Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

România intră, cu speranță, în „muncile de primăvară”

21 Mai 2025



Pe 18 mai 2025, ne-a trecut glonțul pe la ureche. Așa cum i s-a întâmplat în campanie lui Donald Trump, la tribună, în campanie. Nu a fost victimă, a supraviețuit, dar a sângerat.
Și noi am sângerat, încă simțim asta! România a spus, cu asupră de măsură, cu aproape un milion de voturi plus, că rămâne europeană, că se aliniază țărilor de pe continent care se opun valului incredibil de răsturnaci, seduși de întuneric și frustrări, considerați peste noapte suveraniști și revoluționari.
România a ținut, in extremis, capul drept, capul democrației firești, dar abia într-o pieliță, într-un echilibru mai șubred ca niciodată. Sângerăm, fiindcă 5 milioane de români nu mai cred într-o construcție europeană bazată pe logică și argumente.
O masă imensă de concetățeni, în țară și duși în patru vânturi, nu mai au răbdare, înțelegere și urechi de auzit. Plătim, prin ei, tributul unor zeci de ani în care românii s-au văzut striviți și umiliți de aranjamente și tocmeli sulfuroase, pe sub masă, preponderent pe linie politică. Plătim prețul unei revolte justificate a românilor prostiți amar ani, dar și neajunsurile clare privind cultura și educația lor, de plâns în hohote, după 35 de ani de guvernanță mizerabilă.
Teoretic, nu e nimeni răspunzător pentru migrarea oamenilor în diaspora și în rețelele sociale, unde s-a petrecut o mutație șocantă spre extremism. Unii spun că tocmai corupția endemică și managementul dezastruos al țării i-a lăsat fără locuri de muncă, dar tocmai Europa i-a absorbit, le-a oferit o soluție, a lăsat pentru noi toți granițele deschise și le-a oferit șansa de a trăi decent și de a-și ajuta familiile.
Nu a făcut nimeni nimic pentru pregătirea lor mentală, pentru educarea lor, pentru a identifica și schimba convingător lipsa lor de direcție. Nimeni nu a avut cu adevărat puterea de a convinge că singura șansă de izbăvire pentru ei și familiile lor, indiferent dacă vin sau nu acasă, sunt fondurile europene, integrarea deplină în structurile UE, de care aparținem de drept, în numele civilizației. Nici cei de acasă – obosiți, sastisiți, orbi și surzi în fașa argumentelor, nu au ales altfel.
În fond, degeaba trăiesc românii, fără să conștientizeze, cel mai bun standard de viață din istorie, dacă nu au fost convinși de realitate. Pe ei toți, dar și pentru votanții AUR, îi supără, pe bună dreptate, aranjamentele din țară, SISTEMUL, care, într-un fel, se va perpetua.
Dar alegerea lui Nicușor Dan ca președinte nu e întâmplătoare. Mămăliga a explodat din nou, românii și-au amintit că au fost la școală, că sunt pașnici în globule și că le pasă, că vor un viitor fără linșaje publice, vendetă și ură, sub un cer cât mai senin sub cerul Europei. Au dat un semn că mai țin minte ortografie, că refuză urletele și violența, că se pot așeza la o masă pentru a discuta despre programe, nu despre cai verzi pe pereți.
Vom fi conduși de un președinte antisistem, cum s-a declarat, de un Nicușor Dan care a nu a lipsit de la școală, care are îndreptățirea de a fi un lider. Unul care a excelat în matematică și a adus, pe vremea comunistă, când nu era o mândrie electorală, aur olimpic României. Un aur autentic, nu unul calp.
Dacă mai e nevoie, spunem din nou faptul că Nicușor Dan, iubit și hulit, ne reprezintă. Tuns sau nu, volubil sau introvertit, acest om a performat nu doar în timpul liceului, când a obținut medalia de aur laOlimpiada Internațională de Matematicăîn anii 1987 și 1988, cu punctaj maxim, dar și în activitatea civică, drept militant al societății civile, în momentele de bază ale fondării Asociației Salvați Bucureștiul sau USB și USR.
Spun că merităm să fim reprezentați de un om cu studii. Așa ne stă bine, chiar și în fața clanurilor, a lumii gri, a generației analfabete funcțional, care butonează cu grație smartphone-ul și râde la soare, pe modelul bolnav al fraților Tate, a concetățenilor furioși, care dau foc de furie pașapoartelor românești.
Avem argumente solide care demonstrează că pregătirea profesională înseamnă mult. România demonstează mereu și mereu că este o pepinieră de talente. Anul 2025, cu toate turbulențele sale, se arată de bun augur pentru puținii studioși ai României.
Recent, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că a primit Harvard Kennedy School Emerging Global Leader Award 2025, un premiu care recunoaşte în fiecare an un absolvent sub 40 de ani al Harvard Kennedy School of Government, pentru merite deosebite în serviciul public. Burduja este primul român care primeşte această distincţie, o tradiţie a universităţii din 2001.
De puțin timp, am aflat cu toții că opt elevi români au fost premiați în aprilie 2025 la Olimpiada Asiatică de Fizică 2025. Competiția a avut loc la Dhahran, în Regatul Arabiei Saudite, cu participarea a 208 concurenți din 28 de țări (27 de țări din Asia-Pacific și România, cu statut de invitat).
Am mai notat, cu mare bucurie, faptul că România a obținut locul I pe echipe la Olimpiada Balcanică de Matematică (BMO) 2025, desfășurată în perioada 25-30 aprilie, la Sarajevo, Bosnia și Herțegovina. Elevii români au cucerit patru medalii de aur și două de argint, clasându-se pe prima poziție în clasamentul pe națiuni, cu un total de 198 de puncte.
Nu în ultimul rând, România a obținut opt distincții – o medalie de aur, trei de argint și patru de bronz – la Asia Pacific Linguistics Olympiad (APLO) 2025. Este al patrulea an consecutiv în care echipa României primește numărul maxim de premii posibile acordate de juriul internațional, în condițiile în care țara noastră participă cu statut de invitat.
Nu e loc aici pentru o panoplie de medalii și distincții care recuosc meritele României inteligente, care studiază, care învață și ne oferă speranțe. Șanse pentru un viitor limpede, mai previzibil, mai liniștitor.
A spus președintele ales puține cuvinte în seara magică a alegerii sale: „De mâine, megem la muncă!”. Da, la muncă, vorba poetului Nichita Stănescu, cel care pomenea profetic „intrarea-n muncile de primăvară!”.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite