Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Femeile din știință: povestea cercetătoarelor ICECHIM care modelează viitorul

19 Martie 2025



Luna martie este momentul perfect pentru a celebra femeile care, prin pasiunea, inteligența și determinarea lor, contribuie la progresul societății. Într-o lume în continuă schimbare, cercetarea științifică joacă un rol esențial în dezvoltarea unor soluții inovatoare pentru provocările actuale, iar femeile din acest domeniu aduc o perspectivă valoroasă și o contribuție semnificativă.

În cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie – ICECHIM București, excelența în cercetare este un obiectiv constant, iar femeile din echipa noastră sunt parte integrantă a acestui demers. Ele își dedică energia descoperirii de noi materiale, dezvoltării tehnologiilor sustenabile și identificării unor soluții inovatoare pentru industrii esențiale. Prin munca lor, aduc un impact real în domenii care vor îmbunătăți diferite aspecte ale vieții noastre.
În acest articol ne propunem să aducem în prim-plan poveștile a șase cercetătoare de la ICECHIM, pentru a înțelege mai bine ce le motivează, care au fost provocările întâmpinate pe parcursul carierei și cum își văd ele rolul în evoluția științei. De asemenea, dorim să descoperim cum contribuie activitatea lor la misiunea institutului și la progresul cercetării din România.
Ce le-a inspirat să aleagă o carieră în știință? Cum au depășit obstacolele și cum își găsesc motivația zilnică? Și, mai ales, ce sfaturi au pentru tinerele pasionate de cercetare? Prin aceste întrebări, dorim nu doar să evidențiem realizările acestor femei extraordinare, ci și să inspirăm generațiile viitoare de cercetătoare, demonstrând că pasiunea și perseverența pot deschide calea spre inovație și succes.

Dr. chim. Diana Constantinescu-Aruxandei, cercetător științific gradul I, vice-lider Echipa 4 – Bioproduse, director/responsabil de proiect a 5 proiecte naționale și 3 internaționale
„Absolventă a Facultății de Chimie, Universitatea București, am urmat stagiul doctoral în cadrul Universității Ruhr Bochum, în cadrul unui proiect Marie Curie și un stagiu postdoctoral de 4 ani în biologie structurală la Universitatea St. Andrews. Pasiunea pentru cercetare a apărut prin șansa de a ajunge în Germania, unde am văzut ce înseamnă să faci cercetare la nivel înalt, fără grija constantă a finanțării, dar a contat și faptul că toată viața mi-a plăcut să studiez.
La ICECHIM mi-am propus să integrez specializările mele în specificul echipei, implementând tehnici și direcții decercetare neabordate anterior, pentruobținerea de bioproduse inovative în cadrul proceselor specifice bioeconomiei circulare. Din păcate, odată cu avansarea în carieră, am descoperit că greutățile în cercetare nu se rezumă la experimente nereușite. La noi principala piedică este subfinanțarea cronică, în special la Institutele Naționale, care ne împiedică să ne demonstrăm capacitatea maximă. Doar o perseverență încăpățânată de a nu renunța la ce am clădit în ultimii ani cu multe sacrificii m-a făcut pe mine să nu renunț.
Pentru tinerele cercetătoare, care au o presiune mai mare și în viața personală, situația este și mai complicată. Sfatul meu pentru ele este să urmeze o carieră în cercetare doar dacă o fac din pasiune, să lupte pentru drepturile lor, să își păstreze verticalitatea și să nu iși piardă speranța în vremuri mai bune.”

Dr. ing. Adriana-Nicoleta Frone, cercetător științific gradul I, lider Echipa 12 - Compozite și Nanocompozite polimerice, director Proiect de Cercetare Exploratorie (PCE)

„În ceea ce mă privește, nu am optat pentru o carieră în cercetare ci mai degrabă cercetarea m-a ales pe mine, iar anul acesta îmi aniversez „majoratul” în această lume fascinantă a științei. Munca de cercetare îmi oferă șansa de a-mi valorifica creativitatea și de a o canaliza în proiecte și idei care au potențialul de a îmbunătăți viețile oamenilor și, de ce nu, de a face lumea un loc mai bun pentru generaţiile viitoare. Chiar dacă nu este ușor, iar pe parcurs apar întotdeauna dificultăți şi provocări, tocmai acestea sunt cele care te ajută să te perfecționezi şi să evoluezi.
Există un sentiment incredibil de realizare atunci când analizezi datele științifice şi apoi începi să pui cap la cap cunoștințele acumulate în urma proiectelor de cercetare anterioare pentru a rezolva o nouă „provocare” științifică. Evident, ca şi în viaţa de familie, şi în cea profesională reuşitele se datorează unui efort de echipă. Astăzi sunt înconjurată de femei puternice pe care le admir şi care pot fi luate drept model de către tinerele care doresc să urmeze o carieră în cercetare. Le doresc femeilor care activează în lumea științifică mult succes în carieră şi le încurajez să îşi amintească mereu că nu contează întotdeauna rezultatul final cât calea parcursă până la atingerea acestuia!”

Dr. ing. Ana-Mihaela Gavrilă, cercetător științific gradul I, director/responsabil de proiect a 7 proiecte naționale
„Am simțit că voi alege o carieră în ştiinţă încă din primii ani de liceu, fiind inspirată de realizările domnilor profesori Paraschiv Viorel și Paraschiv Viorica, cărora le sunt recunoscătoare nu doar pentru rezultatele la diferite concursuri și olimpiade, ci mai ales pentru interesul și pasiunea pentru chimie. Totodată, un moment crucial a fost alegerea unui program de pregătire doctorală, sub îndrumarea dlui. prof. dr. ing. Gheorghe Hubcă, un lider în domeniul tehnologiei polimerilor. În acest sens, parcursul meu profesional a fost puternic influențat de stagiul de cercetare doctorală cu bursă în laboratoarele MAPIEM (Franța), fiind cea mai frumoasă experiență de mobilitate internațională și multiculturală, un punct de cotitură în dezvoltarea mea ca cercetător reprezentativ în România. Acolo am reușit să sintetizez materiale polimerice performante destinate detecției electrochimice a anumitor perturbatori endocrini din surse contaminate, cum ar fi bisfenolul A, generând noi cunoștințe și soluții sustenabile pentru viitor.
Sunt 12 ani de experiență științifică şi interdisciplinară în cadrul ICECHIM şi simt acceaşi emoţie și recunoștință tot aici, locul care mi-a permis să experimentez idei noi şi să implementez proiecte pentru problemele societăţii moderne, să creez produse şi soluţii inovatoare care îşi spun povestea către noile generaţii din industrie şi societate, rezultatele remarcabile fiind cea mai frumoasă confirmare că ceea ce facem noi în calitate de cercetători are sens. În ciuda obstacolelor întâmpinate, cum ar fi volumul mare de muncă, subfinanţarea sistemului de cercetare naţional, consider că avantaje precum flexibilitatea programului de muncă, colaborările cu alţi oameni de ştiinţă şi aderarea la organizaţii academice prestigioase, participarea la conferinţe ştiinţifice şi obţinerea de burse acoperă aceste limitări.
Recent, am câștigat prin competiție un proiect național obţinând cel mai mare punctaj în cadrul competiției Proiecte de cercetare pentru stimularea tinerelor echipe independente (TE) 2023, o dovadă concretă a rezultatelor perseverenţei, a pasiunii şi orientării spre știință, cercetare şi inovare.”

Dr. chim. Ana-Maria Gurban, cercetător științific gradul I, lider Echipa 6 - Biotehnologii și Bioanalize, director/responsabil de proiect a 3 proiecte naționale și 2 internaționale
„Primul contact cu cercetarea propriu-zisă în domeniul biosenzorilor l-am avut pe parcursul masterului, când am câștigat o bursă Erasmus la Universitatea din Perpignan, Franța, în cadrul laboratorului BIOMEM, fiind implicată într-un proiect de cercetare pentru detecția de fungicide ditiocarbamate. Atunci am înțeles pentru prima dată că cercetarea înseamnă dedicare, perseverență, nopți petrecute în laborator, rezultatele scontate se pot lăsa foarte mult timp așteptate, dar dacă totul este făcut din plăcere, cu dăruire, cu siguranță apare și mulțumirea și încununarea întregului efort. De-a lungul timpului, activitatea de cercetare mi-a adus satisfacția unor realizări deosebite, precum dezvoltarea unui plasture multisenzitiv purtabil pentru detecția unor biomarkeri de importanță clinică din transpirație, a unor platforme electrochimice portabile pentru detecția aminelor biogene din alimente sau a unui sistem portabil pentru determinarea și monitorizarea nitriților din sol.
Întreaga activitate pe care o desfășor în cadrul ICECHIM mă ajută să mă dezvolt în primul rând ca om, cercetător și lider al unei echipe de cercetare. Plăcerea pe care o regăsesc de fiecare dată în activitățile și proiectele pe care le desfășurăm, în colaborările pe care le dezvoltăm în fiecare an cu parteneri internaționali și naționali, în activitatea de mentorat pentru tinerii interesați de activitatea noastră îmi oferă certitudinea că reușim să facem lucruri minunate, chiar dacă pentru noi fiecare an este o luptă permanentă de a ne câștiga finanțarea pentru a putea face ceea ce ne place și este necesar pentru dezvoltarea sănătoasă a oricărei țări și societăți.”

Dr. chim. Ioana Silvia Hosu, cercetător științific gradul II, director de proiect PostDoctoral (PD) și de Proiect Experimental Demonstrativ
„Așa cum curiozitatea este cheia evoluției umane, cariera mea în cercetare a fost o alegere viabilă tocmai datorită curiozității de a înțelege ce se petrece în jurul meu, cum și de ce funcționează anumite lucruri. Motivația care mă ghidează în parcursul profesional este intrinsecă și este legată de această curiozitate, de dorința de progres și de evoluție (indiferent de viteza acestora), după care mă ghidez și în dezvoltarea personală. Provocările esențiale țin de bugetul prea mic alocat cercetării în România, iar ceea ce te poate ajuta să treci mai ușor peste ele sunt lucrurile care nu implică partea financiară. Interesele mele științifice sunt conturate în jurul dezvoltării de materiale pentru diferiți senzori, pentru studiul sănătății plantelor de cultură și a diferitelor tratamente aplicate. Motivul este simplu: deoarece scăderea semnificativă a resurselor naturale ne îndreaptă negreșit către cerințe crescute pentru hrană.
Tinerele pasionate de cercetare trebuie să cântărească foarte bine ce le motivează. Deși este de o frumusețe extraordinară, cercetarea nu aduce recompense imediate, iar rezultatele pot fi impredictibile, motivația fiind greu de susținut dacă nu se aliniază cu valorile individuale. Orice eșec trebuie îmbrățișat, pentru că, prin perseverență, se poate transforma într-o reușită. Nu în ultimul rând, sărbătorirea micilor reușite ajută la menținerea motivației.”


„Am știut dintotdeauna că voi urma o carieră în științe, încurajată și de către tatăl meu care a avut pasiuni similare. Pasiunea pentru matematică, fizică șichimie a început încă din școala generală, unde am avut parte de profesori foarte bine pregătiți profesional, care au știut cum să atragă elevii spre științe exacte, inclusiv prin experimente practice.
Facultatea absolvită din cadrul Universității Naționale de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București (Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor) a creat un cadru propice pentru cercetare; lucrarea practică de licență fiind realizată și cu ajutorul unor îndrumători din cadrul Institutului de Chimie Organică și Supramoleculară Costin D. Nenițescu. Tot în același an, 2008, după licențiere, mi-am început cariera ocupând un post de asistent de cercetare științifică într-un grup de la Departamentul de Polimeri condus de către dl. dr. ing. Andrei Sârbu, unde am parcurs etapele de pregătire (inclusiv master, doctorat), devenind în decursul a 12 ani un cercetător desăvârșit. Experiența acumulată în implementarea diverselor proiecte de cercetare naționale (Tinere Echipe, Proiecte Experimental-Demonstrative, Proiecte de Cercetare Complexe) și internaționale (M-ERA.Net, WaterWorks) și capacitatea de a gestiona riscurile și a soluționa atât probleme administrative, cât și pe cele legate de cercetare, a condus în 2020 la preluarea funcției de Lider al Echipei de Materiale Polimerice Avansate ți Reciclare Polimeri din ICECHIM.
Ca Lider al Echipei de Cercetare sunt în permanență axată pe asigurarea unui mediu prietenos și a continuității domeniilor de cercetare prin transmiterea cunoștințelor specifice de la cercetătorii cu experiență către tinerii cercetători (masteranzi, doctoranzi, post-doctoranzi). Cercetarea nu aduce întotdeauna satisfacții imediate, de aceea îi indemn pe tinerii cercetători să perceapă eșecurile ca învățături și să facă totul cu răbdare.”

Prin pasiunea, perseverența și munca lor neobosită, cercetătoarele de laICECHIM demonstrează că știința nu are granițe și că inovația este posibilă atunci când există determinare și viziune. Prin exemplul lor, inspiră generațiile viitoare să îmbrățișeze cercetarea cu încredere și curaj, contribuind astfel la un viitor mai bun.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite