Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Prof. univ. dr. Mihai Covașă: mentorat în cercetare și rezultate notabile în proiecte PNRR

19 Martie 2025



Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a semnat în mai 2023 un contract de finanțare cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, pentru proiectul „Crearea și dezvoltarea Centrului de orientare, asociere și consiliere în cariera de cercetător pentru Regiunea de dezvoltare Nord-Est a României” (COACH-USV), parte a componentei C9 din PNRR. În cadrul proiectului a fost înființat Centrul COACH-USV, un centru regional destinat susținerii carierei cercetătorilor din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est a României, având ca scop promovarea științei și atragerea tinerilor către cercetare, precum și crearea unor condiții favorabile pentru integrarea cercetătorilor internaționali în centre de cercetare, dezvoltare, inovare (CDI) din Regiunea Nord-Est. În acest context, printre obiectivele proiectului se numără și promovarea cercetătorilor cu performanțe marcante, în special cei care beneficiază de finanțare prin Investiția I8 din PNRR, fie din străinătate, fie din ţară. Aceasta constituie o activitate complexă asociată Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României, Pilonul III, Componenta C9/Investiţia nr.8 (I8), 2021 – 2026.

În urma dialogului cu prof. univ. dr. Mihai Covașă, decanul Facultății de Medicină și Științe Biologice de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava am obţinut mai multe informaţii despre proiectele și rezultatele sale de referinţă în cercetarea europeană şi mondială.
Traiectoria intelectuală a prof. univ. dr. Mihai Covașă (foto) poate fi oricând un exemplu pentru orice tânăr cercetător de pe mapamond. Acesta a absolvit licența la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, apoi s-a reorientat către cercetare și a urmat un masterat și un doctorat în fiziologie și nutriție la Universitatea din Leeds, Marea Britanie. După finalizarea doctoratului, a obținut un postdoctorat în neuroștiință la Washington State University din SUA, unde a continuat cercetarea timp de șase ani. Ulterior, a fost titularizat ca profesor asistent și apoi conferențiar la Pennsylvania State University din Statele Unite. În continuare a activat ca director de cercetare la divizia de Nutriţie Umană din cadrul Institutului Național de Cercetare Agronomică (Institut National de la Recherche Agronomique-INRA), a fost conducător de doctorat în Patofiziologie la Université de Sorbonne - Paris şi profesor la Facultatea de Medicină a Western University of Health Sciences din California.
Profesorul Mihai Covaşă a pus bazele primelor programe din domeniul de sănătate, medicină şi biologie din cadrul Facultății de Medicină și Științele Biologice la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, unde desfășoară în prezent activitate de cercetare, predare și administrativă.
În cercetare interesul său este în domeniul semnalelor gastrointestinale, în special cele implicate în obezitate și diabet, cu un focus pe rolul bacteriilor intestinale sănătoase în menținerea sănătății dar şi în diverse patologii. În acest sens, a dezvoltat colaborări naționale și internaționale, care au dus - printre altele - și la dezvoltarea a două proiecte cu finanțare I8 (PNRR), axate pe atragerea cercetătorilor străini.
Unul dintre proiectele finanțate I8, intitulat AI-PHGL-COVID: Artificial intelligence-powered personalized health and genomics libraries for the analysis of long-term effects in COVID-19 patients (al cărui director de proiect este cercetătorul și profesorul Serghei Mangul de la University of Southern California, Department of Clinical Pharmacy and Pharmaceutical Economics & Policy) se concentrează pe crearea unor biblioteci personalizate de sănătate și genomică, integrate cu date medicale, genomice și informații despre comportamentul pacienților, pentru a monitoriza efectele pe termen lung ale infecțiilor cu SARS-CoV-2 utilizând bioinformatică și inteligență artificială. Proiectul - coordonat de Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava - implică Facultatea de Medicină și Științe Biologice (FMSB) și Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor (FIESC), având ca obiectiv esențial identificarea de noi metode de prevenire, diagnostic, monitorizare şi tratament al COVID-ului de lungă durată
Al doilea proiect, intitulat „MetBio-WGSP – Metagenomics and Bioinformatics tools for Wastewater-based Genomic Surveillance of viral Pathogens for early prediction of public health risks”, (al cărui director este cercetătorul și profesorul Alexander Zelikovsky de la Georgia State University) are ca obiectiv constituirea unui prototip de monitorizare virală a apelor uzate cu scopul de a atenua riscurile pentru sănătate. În acest scop proiectul îşi propune monitorizarea genomică comprehensivă a patogenilor din apa uzată prin secvențierea genomică, analize fizico-chimice ale apelor uzate, optimizarea și validarea instrumentelor informatice și integrarea datele trimise de utilizatori. Aceste proiecte de cercetare cuprind cercetători cu experiență, dar și tineri cercetători (doctoranzi și postdoctoranzi) de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, de la FMSB și FIESC.
Pe lângă aceste două proiecte pe investiția I8, prof. univ. dr. Mihai Covașă menționează desfășurarea unui proiect privind rolul microbiomului intestinal la pacienții cu spondilită anchilozantă, în colaborare cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova. Un alt proiect aflat în perioada de contractare studiază efectele unui tratament inovator pentru diabet și obezitate, analizând aspecte nutriționale, activitatea fizică și tratamentul cu Ozempic, un medicament pe bază de semaglutidă utilizat pentru reducerea greutății corporale.

„Succesul se bazează pe motivație și pasiune pentru ceea ce faci”
Întrebat cum reușește să își distribuie timpul între obligațiile administrative, activitatea de profesor universitar și cercetător, având în vedere multiplele proiecte în care este implicat, prof. univ. dr. Mihai Covașă declară: „Atunci când faci lucruri cu pasiune și obiectivele au impact, timpul devine mai puțin important. Totuși, este necesar un efort fizic considerabil pentru a împărți timpul între predare, scrierea de proiecte și publicații, mentorat și activitatea administrativă, care este destul de intensă, în special în România. De altfel, succesul se bazează pe motivație și pasiune pentru ceea ce faci”.
Decanul Facultăţii de Medicină şi Ştiinţe Biologice a USV, cu experiență în mediul academic și de cercetare în țări precum Marea Britanie, Franța și Statele Unite, consideră că - în ciuda eforturilor considerabile făcute în ultimii ani pentru dezvoltarea cercetării în ţara noastră - există diferențe semnificative față de alte țări. „În România, programul de doctorat este deficitar, iar tinerii cercetători nu sunt pregătiți corespunzător, având dificultăți în a scrie articole științifice sau a lucra cu tehnici de laborator avansate. În timp ce în țările ca Statele Unite, Franța și Anglia, doctoranzii sunt dedicați cercetării zilnice în laborator, în România acest lucru nu se întâmplă. De asemenea, fondurile pentru cercetare în România sunt mult mai mici comparativ cu cele din Europa de Vest și Statele Unite, însă România a făcut progrese semnificative în infrastructură, având echipamente de ultimă generație, așa cum are de exemplu şi Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava”.
De asemenea, prof. univ. dr. Mihai Covașă s-a referit și la modul în care tinerii din România pot participa la activitităţi de cercetare: „Ceea ce le-aș spune tinerilor este să se implice din primul an de facultate în cercetare, să înceapă să activeze ca voluntari în orice activitate, în laboratoare, oriunde au posibilitatea, pentru a vedea dacă le place ceea ce fac sau nu.” El își amintește că, încă din perioada licenței, știa doar că vrea să facă cercetare, însă i-a luat destul de mult timp sa realizeze ce înseamnă cu adevărat această activitate. De aceea, le recomandă tinerilor să aibă motivație și să se implice activ în cercetare, chiar dacă nu știu exact în ce domeniu vor să se specializeze. Important este să citească, să colaboreze cu colegi și cadre didactice, pentru că în România există numeroase oportunități de a face o cercetare de calitate.
Cercetătorul I 8 menționează cu recunoștință câțiva mentori importanți din cariera sa: „Mike Forbes, îndrumătorul meu de doctorat, a avut încredere în mine și mi-a oferit oportunitatea de a studia și a mă dezvolta, iar acest lucru a fost esențial pentru parcursul meu profesional.” De asemenea, îl evocă pe profesorul Robert C. Ritter, conducătorul său de studii post-doctorale la Washington State University, care l-a încurajat să urmeze o carieră universitară, iar datorită acestuia a obținut prima poziție de titularizare la Penn State University. Un alt mentor important este fostul rector al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, profesorul Adrian Graur, cu care a fondat Departamentul de Sănătate și Dezvoltare Umană, din cadrul Facultății de Medicină și Științe Biologice, apreciind sprijinul său în dezvoltarea academică și profesională la Suceava.

Proiecte de perspectivă
În legătură cu viitoarele proiecte, universitarul sucevean Mihai Covașă a menționat că intenționează să aplice în continuare pentru proiecte pe linia de finanțare I8, alături de colegi din Statele Unite și România, pe teme legate de semnalele nervoase, în special în controlul alimentar al creierului. De asemenea, este angajat în finalizarea celor două proiecte mari în cadrul I8, ale căror rezultate până în prezent au fost prezentate pe scurt în acest articol și are în vedere posibilitatea obținerii unei finanțări pe competiția „Centre de Excelență” din cadrul PNCDI IV prin Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) care ar reprezenta un proiect semnificativ pentru Suceava și Regiunea de Nord-Est a României. În plus, profesorul Mihai Covașă este mândru de succesul studenților săi, doi dintre aceștia devenind profesori la Universitatea din Pennsylvania, iar altul conferențiar la Arizona State University: „Studenții pe care i-am coordonat au făcut progrese extraordinar de mari și la rândul lor sunt mentori.”



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite