRR și programelor de coeziune.”, a declarat Andrei Alexandru pe 7 martie, cu ocazia numirii în funcție.


Noul președinte al Autorității Naționale pentru Cercetare a mulțumit pentru întreaga colaborare din ultimii 3 ani conducerii Academiei Române, Consiliului Național al Rectorilor și Consiliului Institutelor Naționale de Cercetare Dezvoltare și le-a promis că va face tot ce ține de el ca în noul mandat să nu îi dezamăgească pe cei care l-au susținut! „Voi încerca în acest mandat, lung sau scurt, să mă pun în slujba mediului academic”, a spus Andrei Alexandru.

Obiectivele președintelui Andrei Alexandru
Secretarul de stat a detaliat pentru revista Market Watch obiectivele pe care și-a propus să le îndeplinească pe parcursul mandatului său:
– Finalizarea reformei legislative începută odată cu aprobarea Legii 183/2024 care reglementează statutul personalului de cercetare, dezvoltare și inovare în acord cu bunele practici internaționale și a Legii 25/2023 care urmărește reducerea gradului de fragmentare a sistemului public de cercetare și finanțarea organizațiilor de cercetare în baza principiului meritocrației.
– Îndeplinirea tuturor recomandărilor Comisiei Europene prin mecanismul de suport Policy Support Facility; MCID deja a implementat cea mai mare parte dintre acestea.
– Finalizarea implementării cu succes a PNRR C9; în 2024 MCID a îndeplinit toate jaloanele aferente fără întârziere și a avut o execuție de 91%.
– Susținerea parteneriatelor public-privat pentru transferul în economia reală a rezultatelor cercetării.
– Dezvoltarea unei platforme naționale de inovare și transformarea României într-un hub Național de Inovare.
– Lansarea unor competiții de proiecte de cercetare asociate principalelor provocări societale descrise în Agenda Strategică de Cercetare a României pe care am aprobat-o prin HG 933/2022.
– Consolidarea rolului Academiei Române drept cel mai important for științific al României. Academia Română ar putea conduce programe de cercetare fundamentală în sistem competitiv, finanțate din fonduri publice.
– Finanțarea unor domenii strategice de cercetare precum inteligența artificială, tehnologiile cuantice, genomica, sistemele autonome, securitatea cibernetică, tratamentul cancerului cu ajutorul laserilor, fizica laserelor, plasmei și radiației, medicina cardiovasculară. România este singurul stat din Europa de Est pentru care am reușit în 2024 adoptatarea unei strategii în domeniul tehnologiilor cuantice (HG 1028/2024), avem centre de cercetare in genomică, dar și unii dintre cei mai buni specialiști din lume în medicina cardiovasculară.
– Actualizarea metodologiei de descoperire antreprenorială întrucât cercetarea trebuie conectată cu nevoile mediului economic.
– Derularea corespunzătoare a programelor de coeziune cu bugete de miliarde de lei (POCIDIF, POR, POS) la a căror deblocare am contribuit din calitatea de Președinte al Comitetului de Coordonare pentru SpecializareInteligentă.

Cine este Andrei Alexandru?
Detaliile activității sale academice și administrative pot fi consultate pe pagina ministerului https://www.mcid.gov.ro/minister/echipa-de-conducere/, unde este postat CV-ul domniei sale https://www.mcid.gov.ro/wp-content/uploads/2025/02/20250228_CV-Andrei-Alexandru-14.02.2025.pdf și un sumar al realizărilor avute în coordonare https://www.mcid.gov.ro/wpcontent/uploads/2025/02/20250228_sumar-realizari-Andrei-Alexandru.pdf.
Reținem faptul că Andrei Alexandru este cercetător științific senior II (senior scientific researcher) în cadrul Academiei Române, Institutul de Informatică Teoretică, și cadru didactic universitar asociat (conferențiar universitar doctor) la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, fiind titularul a două cursuri: „Logică matematică și teoria mulțimilor" și „Algebra II (structuri algebrice)".
Începând cu data de 21.01.2022 este membru al Guvernului României în funcția secretar de stat responsabil cu coordonarea activității de cercetare-dezvoltare și inovare din România. Este absolvent cu diplomă de licență de merit și media generală 10.00 (şef de promoție) al Facultății de Matematică a Universității „Al. I. Cuza” din Iași, promoția 2008, având un doctorat în informatică obținut la Academia Română sub coordonarea dr. Gabriel Ciobanu - membru al Academia Europaea, care a fost publicat la prestigioasa editură Springer.

Remarcăm și faptul că președintele ANC vine din mediul academic, are la 39 de ani o bogată activitate științifică și o suită de rezultate și performanțe academice:
➥ Premiul „Grigore Moisil” al Academiei Române
➥ 2 monografii de autor publicate la Springer-Nature
➥ 1 volum editat la Theoretical Computer Science - Elsevier
➥ 14 articole ISI indexate WoS JCR Q1 (cea mai bună clasificare Web of Science - Journal Citation Reports din ultimii 5 ani)
➥ 6 articole ISI indexate WoS JCR Q2 (cea mai bună clasificare Web of Science - Journal Citation Reports din uultimii 5 ani)
➥ 7 articole ISI indexate WoS JCR Q3/Q4
➥ 12 lucrări (articole sau extended abstracts) indexate WoS ESCI sau WoS ISI Proceedings.
➥ Editor la multiple jurnale indexate Web of Science.
Dintre mai importante realizări în administrație, Andrei Alexandru enumeră:
➥ Deblocarea rambursărilor de către Comisia Europeană pentru programele de coeziune: Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare, cele 8 Programe Regionale gestionate de Agențiile pentru Dezvoltare Regională și Programul Sănătate, in calitate de negociator cu Comisia Europeană și președinte al Comitetului de Coordonare pentru Specializare Inteligentă - circa 8,5 miliarde lei.
➥ Obținerea avizului formal favorabil din partea Comitetului de Politici Digitale privind aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
➥ Rescrierea legislației românești aferente cercetării, dezvoltării tehnologice și inovării, veche de peste 20 de ani, în acord curecomandările Comisiei Europene (peste 30 de acte normative dintre care 2proiecte de lege majore - Legea 183/2024 și Legea 25/2023).
➥ Îndeplinirea tuturor jaloanelor și țintelor din PNRR C9 fără întârziere.
➥ Lansarea tuturor investițiilor aferente componentei 9 a PNRR administrată de MCID și încheierea de contracte de circa 1 miliard de lei.
➥ Implementarea Planului Național de Cercetare Dezvoltare și Inovare a cărui elaborare a coordonat-o.
➥ Colaborarea la elaborarea Programului Național pentru Transformarea Digitală a Autorităților Publice Locale.
➥ Colaborarea la elaborarea Legii nr. 58/2023 privind securitatea şi apărarea cibernetică a României.
➥ Adoptarea tehnologiilor cuantice în România, un proiect major de securitate națională, unic în Europa de Est.

În calitate de secretar de stat în cadrul MEC trecem în revistă principalele acțiuni pe care le-a coordonat:
➥ A coordonat elaborarea Strategiei Naționale de Cercetare, Inovare și Specializare Inteligentă - SNCISI 2022 - 2027 - HG 933/2022;
➥ A coordonat elaborarea Planului Național de Cercetare, Dezvoltare și Inovare numărul IV - PNCDI 2022 - 2027, care cumulează instrumentele de finanțare competitivă a cercetării - HG 1188/2022 si HG 1248/2023;
➥ A coordonat elaborarea „Strategiei Naționale în domeniul tehnologiilor cuantice" - HG 1028/2024;
➥ A coordonat îndeplinirea condiției favorizante „Buna guvernanță a strategiei naționale sau regionale de specializare inteligentă", validată de Comisia Europeană prin actul COM C (2024) 5527 din 25 iulie 2024, condiție de care a depins finanțarea programelor de coeziune POCIDIF, POR și POS (peste 1,7 miliarde euro) și am prezidat Comitetul de Coordonare pentru Specializare Inteligentă;
➥ A coordonat elaborarea schemelor de ajutor de stat și de minimis din PNCDI și a pachetelor de informații pentru competiții precum: Proiecte de Cercetare Exploratorie; Proiecte de Cercetare pentru Stimularea Tinerelor Echipe Independente; Proiecte de mobilitatea; Acces la Literatura Științifică; Proiecte Experimental Demonstrative; Proiecte de Transfer la Operatorul Economic; Centre de Excelență și diverse competiții de proiecte de colaborare internațională;
➥ A coordonat definirea și implementarea programului Gala Cercetării Românești - HG 526/2023 si OMCID 21382/2023;
➥ A coordonat implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență - Componenta 9, prin elaborarea schemelor de ajutor de stat, a ghidurilor solicitantului și derularea competițiilor pentru investițiile 5, 6, 7 , 8, 9 și 10 din C9 a PNRR (buget cumulat de aproximativ 200.000.000 euro);
➥ A coordonat elaborarea Legii 25/2023 și a actelor normative subsecvente acestei legi ce au drept scop evaluarea obiectivă a organizaţiilor de cercetare și încurajarea colaborării între acestea în vederea reducerii fragmentării sistemului românescde cercetare și stimularea financiară a celor mai perfomante organizații de cercetare;
➥ A coordonat elaborarea Ordonanţei de Urgență a Guvernului 43/2023 ce are drept scop înființarea și operaționalizarea Comitetului Interministerial pentru Știință, Tehnologie și Inovare având ca principală atribuție definirea priorităților naționale în domeniul cercetării, inovării și transferului tehnologic;
➥ A coordonat elaborarea Legii 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare și inovare și a actelor normative subsecvente HG 1568/2024 și HG 1569/2024 care reglementează parcursul profesional în cariera de cercetător în acord cu recomandările Comisiei Europene.
➥ A fost responsabil pentru relatia Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării cu Academia Română, cu Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, și cu Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură, România obținând avizul formal favorabil din partea Comitetului de Politici Digitale privind aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Îi urăm succes domnului Andrei Alexandru în noua funcție și îi dorim să conducă Autoritatea Națională pentru Cercetare cu responsabilitate, echilibru și dedicare, reprezentând interesele comunității științifice la cel mai înalt nivel!



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite