Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Universitatea Titu Maiorescu, o universitate de elită a României, recunoscută pe plan național și internațional

15 Aprilie 2025



Universitatea Titu Maiorescu (UTM) din București, cea mai bine poziţionată universitate particulară comprehensivă și singura universitate particulară din România cu trei școli doctorale, s-a afirmat în cei 35 de ani de existență și evoluție continuă drept o instituţie de învăţământ superior de elită, „cu grad de încredere ridicat”. Universitatea contribuie în mod substanțial la formarea noilor generaţii de specialişti în domeniile reprezentate şi, la un nivel superior, la modernizarea și dezvoltarea României prin educație, cercetare, știință, cultură și cunoaștere, în consonanță cu idealurile mentorului Titu Maiorescu, sub a cărui autoritate spirituală a fost concepută. Aniversarea în acest an a trei decenii și jumătate de la înființare este un bun prilej de a descoperi „o universitate autentică, în tradiția și paradigma universității clasice europene, ancorată în prezent și orientată prin toate antenele și prioritățile către viitor”, după cum subliniază rectorul său, prof. univ. dr. Daniel Cochior, în interviul de copertă acordat revistei Market Watch.


Stimate domnule rector, 2025 este un an special pentru Universitatea Titu Maiorescu. Ce ne puteți spune despre înființarea și dezvoltarea acesteia?

Universitatea Titu Maiorescu din București a fost fondată în anul 1990, într-o perioadă a întoarcerii țării la democrație, la valorile statutului de drept, la drepturile și libertățile fundamentale, într-un cuvânt la normalitate și la destinul ei european, după o paranteză tragică a istoriei. S-a născut dintr-o necesitate instituțională, România fiind atunci țara cu cel mai mic număr de studenți din Europa. Nici astăzi nu stăm prea bine din acest punct de vedere... A urmat un proces al edificării și al consolidării Universității, în cursul următoarelor decenii, cu dificultăți și provocări. A fost o creștere instituțională de la an la an, în condiții de competiție dură în spațiul învățământului superior. Au rezistat cele mai bune universități, care au avut capacitatea de a se impune și de a se menține prin calitate, competitivitate și performanță. A fost concepută ca o universitate în tradiția și paradigma universității europene, o instituție a educației și cercetării de calitate. Nu întâmplător, a fost pusă sub autoritatea spirituală a unui mentor de prestigiu: Titu Maiorescu.
Anul acesta este unul special: Universitatea noastră împlinește 35 de ani de existență. Prin urmare, un jubileu academic pe care îl onorăm nu numai printr-o serie de manifestări, ci și printr-un proces de reflecție, prin reasumarea unui angajament în baza viziunii fondatoare: acela de a dezvolta, în continuare, Universitatea ca instituție de învățământ superior a calității și excelenței, ca pe o Universitate autentică, de vocație europeană, sub auspiciile patronului ei spiritual.

Dacă ar fi să faceți un portret sintetic al Universității, care ar fi elementele esențiale ale acestuia? Ce este astăzi Universitatea Titu Maiorescu, ce reprezintă în spațiul învățământului superior românesc și european?
Astăzi, la 35 de ani de existență, Universitatea Titu Maiorescu din București este o universitate cu o structură complexă, o universitate comprehensivă, care cuprinde o diversitate de programe și domenii pe toate ciclurile de învățământ: licență, masterat și doctorat, la nivel universitar și postuniversitar. Universitatea noastră are 10 facultăți: Medicină, Medicină Dentară, Farmacie, Drept, Psihologie, Științele Educației, Comunicare și Relații Internaționale, Informatică, Științe Economice și două facultăți la Târgu-Jiu, Drept și Științe Economice și Asistență Medicală Generală. Așadar: 10 facultăți, 24 de programe de licență, dintre care 19 la învățământ cu frecvență (IF) și cinci la învățământul la distanță (ID), 23 de programe de masterat, în opt domenii de studii, Departamentul de Specialitate cu Profil Psihopedagogic, Programul Pregătitor de Limba Română pentru Cetățeni Străini și cursuri postuniversitare în domeniul educației și al medicinei. Organizăm, de asemenea, studii postuniversitare de rezidențiat în Medicină și Medicină Dentară. Universitatea noastră este Instituție Organizatoare de Studii Doctorale (IOSUD) și are trei școli doctorale acreditate: Medicină, Medicină Dentară și Drept. Vreau să subliniez acest aspect ca pe un element distinctiv de identitate, care pledează pentru excelența instituțională: suntem singura universitate particulară din România cu trei școli doctorale.



Alte elemente esențiale: în cadrul ierarhizării prevăzute de lege, ne definim, în prezent, ca „Universitate de cercetare avansată și educație” și avem calificativul „Grad de încredere ridicat”, în urma evaluării instituționale efectuate de ARACIS, la interval de cinci ani, ultima în anul 2022. Foarte important, Universitatea Titu Maiorescu este prezentă, de mai mulți ani, în Metaranking-urile naționale, clasamente oficiale care selectează cele mai bune 30 de universități românești, în funcție de vizibilitatea lor în ierarhiile internaționale. Suntem singura universitate particulară comprehensivă prezentă în aceste clasamente, ceea ce, în mod evident, reprezintă o performanță excepțională și un argument incontestabil al excelenței, care ne definește ca viziune, program și realitate.
Aș mai preciza, ca element important al profilului nostru instituțional și al preocupărilor noastre de a fi o universitate la standarde europene și internaționale, faptul că o temă managerială prioritară a noastră o reprezintă asigurarea calității. În acest sens, dezvoltăm proceduri și procese specifice, prin care proiectăm, evaluăm și asigurăm calitatea în activitatea academică. În acest cadru, suntem o Universitate auditată ISO, iar în 2022 am obținut certificarea internațională în raport cu cerințele standardului SR EN ISO 9001:2015.
Trebuie menționat că Universitatea noastră este implicată în rețeaua instituțională a unor asociații și organizații internaționale de importanță strategică în domeniile învățământului universitar, cercetării științifice, politicilor educaționale și culturii academice. Astfel, Universitatea Titu Maiorescu este membru în Asociația Europeană a Universităților (EUA), membru în Asociația Internațională a Universităților (IAU) și în Asociația Europeană a Coordonatorilor Erasmus (EAEC). De asemenea, este membru al Agence Universitaire de la Francophonie (AUF), o organizație de anvergură mondială și importanță majoră, în special pentru noi ca țară latină, cu profunde și complexe afinități cu limba, cultura și civilizația franceză.



Trăim într-o epocă a unui pragmatism exacerbat, a consumerismului, a unor ideologii disruptive precum cancel culture, postadevăr, postumanism și altele, care lasă în plan secund educația, cultura generală, cunoașterea cuprinzătoare... Cum se împacă profilul de universitate comprehensivă cu pragmatismul lumii de azi? Funcționează toate programele la aceiași parametri ai eficienței? Vă pun o întrebare dură: ce element este prioritar în viziunea dvs. de rector și manager instituțional – educația sau profitul?

O întrebare provocatoare, într-adevăr, căreia îi răspund fără ezitare: educația. Pentru mine în calitate de rector, pentru noi ca universitate, educația este supremă. Și nu educația în general, fără standarde, repere și obiective, ci educația de calitate, la cele mai înalte standarde academice, la nivel de excelență. Revin și la pragmatism. Este foarte adevărat că, fiind o universitate particulară, nu beneficiem, așa cum ar trebui și cum, de altfel, prevede legea, de niciun fel de finanțare de la bugetul de stat. Singurele noastre venituri sunt cele provenite din taxele de studii, din proiecte de cercetare sau proiecte europene. Astfel că viziunea și abordarea realiste, gândirea critică și luciditatea sunt absolut necesare în actul de management instituțional. De aceea ne angrenăm toate eforturile într-o mobilizare instituțională exemplară, aș spune, în sensul nu numai al calității, ci și al eficienței.
Dar această preocupare firească pentru un act managerial eficient și performant nu intră în contradicție cu identitatea noastră instituțională de universitate comprehensivă. Suntem o universitate născută din viziunea umanistă, de înaltă noblețe intelectuală și spirituală, a universității europene, cu rădăcini adânci în Evul Mediu, acum aproape un mileniu. Să nu uităm că prima Universitate a Europei a fost Universitatea din Bologna, fondată în 1088. În linia ei, universitățile medievale și celelalte de-a lungul istoriei au construit Europa așa cum o știm. Și așa sperăm să rămână... Universitatea clasică a cuprins, de la începuturi și ulterior, domeniile fundamentale ale studiului și cunoașterii: medicină, filosofie, drept, matematică, economie, teologie, știință și, progresiv, altele. În continuitatea acestei viziuni și glorioase tradiții, Universitatea Titu Maiorescu reunește în structura sa domenii fundamentale precum: medicină (medicină, medicină dentară și farmacie), drept, pedagogie, psihologie, economie, dar și domenii mai noi, unele de avangardă: comunicare, relații internaționale, informatică, Inteligență Artificială. Având în vedere complexitatea și varietatea programelor și domeniilor, suntem, ca universitate, o unidiversitate academică, în trendul evoluțiilor europene. Altfel spus, o universitate autentică, în tradiția universității clasice europene, ancorată în prezent și orientată prin toate antenele și prioritățile către viitor.
A pune în echilibru managementul performant cu profilul multidisciplinar nu este ușor, ci, dimpotrivă, constituie o misiune dificilă. Nu toate programele de studiu au aceeași audiență, nu toate își ating, în același timp, capacitatea maximă și deplinul potențial, fiecare evoluează în ritmul lui, unele sunt mai căutate, polarizând zone extinse de interes, altele mai puțin, unele generează concurență, precum cele din domeniul medical, altele nu concentrează aceeași intensitate a atenției publice. Dar toate sunt importante din punctul de vedere al cunoașterii, al cuprinderii și dezvoltării prin știință, cultură și cunoaștere. De aceea, din perspectiva de rector, privesc universitatea ca pe un univers ale cărui elemente sunt într-o relație de colaborare, de completare și sprijin reciproc, într-o sinergie activă și fecundă. E un altfel de pragmatism, care recunoaște primatul educației, cercetării, culturii și cunoașterii, care pune înainte de toate Universitatea, cu misiunea ei de înaltă vocație și noblețe umanistă.
Conchid, răspunzând la ultima parte a „provocării” dvs.: educația sau profitul? În viziunea mea, educația este cel mai important profit.

Cum se situează programele de studii din domeniul medical ale Universității Titu Maiorescu în structura instituțională și la nivelul interesului publicului, al viitorilor studenți? Există un interes mai mare pentru Medicină decât pentru alte domenii din oferta educațională a Universității? Vă întreb în calitatea dvs. de rector, dar și de apreciat medic chirurg. Există riscul să fiți subiectiv?

Desigur că, fiind medic, sunt legat de domeniul meu științific, academic și profesional. Dar ca rector nu pot fi și nu trebuie să fiu decât obiectiv. Așa cum am spus, suntem o Universitate complexă, o comunitate unită, solidară către aceleași direcții și scopuri. Acoperim domeniul Științelor Medicale prin mai multe programe de studii: Medicină, Medicină Dentară, Asistență Medicală Generală și Tehnică Dentară, cărora le adăugăm Farmacia. La Medicină și la Medicină Dentară, pe lângă programele în limba română, dezvoltăm și programe în limba engleză, la care se înscriu, în mare majoritate, studenți străini.
Este foarte adevărat că Medicina, Medicina Dentară i-au atras și în trecut, și îi atrag și în prezent pe absolvenții de liceu. Există, chiar, de mai mulți ani, un trend crescător al interesului. Acest interes se datorează importanței sănătății pentru om și societate, domeniului de studii în sine, un domeniu de extraordinară complexitate și dificultate, și perspectivelor de dezvoltare în carieră pe care le oferă. Orice am spune, în orice epocă am trăi, fără sănătate și fără medici nu se poate... Iar profesia de medic îți oferă un statut de mare importanță și onorabilitate în societate. Chiar dacă studiile de licență durează șase ani, iar cele postuniversitare, de rezidențiat, încă pe atât sau chiar mai mult în unele specializări. Este un proces foarte lung și complex al formării, o carieră deloc simplă, cu multe dificultăți și provocări. Iar veniturile salariale nu se ridică încă la nivelul importanței și dificultății profesiei. În această privință, suntem încă departe de țările avansate ale Uniunii Europene.
În Universitatea Titu Maiorescu, programele din domeniul Sănătate, Medicină, Medicină Dentară, în special, se bucură de un mare interes în opțiunile tinerilor, de aceea generează competiție în fiecare an, la procesul de admitere. Anual, atât la Medicină, cât și la Medicină Dentară, avem o concurență de aproximativ trei-patru candidați pe loc, astfel încât locurile sunt ocupate încă din luna iulie, admiterea din vară. Farmacia atrage candidați, la rândul ei, și își acoperă locurile prin concurs. O concurență acerbă există la studiile de Rezidențiat, în cadrul cărora se formează medicii specialiști. În aceste condiții, este evident că programele din domeniul sănătate ale Universității sunt programe de succes, cu mulți studenți. Succesul lor contribuie, desigur, la succesul Universității și la poziționarea ei în spațiul universitar românesc și internațional. Dar aceasta nu înseamnă că ele sunt importante în defavoarea altora sau că le pun pe altele în umbră. Așa cum vedem noi lucrurile, eu, ca rector, colegii mei și întreaga comunitate academică, toate programele sunt importante, toate formează Universitatea Titu Maiorescu. Și tocmai în acest fapt constă forța noastră!



Medicina se caută, acest lucru este evident și ne convingeți prin ceea ce spuneți... Dar există și alte argumente pentru ca un tânăr să urmeze Medicina la Maiorescu, și nu la alte universități din țară sau chiar din străinătate? Ce aduceți specific, cu ce contribuiți ca Universitate în acest domeniu fundamental la nivelul studiilor, al formării și perspectivelor?
Este absolut evident că nu doar interesul pentru Medicină îi aduce pe tineri la noi. În toți acești ani, ne-am conturat ca o Școală de Medicină cu propria identitate, bine definită în peisajul studiilor medicale la nivel național și internațional. Punctele noastre forte la programele de Medicină și la Medicină Dentară sunt resursele umane și resursele materiale, condițiile de studiu, infrastructura și logistica, dotările de specialitate, integrarea clinică a studenților, parteneriatele și colaborările instituționale, perspectivele de angajare și de dezvoltare în carieră.
De la înființare până în prezent, am avut mari profesori și medici, autorități în specialitățile lor, personalități științifice și profesionale de prestigiu național și internațional. Avem, la ora de față, între cadrele didactice, profesori și medici de elită care predau la noi sau cu care colaborăm. În același timp, studiile medicale din Universitatea noastră se bucură de condiții excepționale, la nivel de spații și dotări, săli de curs și laboratoare cu aparatură de ultimă oră, cu tehnologie digitală performantă, unit-uri de ultimă generație în domeniul Medicinei Dentare. Avem parteneriate și protocoale de colaborare cu spitale importante dinCapitală, unde studenții noștri își desfășoară programele de integrare clinică. Desigur că aici ar fi loc și de mai bine în raport cu uneleinstituții de stat și cu unele spitale, ar mai fi de lucru la nivelul unor mentalități privitoare la domeniul privat... În ceea ce ne privește, facem toate eforturile pentru dezvoltarea unor relații de colaborare pe bază de respect reciproc, avem o atitudine de deschidere și empatie colegială, promovăm cooperarea și parteneriatele la nivel didactic, științific și instituțional. Absolvenții noștri se integrează profesional, devin medici, se dezvoltă în carieră și, majoritatea, urmează programele de rezidențiat. Diploma maioresciană în medicină, susținută de cunoștințe și competențe, reprezintă astăzi un certificat al calității pregătirii academice și profesionale.
Vorbind de elemente specifice ale Medicinei maioresciene, nu pot să nu mă refer la un aspect din sfera excelenței în inovare științifică și tehnologică. Știința, capacitatea de a inventa, spiritul inovator, pasiunea au contribuit și contribuie la crearea unor procedee, metode și dispozitive noi, sub titlul de invenții sau inovații brevetate, care participă la progresul științei și profesiei medicale. Câteva exemple pot fi relevante: „Procedeu de obţinere a unui fir utilizat în suturi chirurgicale”; „Metodă de tratament chirurgical al cancerului mamar”; „Metodă de tratament chirurgical în ulcerul duodenal dificil”; „Videocapilaroscop Digital” (cu peste 28 de diplome și medalii naționale și internaționale); „Simulator virtual laparoscopic – Evamed” (componenta software).
În această viziune largă asupra domeniului Sănătate, pe care îl situăm sub semnul aspirației spre excelență, se află și un proiect de importanță majoră: construirea Spitalului Universitar Titu Maiorescu. Este un proiect mai vechi, de mare complexitate, o provocare pentru Universitatea noastră, care se apropie cu pași siguri de start. Spitalului Universitar al Universității Titu Maiorescu este conceput ca o unitate spitalicească la cele mai înalte standarde europene și internaționale în domeniu, ca un spital de elită, din toate punctele de vedere: infrastructură, logistică, resurse umane.
Toate acestea sunt elemente de identitate, foarte bine conturate, care definesc și consacră Școala Medicală din Universitatea Titu Maiorescu ca pe un brand academic al excelenței.



Ieșim din universul studiilor medicale și ne întoarcem în spațiul comprehensiv al Universității. Prin ce se remarcă studiile maioresciene din celelalte domenii? Prin ce elemente, privite de-a lungul diversității programelor, se configurează identitatea instituțională a Universității? Privind din poziția de rector, ce definește Universitatea Titu Maiorescu?
Fiecare facultate a noastră și-a dezvoltat o identitate academică și științifică specifică. Unele facultăți cu structuri mai complexe se dezvoltă impetuos pe specializări și pe domenii diferite ale cunoașterii. Unele au ajuns la un grad de maturitate bine definit, altele sunt în plin proces de dezvoltare, consolidare și consacrare. Mă refer aici la facultățile noastre de Drept, Psihologie, Informatică, Științele Educației, Comunicare și Relații Internaționale, Științe Economice, Asistență Medicală Generală, care fac eforturi să fie competitive, prin oferta academică, prin conținuturi curriculare, prin calitatea studiilor, prin dezvoltarea activităților de cercetare științifică, prin programe de internship, parteneriate, mobilități, perspective. În fiecare domeniu, am creat un brand maiorescian prin calitatea studiilor și a absolvenților, prin cunoștințele și competențele lor de specialitate. Pregătim astfel studenți la cele mai înalte standarde de calitate academică, prin profesori de calitate, prin condiții și resurse de studiu, prin deschideri instituționale.
Punem un accent special pe programele de practică de specialitate, pe internship-uri la angajatori de prestigiu în domeniu. Ne preocupă în mod programatic și prioritar, pe mine ca rector, pe ceilalți membri ai managementului universitar, pe decani și pe profesori, dezvoltarea unei relații coerente, solide și permanente între învățământul universitar și piața forței de muncă. Nu-i pregătim pe studenți doar pentru a primi o diplomă, ci pentru a deveni specialiști și profesioniști în domeniile lor, cu acoperire în cunoștințe și competențe de top. În acest sens, dezvoltăm parteneriate cu firme, companii, instituții relevante în domeniu, creăm programe de colaborare în vederea integrării absolvenților noștri pe piața forței de muncă. Mobilitățile academice, în principal prin Programul Erasmus +, oferă oportunități de studiu și de practică pentru studenții și masteranzii noștri în universități și companii străine, un mod de a-și lărgi cunoștințele, de a cunoaște alte sisteme, de a se pregăti pentru alte realități, într-o lume a colaborării și a globalizării.
Așadar, ca să sintetizez răspunsul, în definiția identitară și instituțională a Universității Titu Maiorescu intră elemente precum: calitatea studiilor și a cercetării, receptivitatea la nou, sincronizarea cu evoluțiile din educație, cercetare și cunoaștere, promovarea gândirii critice, susținerea cercetării științifice, a creativității, originalității și spiritului inovator, implicarea tehnologiei în educație și cercetare, procesul de digitalizare și transformarea progresivă într-o universitate digitală, conectarea învățământului la realitate, la piața muncii, pregătirea de specialiști și profesioniști de valoare, preocuparea prioritară la nivel de management pentru orientarea procesului de învățământ către piața forței de muncă, internship-urile și mobilitățile, perspectivele reale și atractive pentru integrarea profesională a absolvenților și dezvoltarea de cariere de succes. În acest cadru, de pe băncile Universității noastre, după studiile de licență și masterat, ies absolvenți de calitate, competenți și competitivi, specialiști și profesioniști autentici: avocați, magistrați, notari, psihologi, profesori, comunicatori, jurnaliști, specialiști în relații publice, experți în relații internaționale și diplomație, IT-iști, economiști etc.
Nu în ultimul rând, tot în definiția noastră instituțională, intră o serie de elemente de natură morală: aplicarea principiilor și valorilor umanismului, cultivarea egalității de șanse, respectarea eticii și integrității academice, promovarea deontologiei profesionale, educația în spiritul respectului, toleranței, empatiei și solidarității. Universitatea trebuie să fie preocupată atât de instrucție, cât și de educație în sensul valorilor morale și sociale, deci de pregătirea viitorilor specialiști și de formarea viitorilor cetățeni. În esență, ca Universitate, ne definește aspirația spre excelență în toate domeniile.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite